Sjømannskirken er eneste kontakten for mange norske innsatte i utlandet
Akkurat nå soner minst 126 nordmenn i utenlandske fengsler. Sjømannskirken har lang tradisjon for å besøke dem som sitter bak fengselsmurene i utlandet.
Bladet Hjem har i sitt siste nummer satt søkelyset på nordmenn som sitter fengslet i andre land. Tall de har hentet inn fra Utenriksdepartementet (UD) viser at minst 126 nordmenn per i dag sitter straffedømt i utenlanske fengsler.
Trolig er dette tallet enda høyere ettersom statistikken bare innbefatter nordmenn UD har kjennskap til.
Detektivarbeid
Derfor kan det være en omstendelig og krevende jobb for Sjømannskirken å finne ut hvor nordmenn sitter bak lås og slå rundt omkring i verden. Ambulerende sjømannsprest i Midt-Østen og Øst-Europa, Leif Magne Helgesen, vedgår at det ofte kjennes ut som et detektivarbeid å finne fengslede nordmenn utenlands.
– Vi får ikke automatisk beskjed om hvor de sitter og hvem de er. Dermed må vi hele tiden løfte vårt tilbud om besøkstjenesten, både til UD sentralt og ambassadene i de ulike landene, sier Helgesen til Hjem.
Mye ensomhet
For nordmenn i utenlandske fenglser, er gjerne visitten fra «kjerka» eneste besøket man har bak murene. Ansatte i organisasjonen forteller at ensomhet, språkproblemer og krevende soningsforhold noe som ofte går igjen i samtaler med med fengslede nordmenn.
Derfor er besøket fra Sjømannskirkens medarbeidere noe som ofte har stor verdi for mange av dem. De fleste gir uttrykk for takknemlighet når de får besøk.
– Det gjør godt å føle at man ikke er glemt, og vedkommende kan snakke med meg på en annen måte enn med mange andre. Det kan ha vært måneder siden sist den innsatte hadde en skikkelig samtale med noen, forteller sjømannspresten.
Et medmenneske
Han peker på at det for ansatte i Sjømannskirken handler om å være et medmenneske, både åndelig og sosialt. Representanten fra «kjerka» er også behjelpelig der hvor det for eksempel skal signeres og sendes offisielle dokumenter.
Sjømannskirken understreker at de selvsagt ikke oppsøker innsatte nordmenn som ikke ønsker besøk.