Sjømannskirken: Unge er langt mer engstelig enn eldre på reise
Sykdom, skader og kriminalitet er noe av det nordmenn frykter skal inntreffe under utenlandsopphold, viser undersøkelse fra Sjømannskirken.
Kartleggingen er utført av Ipsos på oppdrag for Sjømannskirken, og resultatet er presentert i organisasjonens siste nummer av bladet Hjem.
Fakta forteller at bekymring for skader, sykdom og det å bli utsatt for kriminelle handlinger er noe av det som går igjen i svarene.
Unge mest bekymret
Unge i aldersgruppen 18-29 år er mer engstelig enn dem som er eldre.
39 prosent av de yngre frykter terrorhandlinger, mens bare 16 prosent av dem over 60 år eller eldre svarer det samme.
Unge gir også uttrykk for en større bekymring for å bli utsatt for overfall, ran, sykdom, skader og naturkatastrofer på tur i utlandet. I den eldre aldersgruppen svarer 38 prosent av de spurte at de ikke er engstelig for å bli rammet av slike hendelser.
Frykter det uforutsigbare
Hjem har intervjuet elever på reiselinjen ved Nordhordland folkehøgskole i Alver som skal på reise utenlands i forbindelse med studiene på skolen.
En av dem er Maja Daasvand (19), og hun legger ikke skjul på at sykdom er noe av det hun har i tankene når det gjelder opphold utenfor landegrensene.
– Det er det uforutsigbare jeg frykter mest, som terrorangrep. Men også sykdom, og andre hendelser som kan oppstå plutselig, sier hun til Hjem.
Redusere risikoen
Det er viktig at en ikke lar overdreven frykt få dominere før avreise og under oppholdet, sier Jan Stellef Rønningen. Han er operasjonell leder i Sjømannskirken.
En slik frykt vil kunne dempe både reiselyst og livsglede, mener han.
– Bekymringer i seg selv har liten verdi, men hvis disse tankene fører til grundigere forberedelser og økt oppmerksomhet kan de være nyttig, understreker han.
Kontakter Sjømannskirken
Sjømannskirken mottar hvert år flere hundre henvendelser fra nordmenn i utlandet via sin døgnåpne beredskapstelefon. Det er mange typer saker fra folk i alle aldre,
– Selv om de eldre er mer tilbøyelig til å be om hjelp, registrerer vi også at stadig flere studenter ringer oss, sier Rønningen til bladet.
Sjømannskirken kan gi råd, praktisk hjelp og psykososial oppfølgning, forteller Rønningen.
– Vi har medarbeidere som kan rykke ut på kort varsel, kan språket og har lokalkunnskap. De er vant til å samarbeide med nødetater, utenrikstjeneste og forsikringsselskap.