Skal forske på Jesus i NRKs morgenandakt

– Noen mener det blir lagt lite vekt på Jesus, hans soning på korset og oppstandelsen, sier sogneprest Nils Terje Andersen. Nå skal han finne svaret.

Publisert Sist oppdatert

– Jeg synes det er interessant hva folk velger å snakke om når de har muligheten til å snakke til såpass mange som radioandakten i NRK når ut til, sier Nils Terje Andersen til Dagen.

Hele 266.000 nordmenn lyttet i snitt i minst to minutter på morgenandakten hver dag i fjor, viser tall fra NRK.

Andersen er til vanlig sogneprest i Vågsbygd menighet i Kristiansand.

Jesus i radioandakten

For en måneds tid siden ble det kjent at han har blitt tildelt Olavstipendet for 2018, for å kunne dedikere hele neste år til å forske på radioandakten i NRK.

Han skal forske på hvordan Jesus blir fremstilt i radioandakten på NRK, og hvordan lytterne oppfatter budskapet. Prosjektet starter i februar.

– Hvorfor akkurat radioandakten?

– Olavsstipendet ønsket seg arbeid med «forkynnelse i det offentlige rom». Og radioandakten er den største arenaen i så måte, sier Andersen.

Omstridt

Radioandakten på NRK har skapt mye debatt de siste årene, og enkelte har tatt til orde for avvikle forkynnelsen av Guds ord til det norske folk gjennom statskanalen.

– Det har alltid vært debatt om forkynnelse på radioen, og det er ikke noe nytt at det er diskusjon rundt innholdet i radioandakter. Jeg har fulgt med på debatten i det siste. Noen mener det blir lagt lite vekt på Jesus, hans soning på korset og oppstandelsen, men dette er ikke noe jeg kan ta stilling til før jeg har analysert radioandaktene, sier Andersen.

– Det blir spennende

Andersen forteller at han i arbeidet med å analysere NRK-andakten kommer til å gå gjennom alle andaktene som er blitt holdt på radioen i løpet av 2017.

Deretter skal han mate ulike «fokusgrupper» bestående av folk som sjelden eller aldri lytter til andakten, og folk som er mer vant med å høre kristen forkynnelse, med et par karakteristiske eksempler.

– Det blir spennende å finne ut hvordan folk hører en andakt. En ting er hva som blir sagt, en annen ting er hva som blir hørt, sier Andersen.

– Bør ha en framtid

– Hva bør en morgenandakt på ­radio være?

– Den bør bli hørt. Det er det viktigste. Ellers er det meningsløst å snakke. Den må kommunisere på den måten at mennesker ønsker å lytte, men fra kirkens side bør en morgenandakt også handle om hva kirken synes er viktig. Men hvis det ikke er snakk om Jesus, hva er det da snakk om? Det er et godt spørsmål som jeg håper å kunne reflektere over og gi tilbakemeldinger på. Det er helt sentralt i kristen forkynnelse å forkynne om Jesus og hans ord og gjerning.

– Har morgenandakten på NRK en framtid?

– Jeg tenker i hvert fall at den bør ha en framtid. Jo mer vi snakker om livssynsåpent og mangfoldig samfunn, jo merkeligere blir det å fjerne de ulike livssynene fra offentligheten. Et livssynsåpent og mangfoldig samfunn bør ha mer av dette, og gjerne også fra andre livssyn. Men akkurat morgenandakten, som er eldre enn NRK, bør fortsatt være en kristen andakt, ­sier Andersen.

– Utfordrende prosjekt

Egil Sjaastad er dosent ved Fjellhaug Internasjonale Høgskole og har flere års erfaring som andaktsskribent, blant annet i Dagen. Han mener forskningsprosjektet til Andersen er viktig, både for den som forkynner og for den som lytter til andakt på radio.

– Prosjektet er utfordrende. En forkynner på landsdekkende medier skal ta hensyn til at mange er relativt ukjente med den bibelske referanserammen. En må prøve å finne formuleringer som kommuniserer og som gir forståelse av hva det dreier seg om, sier Sjaastad.

– Sikte mot hjertelivet

Han er klar på hva en andakt bør være.

– Kristen forkynnelse er forkynnelse av Guds ord. Det gjelder også skriftlig forkynnelse, naturligvis.

Det som er sentrum i Bibelen og i vår kristne tro, skal være sentrum også i forkynnelsen. Å skrive korte andakter i Dagen har sine særegne utfordringer. En kan ikke få med alt om en tekst eller et tema. Men det som sies, må være bibelforankret, skrives i omsorg og sikte mot hjertelivet.

– Må være obs

– Hvordan kan du være sikker på at det bildet av Jesus som du formidler i dine andakter blir oppfattet nettopp på den måten av dem som leser den?

– I muntlig forkynnelse fra en prekestol har en mulighet til å samtale med tilhørerne i etterkant. Avisskribenter og radioforkynnere har ikke den samme muligheten. Da må en være enda mer obs på hvilke formuleringer og bilder en bruker. Personlig har jeg alltid en eller to som leser gjennom andaktene før de går på trykk. Disse bør ha åndelig teft, men også være opptatt med hvordan språket fungerer, sier Sjaastad.

– Kan ikke la seg binde av redsel

– Kan en andakt være politisk?

– Enkelte trekk ved kristen forkynnelse vil med nødvendighet ha adresse til samtidens politiske virkelighet. Den kristne forkynnelsen kan ikke la seg binde av redsel for å være politisk ukorrekt. Men en må kunne begrunne det en sier i Guds ord.

Powered by Labrador CMS