– Skoleaksjonen setter mange jødiske ungdommer i en vanskelig situasjon

Det Mosaiske Trossamfund går for første gang ut og oppfordrer sine ungdommer til ikke å delta i Operasjon Dagsverk.

Publisert Sist oppdatert

1. november i år skal tusenvis av norske skoleungdommer samle inn penger til «palestinsk ungdom sin innsats for en bedre fremtid».

Det er KFUK-KFUM Global som står bak arbeidet som i år ble valgt til OD-prosjekt. Tittelen på prosjektet er «Et liv i fengsel. Traumebehandling og utdanning til palestinsk ungdom som lever under okkupasjon».

Vanskelig situasjon

Men flere reagerer på kampanjen. Blant dem er rabbiner i Det Mosaiske Trossamfund i Oslo, Joav Melchior, som oppfordrer ungdommer i menigheten til ikke å delta på OD-dagen.

– Vi har fått en del henvendelser om hva vi mener. Denne aksjonen setter mange jødiske ungdommer i en litt vanskelig situasjon, sier Melchior og fortsetter:

– Palestinere er en fin og riktig målgruppe for Operasjon Dagsverk, men måten de legger frem konflikten på, er veldig problematisk for oss.

Rabbineren mener OD stiller «null krav» til den palestinske siden av konflikten.

– Det er viktig å si sin mening, men hvis man er blind for den ene siden av konflikten og ikke stiller kritiske spørsmål til dem, så er dette en innsamlingsaksjon vi ikke kan støtte.

Antisemittisme

Melchior forteller at de har hatt møter både med Operasjon Dagsverk og KFUK-KFUM Global uten at han opplever at de har tatt deres innspill til etterretning.

– Samarbeidspartnerne deres i Israel boikotter Israel og snakker hatprat. I aksjonen kommer det heller ikke frem noe negativt om terrororganisasjonen Hamas eller andre meget problematiske sider i palestinsk politikk som blant annet økonomisk støtte til terror, sier rabbineren og fortsetter:

– Operasjon Dagsverk velger å engasjere seg i konflikten, men viser den kun fra et begrenset, palestinsk perspektiv og retter pekefinger kun mot Israel. Deres samarbeidspartnere nekter å vise empati, eller den minste forståelse til Israel og den jødiske tilknytning til Det hellige land.

MIFF reagerer

Også organisasjonen Med Israel For Fred (MIFF) har engasjert seg i årets OD-dag. De har blant annet laget en film, som de sprer i sosiale medier, hvor de oppfordrer ungdom til å «droppe» årets aksjon. Conrad Myrland, daglig leder i organisasjonen, nevner blant annet en ting de reagerer på.

– I minst to filmer viser OD en jente som heter Janna Jihad og de fremstiller henne som en jente som lengter etter fred. Men hvis du søker på nettet så ser du hva hun står for. MIFF har funnet et filmklipp der roper «From the river to the sea, Palestine will be free» (fra elven til havet, Palestina skal være fritt). Dette er et kamprop som ikke kan forstås på en annen måte enn at Israel i sin helhet skal bort, sier Myrland.

– Hva burde OD gjort annerledes for at dere kunne støttet aksjonen?

– De burde kanalisert støtten til palestinerne utenom de organisasjonene som vil boikotte Israel. De burde hjelpe palestinere som ikke jobber for at Israel skal bort. Det er vel og bra å hjelpe palestinere med likestilling og posttraumatisk stress, men her går pengene til organisasjoner som ikke bidrar til en løsning, sier Myrland.

OD ønsket samarbeid

Frida Jøraholmen Andresen leder årets aksjon. Hun synes det er dumt at Det Mosaiske Trossamfund oppfordrer sine ungdommer til ikke å delta.

– Det er utrolig synd at vi ikke kan være enig om at det er viktig å jobbe for menneskerettigheter, traumebehandling og likestilling. Det er ikke kontroversielt, sier Andersen.

– Jødene er en minoritet i Norge. Gjør dette inntrykk på dere?

– Vi synes det leit. Vi har prøvd å få til et samarbeid og har hatt et møte. Vi vil ikke at de skal synes at det vi arbeider med, er feil, sier hun.

OD har både hatt møte med folk i prosjektet Jødiske veivisere, i tillegg har KFUK-KFUM Global har hatt møte med DMT.

– Har dere endret noe etter disse møtene?

– Vi ønsker selvfølgelig at ODs kampanje og prosjekt er noe alle skal kunne stille seg bak. Dette har vært viktig for oss siden prosjektet ble valgt og synes det er synd at det likevel blir oppfattet kontroversielt.

– Er det riktig at dere kun kritiserer Israel og ikke palestinerne?

– Absolutt ikke. Vi jobber med sivilbefolkningen og ser at det er flere ting som må jobbes med innad i det palestinske samfunnet. Dette er blant annet at jenter skal ha de samme mulighetene som gutter, noe som er en stor del av årets prosjekt.

– Hva mener dere palestinerne kunne gjort annerledes?

– Vi jobber med å gi palestinsk ungdom en mulighet til på påvirke sin egen hverdag. Vi bestemmer ikke hva som bør endres. Vi er opptatt av traumebehandling for ungdom som har vært i fengsel og likestilling slik at gutter og jenter får like muligheter, sier Andersen.

– Ikke tvang

Når det gjelder jenten Janna som er brukt i materialet, understreker OD-lederen at hun kun snakker om fred i deres videoer.

– At en tolvåring i tillegg har en blogg hvor hun snakker om sin hverdag kan ikke vi sette en stopper for. Dette er innenfor ytringsfriheten. I materialet vi publiserer, snakker hun om fred.

– Forstår du noen reagerer på at hun tar til ordet for å utslette Israel i andre kanaler?

– Det er uheldig at man opplever det på den måten. Vi vil selvsagt ikke at Israel skal utslettes.

– Hva vil du si til ungdommer som vurderer å ikke delta?

– Det er selvsagt utrolig kjipt at noen ikke vil delta, men dette er frivillig. Vi håper alle vil ta et selvstendig valg etter de har fått informasjon på skolene om årets prosjekt, sier OD-lederen.

Powered by Labrador CMS