Skoleatlas uten Israel trekkes tilbake
Først utga det britiske forlaget et atlas der Israel ikke var med – fordi kundene ba om det. Nå angrer de og ødelegger restopplaget.
– Det ville være uakseptabelt for våre kunder i Gulfstatene om vi hadde hatt med Israel på kartet, het det i en tidlig uttalelse fra Collins Bartholomew, datterselskapet som publiserte skoleatlaset for HarperCollins.
Det britiske forlaget er ikke noen hvilken som helst størrelse i internasjonal bokbransje, men et av verdens største forlagshus. Desto mer oppstyr er det blitt etter at Israel ble fjernet fra kartet, i tråd med «lokale preferanser», som det het.
LES: Israel fjernet fra Midtøsten-kart
Sterke reaksjoner
Den katolske britiske ukeavisen The Tablet var den første som oppdaget at Israel var fjernet – i overensstemmelse med drømmer hos flere av Israels fiender.
Kartet var spesiallaget for skoler i Midtøsten, ifølge utgiveren. Atlaset ble laget for at elevene skulle «lære om verden i dag ved å utforske tydelige og engasjerende kart».
Engasjementet var ettertrykkelig sikret da Israel ble utelatt. Blant dem som har reagert sterkt på forlagets store tilpasningsdyktighet, er den katolske biskopen Declan Lang.
Han mener atlaset vil bekrefte Israels inntrykk av fiendskap i den arabiske verden og motvirke tillit.
Kunder av HarperCollins, som eies av mediemogulen Rupert Murdoch, uttrykte sinne på nettstedet Amazon.
– Mens dere holder på, kan dere jo slette Sverige fra Europa-kartet, Venezuela fra kartet over Sør-Amerika og hele Russland. Kanskje alle kan lage egne verdenskart og droppe land de ikke liker så godt, kommenterer en kunde.
Det er ellers ikke første gang et forlag utelater Israel fra et atlas etter ønske fra brukerne. Det samme gjorde forlaget Scholastic i 2012.Skolebøker i palestinske områder utelater også Israel som en suveren stat.
LES: Israel utelatt på kartene
– Opprørende
– Kart kan brukes til å delegitimere «de andre», noe som kan medføre forvirring i stedet for klarhet, sier Jane Clements, direktør for det britiske Rådet for kristne og jøder, til The Guardian.
Den jødiske journalisten og forfatteren Alex Brummer kaller utelatelsen «opprørende». Visepresidenten i Det jødiske råd i Storbritannia gir til overmål ut bøkene sine på HarperCollins.
– De har i realiteten med et pennestrøk oppnådd det Irans tidligere president, Mahmoud Ahmadinejad, truet med, nemlig å stryke Israel fra kartet, sier han og påpeker hvor nøye en forlegger gjennomgår en bok før den utgis for å sikre presisjon. Reaksjonene har virket på HarperCollins.
– Vi angrer på utelatelsen av navnet Israel fra vårt Midtøsten-atlas, skrev forlaget på sin Facebook-side for et par dager siden.
Faktisk melder forleggeren nå at atlaset fjernes fra lageret og ikke vil bli solgt lenger.
– HarperCollins ber oppriktig om unnskyldning for utelatelsen og for enhver krenkelse dette har medført, heter det.