Skal gå med forkle i ett år
Fra 8. mars skal feminist og hjemmeværende firebarnsmor Ellen Hageman gå med forkle hver bidige dag i ett år. - Jeg vil gjøre kvinner stolte over ubetalt omsorgsarbeid, sier hun.
Ellen Hageman er litt småflau der hun poserer for fotografering på kjøpesenteret Sønstebøtunet i Bø i Telemark.
Rundt livet har hun et knallgrønt forkle, som står i fin kontrast til den røde genseren.
- Jeg skal være ærlig og si at jeg gruer meg til å gå med forkle offentlig, dra på bytur og butikken, sier den hjemmeværende firebarnsmoren og teologen.
Men fra og med selveste kvinnedagen 8. mars skal bruken av forkle bli hverdags. Hver bidige dag i ett år, fra morgen til kveld, ute som hjemme, skal Hageman ha på seg kjøkkenplagget.
Lav status
For noen år siden sa hun opp jobben som prest for å være hjemme med barna, da hun ikke greide å kombinere jobb med barn.
Med forkle-aksjonen håper Hageman å gjøre «det usynlige og ubetalte omsorgsarbeidet mer synlig».
- Det er en protest mot at vi måler våre liv i kroner og øre, og det er en hyllest til alt det kvinner gjør og har gjort av arbeid som er helt avgjørende verdifullt, men som ikke synes i bruttonasjonalprodukt, sier Hageman.
Nå er hun lei av at det å passe barn, lage mat, vaske og klær har lav status i dagens samfunn.
- Husarbeid har så lav status at mange ikke en gang vil kalle det arbeid. Kanskje det er nettopp fordi dette tradisjonelt er kvinnearbeid? Men vi klarer oss ikke uten dette arbeidet. Vi må ha mat. Noen må lage den. Vi må vaske hus og klær. Noen må gjøre det. Unger må trøstes. Bleier må skiftes, understreker Hageman.
Forkle i konfirmasjon
- Hva gjør du på julaften, i bursdager og andre store anledninger?
- Da går jeg med pen kjole og forkle som matcher. Også i min datters konfirmasjon i mai. Hun synes det er helt greit, sier Hageman.
Planen er å blogge om aksjonen og åpne en konto på fotodelingstjenesten Instragram, der hun daglig skal legge ut bilde av seg selv i «dagens outfit».
- Håpet er at andre også legger ut bilder av seg selv merket #forkleaksjon. Jeg håper vi får se pappaer med forkle også, sier Hageman.
I juni tenker hun å være med på kvinnekonferansen Nordisk Forum i Malmø i Sverige, der LO-lederen, likestillingsministre og kjente feminister skal samles. Ikledd et forkle.
Jobb = identitet
- En jobb er så nært knyttet opp til menneskers identitet i vårt samfunn, at det virker som om folk har litt problemer med å plassere meg når jeg ikke har en yrkesrolle de kan plassere meg i, sier Hageman.
Når hun hilser på nye personer stusser de litt over at hun er hjemmeværende.
- Da er det ikke alltid folk vet hvordan de skal reagere. «Når skal du begynne å jobbe igjen da?» er et standardspørsmål.
Umulig kvinneideal
Det går rundt økonomisk for familien, som prioriterer å ta tid til hverandre.
- Og så er det et politisk og idealistisk spørsmål også: Lite penger betyr lavt forbruk. Det er bra for miljøet. Vi vil ikke bidra mer til forbrukersamfunnet enn det som er nødvendig. Vi handler brukt og arver klær.
Hageman understreker at hun ikke mener at alle kvinner skal være husmødre i årevis.
- Mange trives med lønnsarbeid. Det synes jeg er bra, men det må ikke bli sånn at kvinneidealet blir et ideal det ikke er mulig å gjennomføre. Vi må være realistiske. Og vi må kunne stille spørsmålstegn ved om barnefamilier skal forventes å levere to fulle inntekter, sier firebarnsmoren.
- Det må være lov å si at man savner ungene sine, og heller vil ha mer tid hjemme enn å levere dem til lange dager i barnehage. Og det må være lov å si det, selv om man er kvinne, sier forkle-aksjonisten.
DAGEN