Skal snu alle steiner i Sjømannskirkens krise
Nyvalgt styreleder i Sjømannskirken, Kjell Nordstokke, lover fortgang i arbeidet med å vurdere vårens brytninger i organisasjonen.
For første gang i Sjømannskirkens 150 år lange historie var det kalt inn til ekstraordinær generalforsamling lørdag.
68 delegater samt øvrige tillitsvalgte, ansatte og gjester var samlet på en strålende sommerdag i Bergen – etter det som har vært en stormfull vår i organisasjonen.
– Som konstituert styreleder er jeg den første til å beklage at vi den siste tiden har opplevd til dels sterk uro i deler av vår organisasjon etter at det ble gjort en avtale mellom Audun Myhre og Hovedstyre om hans fratredelse som generalsekretær, sa avtroppende konstituert styreleder Nora Blaasvær i sin redegjørelse.
Forsvarer avgjørelse
Hun overtok ledelsen i styret etter at Einar Askvig trakk seg som konstituert styreleder i slutten av mars. Det skjedde få dager etter at avtalen med Myhre om at han skulle slutte, ble kjent.
Nyheten om Myhres avgang utløste sterke reaksjoner internt. Blaasvær og resten av det gjenværende styret valgte å stille sine plasser til disposisjon og kalle inn til ekstraordinær generalforsamling.
Hun erkjente at mange er urolige og stiller spørsmål om det som skjedde.
– I ettertid er det lett å se at kommunikasjonen omring fratredelsesavtalen og situasjonen som førte til denne, ikke var godt nok forberedt fra styrets side og at dette har ført til at vanskelighetene i organisasjonen er større enn vi alle hadde ønsket, fortsatte hun.
Men hun beklaget ikke selve avgjørelsen.
– Hovedstyret i Sjømannskirken har fattet en beslutning om å inngå en fratredelsesavtale med Audyn Myhre. Grunnlaget bestrides i deler av organisasjonen – men som styre fastholder vi beslutningen og fremholder vi vår lojalitet til avtalen mellom partene, sa hun.
Uttrykte frustrasjon
Blaasvær har registrert at flere har omtalt styrets strategi som hemmelighold.
– For meg er det vesentlig å fremholde at for hovedstyret har ikke saken og valg blitt begrunnet i hemmelighold, men i et juridisk ansvar for en situasjon som har flere berørte parter, sa hun.
Men hun understreket også at rapporten ikke er ferdig organisatorisk behandlet av det avtroppende styret, og at det nye styret må vurdere om de vil ta den opp til drøfting og eventuelt til behandling.
Flere av delegatene uttrykte til dels sterk frustrasjon over lite informasjon. Blaasvær uttrykte forståelse for deres opplevelse, men fastholdt at hun ikke kunne si mer enn hun hadde sagt.
Lover oppfølging
Den eneste kandidaten til ny styreleder, Kjell Nordstokke, ble valgt med 65 stemmer. Bare tre stemte blankt. Generalforsamlingen gjorde deretter følgende vedtak mot bare en stemme:
«I forlengelsen av Kontrollkomiteens rapport anmoder Generalforsamlingen det nye Hovedstyret om å gå inn i prosessen rundt tidligere generalsekretærs avgang og på selvstendig grunnlag foreta en vurdering av denne så snart som mulig.»
– Jeg vil forsikre dere om at som nyvalgt styreleder vil jeg følge det generalforsamlingen i dag har sagt. Jeg ser viktigheten av å følge opp, dette skal det nye styret gripe fatt i, sa Nordstokke.
Topptungt styre
De øvrige medlemmene i det styret, der alle er nyvalgte, er:
- Administrerende direktør Karl Johnny Hersvig (41) i Det Norske Oljeselskap,
- Administrerende direktør Jørn Henning Theis (49) ved Stiftelsen Bergen Diakonissehjem
- Stortingsrepresentant Rigmor Aasrud (54)
- Advokat Helge Aarset (67)
- Direktør Marit Halvorsen Haugsnes (54) i arbeidsgiveravdelingen i KA – Kirkelig arbeidsgiver og interesseorganisasjon
- Sokneprest Espen Feilberg Jakobsen (59) i Nordstrand i Oslo.
Ansattes representanter blir Nina Hetland Børresen for ikke–prestene og Gunnar Mathiesen for prestene.