Skole nekter elevene kirkegang før jul

Det blir ingen julegudstjeneste for elevene ved Kyrkjekrinsen skole i Åsane i Bergen. 
– Skoletiden er det skolen som bestemmer over, sier rektor ved skolen.

Publisert Sist oppdatert

Det har gått varmt for seg i media om skoler skal delta på julegudstjenester eller ikke.

Spørsmålet ble raskt er debattema etter at Utdanningsdirektoratet i samarbeid med Human-Etisk Forbund 13. november sendte ut årets veiledning til hvordan skolene skulle forholde seg til saken.

Mens elever tidligere måtte be om fritak fra julegudstjenesten, må de nå melde fra hvis de skal være med på julemarkeringen i kirken.

Navnet til tross – Kyrkjekrinsen skole i bydelen Åsane i Bergen, med sine 477 elever, sier nei til julegudstjeneste. Det har skolens ledelse og lærere bestemt.

Skrivet fra Utdanningsdirektoratet i høst om å la elever melde fra om de vil delta på julegudstjeneste eller gå for et alternativt opplegg på skolen, har de valgt å se bort fra.

– Det rundskrivet kom etter at vi hadde tatt vår beslutning om ikke å ta elevene til julegudstjeneste i år, sier rektor Maybel Heimvik til Dagen.

Skolen bestemmer

Hun forklarer vedtaket med at skolen har bestemt at de ikke skal ha gudstjenester i skoletiden dette året.

– Vi følger læreplanen vår, og der står det ingenting om julegudstjenester. Den bygger på «Kunnskapsløftet 06», der det heller ikke står noe om at vi skal delta på gudstjeneste før jul. Det dreier seg om bruken av skoletiden, og skoletiden er det skolen som organiserer, understreker Heimvik.

Nei til forkynnelse

Hun meddeler at skolen har et godt samarbeid med kirken, og viser til at soknepresten og en kirkelig ansatt kommer på besøk på siste skoledag før jul.

– Det er bare julegudstjenesten vi ikke deltar i. Vi mener opplegget i kirken er forkynnende, og det kan vi ikke forsvare ut fra læreplanen, forklarer Heimvik.

Delte meninger

– Hvordan reagerer elever og foreldre som er positive til kirkebesøk i førjulstiden?

– Det er mange delte meninger om dette, og skolen har ikke nødvendigvis foreldrene med på dette. Men foreldrene kan jo ta barna sine med på julegudstjenester om de vil. Alle har jo mulighet til det, men det skal ikke nødvendigvis være en del av skoletiden. Skolen er ikke pliktig til å delta på julegudstjeneste, legger hun til.

Til kirke

Rektor Gry Vereine Iden på Haugland skole i Arna bydel i Bergen sier det nye rundskrivet fra Utdanningsdirektoratet ikke har lagt noen demper på oppslutningen om julegudstjenesten der i gården.

Tirsdag var de i kirken i Arna for sin årlige semesteravslutning, mens det blir felles avslutning for hele skolen senere i uken.

– Vi har i flere år hatt alternativt opplegg på skolen for de som velger bort julegudstjenesten. Bare noen få av våre 80 elever velger bort samlingen i kirken. Opplegget fungerer kjempefint hos oss, sier Vereine Iden til Dagen.

Hun forteller at verken foreldre eller lærere har reagert negativt på skolens semesteravslutning.

Stor oppslutning

På Lysejordet skole på Røa i Oslo er praksisen uendret, ifølge rektor Ellen Bergsland. Siste skoledag før juleferien strømmer flesteparten av de rundt 550 elevene til kirken for å være med på julegudstjenesten.

Det nye pålegget fra Utdanningsdirektoratet om at elevene må spørre foreldrene om de får være med på julegudstjenesten, har ikke resultert i store endringer.

– Vi gjør akkurat det samme som tidligere år. Før kunne elever be seg fritatt fra å være med på julegudstjenesten, nå må de melde seg på dersom de skal være med. Men det har ikke ført til noen endring fra tidligere år når det gjelder oppslutningen. Det er like mange elever som går til kirken siste skoledag før jul i år som i fjor, sier Bergsland til Dagen.

Ingen negative 
reaksjoner

Hun har oppfattet hintet fra Utdanningsdirektoratet om at de ikke burde ha julegudstjeneste på den siste dagen før jul, fordi det kan oppfattes som den store semesteravslutningen. Det velger imidlertid rektoren å se bort fra.

– Vi tar likevel julegudstjenesten den siste dagen før juleferien. Klokka åtte starter vi dagen med juletregang på skolen. Deretter går vi i kirken, mens de som har valgt det bort, har alternativt opplegg på skolen. Etterpå har vi felles avslutning på skolen for alle elevene, forteller Bergsland.

– Har du fått noen reaksjoner fra foreldre eller lærere på dette?

– Ikke en eneste negativ reaksjon, det er helt tyst. Det fungerer faktisk helt strålende. Jeg håper bare det må fortsette slik, legger rektor til.

Les Dagens lederartikkel:

(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/nb_NO/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk'));

Innlegg av Dagen.

Powered by Labrador CMS