KRITISK: Katrine Daugaard er en av flere danske rikspolitikere som rister på hodet over kravet om religionsnøytrale stempler.

– Skal korset ut av flagget og Dronningen slutte å si «Gud bevare Danmark»?

Høy temperatur i debatt om fjerning av kristne symboler på attester.

Publisert Sist oppdatert

Sist uke ble det kjent at danske menigheter ikke lenger kan benytte stempler med kristne symboler når de utsteder personattester til de som ikke er medlemmer i Folkekirken.

Fra eldgammel tid har kirkene stått for registrering av fødsler, dåp, vielser og dødsfall. Også i dag er det landets kirkekontorer som utsteder personattester til danskene.

Nå forteller Kristeligt Dagblad at flere rikspolitikere fra opposisjonen er mektig oppgitt over kravet om at menighetskontorene må utstyre seg med religionsnøytrale embetsstempler.

Dansker som ikke er medlemmer i Folkekirken skal slippe å få kristne symboler på sine attester, har regjeringen bestemt.

Kirkepolitisk talsperson hos De konservative, Helle Bonnesen (60) kaller det et «eksempel på regjeringens skrantende forhold til vår kulturarv.»

– Regjeringen skal holde fingrene fra våre kristne verdier og tradisjoner, skriver hun på debattplass i Kristeligt Dagblad.

Dette er bakgrunnen

I forslag til ny dansk lov om trossamfunn utenfor Folkekirken legges det opp til å avskaffe den såkalte ministerialbokføringen.

Denne ordningen har gitt godkjente trossamfunn visse rettigheter og oppgaver ved sivilregistrering i forbindelse med navngivning, navneendring og vielser.

Mår denne rettigheten oppheves, vil regjeringen imøtekomme et forslag fra blant andre det jødiske samfunn om å ha nøytrale stempler på attester fra Folkekirkirken der mottakeren ønsker dette.

Kilde: Kristeligt Dagblad

Katrine Daugaard (41) fra Liberal Alliance er enig med Bonnesen.

– Arrogant og forfeilet, sier hun om regjeringens beslutning.

– Stat og kirke henger sammen ved Grunnloven. Og det at vi har en regjering som er så engstelig for Gud at den setter seg selv over ham i angsten for at noen skal føle seg krenket, er patetisk, legger hun til.

– Et kristent land

Daugaard undrer hva som blir neste skritt:

– Skal Gud tas ut når vi sier «Gud, konge og fedreland»? Skal Dronningen slutte å si «Gud bevare Danmark», fordi det kan krenke et menneske som ikke er medlem av folkekirken?

Dronning Margrethe har forøvrig «Guds hjelp, Folkets kjærlighet, Danmarks styrke» som sitt valgspråk.

POLITIKERE: Katrine Daugaard, Mikkel Bjørn og Helle Bonnesen vil fortsatt ha kristne symboler på personattestene i Danmark.

Mikkel Bjørn (27) i Dansk Folkepartis kaller den nye bestemmelsen «det rene galimatias». Han spør om korset snart skal ut av Dannebrog – det danske flagget med en historie tilbake til 1300-tallet.

– Det er helt bak mål. Vi har noen ting her i samfunnet som er gitt. Og det er blant annet at Danmark er et kristent land, sier Bjørn.

Skaper en viss forvirring

Andre politikere støtter nyordningen og mener kirken må finne seg i å skjelne mellom hvem de henvender seg til.

Det har ikke lyktes avisen å få kommentarer fra kirkepolitikere i de tre regjeringspartiene.

Den nye praksisen har skapt forvirring i menighetene, selv om kirkeministeriet har understreket at kirken står fritt til å bruke sine gamle stempler på attester til medlemmer.

ATTESTMYNDIGHET: Bare Folkekirken kan skrive ut personattester i Danmark. Dette ble vedtatt så sent som i 2017.

Lyngby kirke i Danmark har understreket overfor Kristeligt Dagblad at de fortsatt vil benytte sitt gamle stempel med kors når de skriver ut attester til medlemmer av kirken.

– Et kritikk-punkt blir fjernet

Flere prester har gått kraftig i rette med regjeringens beslutning og stiller seg undrende til at et stempel med et kors-symbol skulle virke støtende på muslimer, jøder eller ateister.

Samtidig får den nye ordningen støtte fra blant andre professor Kurt E. Larsen, som er prestelærer ved Fjellhaugs danske avdeling.

Han mener kravet om religionsnøytrale stempler viser respekt for de 30 prosent av danskene som ikke er medlemmer i Folkekirken og tror den samme kirken vil komme styrket ut av en slik utvikling.

– Et kritikk-punkt blir fjernet, framholder Larsen.

Powered by Labrador CMS