- Skikkelig veiledning er viktig
- Presset om videre diagnostikk høres velkjent ut, sier lege og samfunnsdebattant Siri Fuglem Berg. Hun mener mange gravide uten grunn får et vanskeligere svangerskap.
- Det er ikke lett for pasienter å forstå risikovurderinger, mener Siri Fuglem Berg, anestesilege med medisinsk doktorgrad.
Hun mener Synnøve Fjellsbø sitt tilfelle igjen viser hvor viktig det er med ordentlig veiledning.
Synnøve Fjellsbø (28) takket nei til fostervannsdiagnostikk etter ultralydundersøkelse viste «økt nakkefold» hos fosteret hun bar på. Dermed fikk hun tilbud om duotesten i stedet, en blodprøve som tester to hormoner i mors blod og er risikofri for barnet. Den kan si om det er høy eller lav sannsynlighet for å få et barn med Downs syndrom.
I disse dager er en ny blodprøve under vurdering og Universitetssykehuset i Nord-Norge har søkt Helsedirektoratet om å få ta den i bruk. NIPD (Non-invasive prenatal diagnosis), som Dagen har skrevet om i flere artikler, er nok en screeningtest som kun angir risiko.
Blodprøven er er ikke-diagnostisk og vil ikke erstatte fostervannsdiagnostikk og morkakeprøve. Det vil fortsatt være nødvendig for å bekrefte/avkrefte mistanke om trisomi 13, 18 eller 21.
- En av mine bekymringer er at med alle disse prøvene får mange gravide uten grunn et vanskeligere svangerskap. Det er ikke god folkehelse, sier Fuglem Berg.
Synnøve Fjellsbø ble advart av jordmoren sin om at hun måtte være veldig bestemt før duotesten ble tatt siden det var leger som ville råde henne til å fjerne barnet om hun fremstod som usikker.
Fuglem Berg har den samme erfaringen:
- Det er mange gravide som blir utsatt for press og kritiske spørsmål fra leger og helsepersonell når de takker nei til fostervannsprøve slik hun har gjort.