22. JULI: Minnemarkeringen i Regjeringskvartalet i Oslo søndag morgen, sju år etter terrorangrepene 22. juli 2011. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix

Sju år siden 22. juli-terroren

Søndag avdukes det midlertidige nasjonale minnesmerket for 22. juli-angrepene i Oslo. 77 mennesker mistet livet i terrorhandlingene i 2011.

Publisert Sist oppdatert

Avdukingen skjedde utenfor Høyblokka i regjeringskvartalet søndag morgen. AUF-leder Mani Hussaini og statsminister Erna Solberg (H) holdt taler.

Minnesmerket plasseres på Johan Nygaardsvolds plass i regjeringskvartalet, og består av en vegg med alle ofrenes navn og alder, i tillegg til et «gulv» av tromlet glass. Glassbitene symboliserer alt det knuste glasset i områdene rundt regjeringskvartalet etter at bomben gikk av.

– Da ble demokratiet vårt angrepet. Uskyldige mennesker ble drept i et forsøk på å ramme åpenheten, mangfoldet og tilliten som preger det norske samfunnet. Sju år høres lenge ut, men mange har en hverdag som fortsatt er preget av 22. juli, sa Solberg.

Utøya-film

Statsministeren trakk fram Erik Poppes Utøya-film, som kom tidligere i år, og flere kommende filmer.

– På den måten blir vi minnet om det som skjedde den grusomme fredagen i 2011. Det er vondt men det er viktig, sa hun.

Solberg minnet også om at vi lever i en tid som preges av falske nyheter og hatefulle kommentarer på internett.

– I dag vet vi at den høyreekstreme terroristen befant seg i et ekkokammer med meningsfeller som delte hans konspiratoriske verdensbilde. Et verdensbilde preget av fremmedfrykt og at det finnes et «oss» og et «dem» i dette landet. I dag ser vi de samme konspirasjonene i kommentarfeltene. Hatet lever fortsatt, sa Solberg.

MINNESMERKE: Kunnskaps- og integreringsminister Jan Tore Sanner (t.v.), AUFs generalsekretær Renate Tårnes, kommunal- og moderniseringsminister Monica Mæland og Støttegruppens Tor Inge Kristoffersen avduker det midlertidige minnesmerket under minnemarkeringen i Regjeringskvartalet i Oslo søndag morgen, sju år etter terrorangrepene 22. juli 2011.

– Flere av dem som overlevde, ble rammet av terroristens kuler. Nå opplever de også ord som rammer. Som har til hensikt å bringe dem til taushet, fortsatte hun.

– De som rammes av hets og hat, skal vite at de har oss alle i ryggen, slo Solberg fast i talen.

– Veldig etterlengtet

Lisbeth Røyneland, leder for Støttegruppen for 22. juli, er glad for at minnesmerket nå kommer på plass.

– Dette er veldig etterlengtet. Det har tatt langt tid. Det har gått sju år siden angrepene, men endelig får vi et nasjonalt minnested. Det blir satt veldig pris på, sa hun til NTB tidligere denne uken.

Lisbeth Røyneland mistet selv datteren sin i angrepet på Utøya.

Oslo domkirke

Etter markeringen ved minnestedet i regjeringskvartalet blir det høymesse i Oslo domkirke klokken 11. Klokken 16 blir det så en markering på Utøya.

I løpet av dagen markeres 22. juli også en rekke andre steder rundt om i landet.

Powered by Labrador CMS