Skandinavia venter på flyktningstrømmen
Dansk politi starter nå arbeidet med å finne ut hva som skal skje videre med 241 flyktninger og migranter som kom til landet med ferge og tog søndag.
Tre politidistrikter skal mandag avklare skjebnen for de 241 menneskene. I tillegg til disse har 79 søkt om asyl.
– I henhold til Dublin-konvensjonen skal vi se på hvor de har kommet fra og eventuelt sende dem tilbake. Dette er en ekstraordinær situasjon. Det skal gjøres en helt normal saksbehandling. Det som er ekstraordinært er at det er så mange, sier vaktsjef Søren Østervig i Sydsjællands og Lolland-Falsters politidistrikt.
Sverige forbereder seg
De til sammen 320 personene kom søndag fra Tyskland til Danmark. De har gitt uttrykk for at de vil videre til andre land, noe svenske myndigheter nå har begynt å forberede seg på.
I Malmö i Sør-Sverige har det svenske Migrationsverket opprettet et beredskapsteam.
– Vi er bemannet for å kunne sørge for dem og har skaffet 300 innkvarteringsplasser, dersom det skulle bli behov for det. Blir det behov for flere plasser, løser vi det, sier pressesjef Fredrik Bengtsson i Migrationsverket til avisen Expressen.
(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/nb_NO/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk'));
– Haster å handle
Søndag kveld hadde rundt 70 flyktninger blitt registrert i Malmö. Samtidig hadde svensk politi kontakt med både tyske og danske kolleger for å få informasjon om flyktningsituasjonen.
Den svenske statsministeren Stefan Löfven sa søndag at det nå haster å handle, og at ikke bare Sverige, men hele Europa må ta imot langt flere kvoteflyktninger.
– Mitt Europa bygger ikke murer, vi hjelper hverandre når nøden er størst, sier Löfven.
Tyske milliarder
– Danmark er et transittland, som Ungarn er et transittland. Sverige og Tyskland er populære land å søke asyl i, sier Leif Fransson i det svenske grensepolitiet til Jyllands-Posten.
Den tyske regjeringen har vedtatt å øke bevilgningene til flyktningtiltak med 6 milliarder euro, cirka 55 milliarder kroner, for å takle strømmen av flyktninger.
Halvparten skal brukes til å dekke statlige merutgifter, mens de resterende 3 milliardene euro skal hjelpe delstatene med å takle utfordringene, melder det tyske nyhetsbyrået DPA.
Tusenvis til Tyskland
Flere barn er blitt tatt hånd om av helsepersonell etter den særdeles lange og vanskelig reisen fra Tyrkia via Hellas og Balkan. Noen av dem er dehydrert og rammet av diaré.
– Sju barn er alvorlig syke, sier Røde Kors' innsatsleder Reinhold Renner til nyhetsbyrået APA.
Europas verste flyktningkrise siden annen verdenskrig har åpnet et voksende gap innenfor EU, med et Ungarn som først holdt flyktningene tilbake, men så åpnet grensene og sendte dem videre.