Arendalsuka samler representanter for norsk politikk og samfunnsliv denne uka.

Skal debattere underordning i Arendalsuka – men ingen av dem står selv for underordning

– Vi har spurt mange, og de sa nei alle sammen, sier arrangøren.

Publisert Sist oppdatert

OPPDATERING 18. AUGUST: Etter at denne saken ble publisert har debatten fått en debattant som selv står for underordningsteologi. Berit Hognestad, kursveileder i Ungdom i Oppdrag, vil delta, opplyser Norges Kristne Råd.

Torsdag inviterer Norges Kristne Råd til debatt om «likestilling og underordning – kvinners lederroller i kristne menigheter» under Arendalsuka.

Med i panelet er både teologer og ledere fra kristne kirkesamfunn. Men ingen av dem står selv for et syn om at kvinnen skal underordnes mannen.

– Vi har spurt mange, og de sa nei alle sammen, sier Gjermund Øystese, kommunikasjonsrådgiver i Norges Kristne Råd.

Han sier organisasjonen har forsøkt å spore opp motstemmer. I tillegg viste det seg at flere av de som de trodde var aktuelle ikke står for en underordningsteologi, opplyser han.

Vil debattere ulike syn

Han presiserer at flere av debattantene tilhører kirkesamfunn der det er uenighet om spørsmålet.

Siden det ikke er noen som vil argumentere for underordningsteologi i debatten ønsker de heller at debatten skal belyse ulike synspunkt på underordning i Kristen-Norge, fremfor at debattantene skal argumentere for sitt eget standpunkt.

– Vi har et utvalg av folk som kjenner godt til underordningstematikken både i hjem, kirke og samfunn, så vi får være fornøyd med det, sier Øystese.

Fortsatt et aktuelt tema

En av bidragsyterne i debatten er Ingunn Folkestad Breistein, rektor på Ansgar høyskole og bibelskole. Hun bekrefter at flere har takket nei til å delta, men mener ikke det betyr at ingen ønsker å forsvare underordningsteologi.

– Vi har et ønske om å ha en samtale rundt temaet fra et faglig og praktisk ståsted. Da tenker vi at det er viktigere å få med noen som kan forklare de ulike argumentene som brukes, enn å nødvendigvis ha med noen som selv står for en underordningsteologi.

REKTOR: Ingunn Folkestad Breistein er rektor ved Ansgarskolen i Kristiansand og professor i kirkehistorie.

– Kan man få en god forståelse av temaet uten at noen som selv står for underordningsteologi får komme til orde?

– Man kan ha krangledebatter med høy temperatur, men vi har først og fremst ønsket en balansert debatt der vi ser på standpunkter fra begge sider. I tillegg har deltakerne bakgrunn fra kirkesamfunn der underordningsteologi fortsatt er et aktuelt tema.

Avviser at konservative holdes utenfor

Breistein erkjenner at de konservative stemmene i underordningsdebatten ikke alltid kommer frem.

– Det kan være vanskelig å stå frem og argumentere for det som i storsamfunnet blir sett på litt gammeldags og forbigått tema.

Hun avviser at det er et ønske å holde noen utenfor debatten.

–Tvert imot, men vi har fått nei fra de vi har spurt.

– Et gufs fra fortiden

Underordning ble denne våren aktualisert da Sofie Braut tok opp temaet i intervju med Stavanger Aftenblad. Braut brukte synet på underordning i ekteskapet som et eksempel på et område der hun skiller seg ut fra resten av samfunnet.

DEBATT: Sofie Braut satte i gang underordningsdebatten tidligere i år.

Det satte i gang en debatt som har gått over flere måneder i Dagen og Vårt Land. Både politikere og kirkeledere har meldt seg på i debatten.

Tidligere kulturminister Abid Raja kalte underordningsteologi for «et gufs fra fortiden» i NRK.

«Selv om noen kan bli overrasket over at underordning fremdeles er et tema for debatt, kan det virke som debatten har bidratt til å sette ord på noen underliggende og underkommuniserte ideal som fremdeles er til stede i noen kristne kretser», skriver Norges Kristne Råd i invitasjonen til debatten.

I tillegg til Breistein skal pinse-leder Ingunn Ulfsten, MF-teolog Linn Sæbø Rystad, NLA-teolog Lars Dahle og Dagen-redaktør Kari Fure delta i debatten torsdag. Generalsekretær i Norges Kristne Råd, Erhard Hermansen, deltar også.

Powered by Labrador CMS