Skal gå med forkle i ett år

Fra 8. mars skal feminist og hjemmeværende firebarnsmor Ellen Hageman gå med forkle hver bidige dag i ett år. - Jeg vil gjøre kvinner stolte over ubetalt omsorgsarbeid, sier hun.

Publisert Sist oppdatert

Ellen Hage­man er litt små­flau der hun po­se­rer for fo­to­gra­fe­ring på kjøpe­sen­te­ret Sønste­bø­tu­net i Bø i Tele­mark.

Rundt livet har hun et knall­grønt for­kle, som står i fin kon­trast til den røde gen­se­ren.

- Jeg skal være ærlig og si at jeg gruer meg til å gå med for­kle of­fent­lig, dra på bytur og bu­tik­ken, sier den hjemme­væ­ren­de fire­barns­mo­ren og teo­lo­gen.

Men fra og med sel­ves­te kvinne­da­gen 8. mars skal bru­ken av for­kle bli hver­dags. Hver bi­di­ge dag i ett år, fra mor­gen til kveld, ute som hjem­me, skal Hage­man ha på seg kjøk­ken­plag­get.

Lav sta­tus

For noen år siden sa hun opp job­ben som prest for å være hjem­me med barna, da hun ikke grei­de å kom­bi­ne­re jobb med barn.

Med for­kle-ak­sjo­nen håper Hage­man å gjøre «det usyn­li­ge og ube­tal­te om­sorgs­ar­bei­det mer syn­lig».

- Det er en pro­test mot at vi måler våre liv i kro­ner og øre, og det er en hyl­lest til alt det kvin­ner gjør og har gjort av ar­beid som er helt av­gjø­ren­de ver­di­fullt, men som ikke synes i brutto­na­sjo­nal­pro­dukt, sier Hage­man.

Nå er hun lei av at det å passe barn, lage mat, vaske og klær har lav sta­tus i da­gens sam­funn.

- Hu­sar­beid har så lav sta­tus at mange ikke en gang vil kalle det ar­beid. Kan­skje det er nett­opp fordi dette tra­di­sjo­nelt er kvinne­ar­beid? Men vi kla­rer oss ikke uten dette ar­bei­det. Vi må ha mat. Noen må lage den. Vi må vaske hus og klær. Noen må gjøre det. Unger må trøs­tes. Blei­er må skif­tes, un­der­stre­ker Hage­man.

For­kle i kon­fir­ma­sjon

- Hva gjør du på jul­af­ten, i burs­da­ger og andre store an­led­nin­ger?

- Da går jeg med pen kjole og for­kle som match­er. Også i min dat­ters kon­fir­ma­sjon i mai. Hun synes det er helt greit, sier Hage­man.

Pla­nen er å blog­ge om ak­sjo­nen og åpne en konto på fo­to­de­lings­tje­nes­ten In­stra­gram, der hun dag­lig skal legge ut bilde av seg selv i «da­gens out­fit».

- Håpet er at andre også leg­ger ut bil­der av seg selv mer­ket #for­kle­ak­sjon. Jeg håper vi får se pap­pa­er med for­kle også, sier Hage­man.

I juni ten­ker hun å være med på kvinne­kon­fe­ran­sen Nor­disk Forum i Malmø i Sve­ri­ge, der LO-le­de­ren, like­stil­lings­mi­nist­re og kjen­te fe­mi­nis­ter skal sam­les. Ikledd et for­kle.

Jobb = iden­ti­tet

- En jobb er så nært knyt­tet opp til men­nes­kers iden­ti­tet i vårt sam­funn, at det vir­ker som om folk har litt pro­ble­mer med å plas­se­re meg når jeg ikke har en yr­kes­rol­le de kan plas­se­re meg i, sier Hage­man.

Når hun hil­ser på nye per­soner stus­ser de litt over at hun er hjemme­væ­ren­de.

- Da er det ikke all­tid folk vet hvor­dan de skal rea­ge­re. «Når skal du be­gyn­ne å jobbe igjen da?» er et stan­dard­spørs­mål.

Umu­lig kvinne­ideal

Det går rundt øko­no­misk for fa­mi­li­en, som prio­ri­te­rer å ta tid til hver­and­re.

- Og så er det et po­li­tisk og idea­lis­tisk spørs­mål også: Lite pen­ger betyr lavt for­bruk. Det er bra for mil­jø­et. Vi vil ikke bidra mer til for­bru­ker­sam­fun­net enn det som er nød­ven­dig. Vi hand­ler brukt og arver klær.

Hage­man un­der­stre­ker at hun ikke mener at alle kvin­ner skal være hus­mød­re i åre­vis.

- Mange tri­ves med lønns­ar­beid. Det synes jeg er bra, men det må ikke bli sånn at kvinne­idea­let blir et ideal det ikke er mulig å gjen­nom­føre. Vi må være rea­lis­tis­ke. Og vi må kunne stil­le spørs­måls­tegn ved om barne­fa­mi­li­er skal for­ven­tes å le­ve­re to fulle inn­tek­ter, sier fire­barns­mo­ren.

- Det må være lov å si at man sav­ner un­ge­ne sine, og hel­ler vil ha mer tid hjem­me enn å le­ve­re dem til lange dager i barne­hage. Og det må være lov å si det, selv om man er kvin­ne, sier for­kle-ak­sjo­nis­ten.

DAGEN

Hjemmearbeidende mødre

Rundt én av ti kvinner som er gifte/samboende mellom 25 og 59 år er enten hjemmearbeidende på full tid, eller jobber mindre enn 20 timer per uke.

Det gjelder særlig kvinner med kort utdanning, nedsatt helse, store omsorgsforpliktelser og blant innvandrere.

Husmødre har oftere partner med høy inntekt, men samlet sett har husmorfamilien lavere inntekt enn andre familier. De fleste er fornøyde med økonomien.

Husmødre har ofte hovedansvar for arbeidet hjemme og er tilfredse med det.

Kilde: SSB-artikkel «Hvem er hjemmearbeidende i dag» fra 2011.

Powered by Labrador CMS