Skal kjempe sammen mot menneskehandel
De har bidratt til å sette menneskehandel og moderne slaveri på agendaen i Norge. Nå har to blitt til en.
For Freedom er en kampanje mot moderne slaveri og har i ni år vært en del av Salt Bergenskirkens diakonale arbeid. De siste årene har de samarbeidet en del med Hope for justice Norge, som har samarbeidspartnere i rundt ti land. Sammenslåingen av de to ble offentliggjort tirsdag.
En global visjon
– Vi gleder oss til å bli en del av en større familie med en global visjon om å leve i en verden fri for slaveri. Vi tror at vi kan få til enda mer ved å forene krefter, sier Benedicte Ekman Rønneberg, som er en av initativtakerne bak For Freedom.
De siste ni årene har de drevet med forebyggende arbeid i tillegg til at de har samlet inn penger til kampen mot moderne slaveri. Gjennom Freeedom friend har de fått til en fadderordning der de tilbyr psykososial oppfølging til mennesker som har vært utsatt for slaveri i Norge. Fokus i arbeidet har vært å gi tidligere ofre en mulighet til å bli verdsatt, få venner, bli kjent med norsk språk og kultur, står det på nettsiden.
Sondre Høysæter, leder for Hope for justice Norge, er veldig begeistret for konseptet.
– Det har vist seg å være en veldig gode måte å engasjere menigheter i arbeidet med å reintegrere ofre. Idéen er veldig god og vil være overførbar til andre land, sier han.
Høysæter har 400 kolleger fordelt på litt over 30 avdelinger.
Sosialt engasjement
Ekman Rønneberg forteller at engasjementet mot slaveri og menneskehandel har vært viktig for Salt Bergenskirken, der hun er medlem.
– Folk verdsetter at vi engasjerer oss for byen og for samfunnet, sier hun.
– Hva er det viktigste dere har oppnådd?
– Da vi startet i 2011, var det lite oppmerksomhet rundt saken. Vi opplever at vi har bidratt til å sette temaet på agendean. Det har blant annet ført til at vi har fått kommunale handlingsplaner mot moderne slaveri. I tillegg har vi i dag en bistandsminister som fremmer saken. Generelt blir det også diskutert mer i Stortinget, sier hun.
Samme verdier og mål
Med økt oppmerksomhet opplever Ekman Rønneberg at det stilles høyere krav til arbeidet som drives. For Freedom har en ansatt. Resten baserer seg på frivillighet.
– Ved å gå sammen med Hope for justice Norge håper vi å få mer ut av det potensialet vi har.
Hun peker på at de to organisasjonene har samme verdier og jobber mot samme mål.
– De er aktive og oppsøkende og jobber med å finne mennesker som blir utnyttet. Derfor har vi valgt å samarbeide med dem.
– Viktig støttespiller
Høysæter opplever at For Freedom har vært en viktig støttespiller lenge og at et samarbeid vil øke sjansen for å identifisere mulige ofre i Bergensområdet.
Han frykter at koronakrisen vil føre til økt utnytting av mennesker rundt i verden og begrunner det med at der er samfunn som vurderer drastiske tiltak for å få opp produksjonen.
– For å få det til, ser de bort fra menneskerettighetene. I praksis betyr det mer tvangsarbeid. Myndighetene vil heller ikke prøve å stoppe det når det oppdages, tror han.
– Hva er den største utfordringen i Norge?
– Det er det store omfanget av slaveri som er knyttet til tvangsarbeid. Mennesker fraktes hit i den hensikt å utnytte dem i arbeid. De fleste nordmenn vil tenke at det er urettferdig, mens myndighetene og systemet vårt i liten grad kan gi dem beskyttelse og hjelp til å komme ut av situasjonen. Her har vi mange skritt igjen å gå, sier han.