Mobilfri mandag: F.v.: Marie Tollefsen (16), Elisabeth Espeland (17), Knut Skinnarland (17) og William Matteus Fonn (17).

Skoleelevene tar én dag fri fra mobilen hver uke: – Oppleves som en frihet

– Det er mange øyeblikk som har blitt ødelagt ved at noen tok opp mobilen mens man snakket til dem, sier William Matteus Fonn (17).

Publisert Sist oppdatert

William Matteus Fonn (17) synes mobilen tok for stor plass i hverdagen på internatskolen. Nå har flere elever gått sammen om å legge bort mobilen én dag i uken.

Ideen til «mobilfri mandag» kom etter at elevene ved den kristne internatskolen Kvitsund gymnas var på pilegrimstur tidligere i år. Da ble mobilene igjen hjemme.

– Det opplevdes som en frihet å ikke ha med mobilen. Man blir mer engasjert og snakker mer med hverandre, sier Knut Skinnarland (17) til Dagen.

Vil koble av den digitale verden

Hver mandag setter en lærer fram en boks hvor elevene kan legge fra seg telefonen. Boksen låses inn hele dagen. Elevene får først tilbake telefonene ved kveldsmaten.

– Det kan åpne opp for samtaler man ikke ville hatt ellers, fordi man kobler seg av den digitale verden, skyter Elisabeth Espeland (17) inn.

Fonn er enig.

– Og så får man bedre tid til andre ting.

Siden de begynte med mobilfri mandag i høst har flere elever kastet seg med. Denne uken ble 17 telefoner låst inne i boksen.

MOBILER: 17 elever la mobilen sin i boksen hele mandagen denne uken.

Det gjør også at de andre elevene på skolen bruker telefonen mindre på mandagen, påpeker Marie Tollefsen (16).

– Når noen har levert fra seg telefonen er det flere som lar være å bruke sin. De blir inspirert, forteller hun.

Tre av fire bruker minst tre timer

Tall fra Ungdata-undersøkelsen viser at unges skjermtid er økende. Tre av fire elever i ungdomsskolen og videregående skole sier de bruker minst én time på sosiale medier hver dag.

For åtte år siden rapporterte én av to ungdomsskoleelever at de bruke mer enn tre timer foran en skjerm hver dag. Nå har tallet steget til nesten tre av fire.

Kvitsund-elevene forteller at de bruker telefonen til de sosiale mediene Snapchat, Instagram og Messenger. Litt underholdning, serier og spill blir det også.

Får ikke med seg beskjeder

– Hva savner dere mest når dere har skjermfri?

– Jeg savner å kunne sjekke klokken selv, for jeg har ikke klokke på armen. Og så er det litt stressende å ikke kunne få med seg alle beskjeder, sier Espeland.

KVITSUND: F.v.: William Matteus Fonn, Marie Tollefsen (16), Elisabeth Espeland (17) og Knut Skinnarland (17) er elever ved Kvitsund Gymnas.

– Skolen bruker ofte Teams for å gi beskjeder. Da kan det hende vi ikke får det med oss hvis det er skjer endringer, sier Skinnarland.

Tror mobilen hindrer gode samtaler

Elevene bak mobilfri mandag håper flere vil la seg inspirere.

– Vi har lyst at det skal bli en greie, og utfordrer søsterskolene våre til å innføre det samme. Spesielt på internatskoler kan man få mer ut av tiden på skolen, sier Fonn.

– Det trenger ikke være en hel dag heller, men man kan legge den fra seg når man skal være sammen med noen. Skru av varslene og være til stede, legger han til.

Kvitsund-elevene tror mobilen ofte kan stå i veien for gode samtaler.

– Noen ganger kan det være som å snakke til en tom vegg når noen tar opp telefonen, sier Skinnarland.

– Det er mange øyeblikk som har blitt ødelagt ved at noen tok opp mobilen mens man snakket til dem, sier Fonn.

– Mobilen har overtatt store deler av hverdagen

Daglig leder i Tro og Medier, Jarle Haugland, berømmer elevenes initiativ.

– Å ta pause fra mobilen kan være veldig bra, så lenge man kombinerer det med en refleksjon og en bevisstgjøring for hvorfor man gjør det, sier Haugland til Dagen.

TRO OG MEDIER: Daglig leder i Tro og Medier, Jarle Haugland.

Organisasjonen arrangerer hvert år skjermfri uke for å bevisstgjøre rundt egen skjermbruk.

– Mobilen har overtatt store deler av vår hverdag, og det påvirker våre relasjoner og flere andre aspekter av livet. Da er det helt nødvendig å stoppe opp, reflektere og kjenne på livet uten telefonen for å se om man skal ta noen mer bevisste valg.

– Bruker vi for mye tid på telefonene våre?

– Ja, det gjør vi, svarer Haugland kontant.

– I løpet av mine 12 år på dette området har jeg gått fra å være en begeistret teknologibruker til å bli mer skeptisk. Jeg tror ikke de positive sidene ved teknologibruken veier opp for de negative sidene. Derfor er det behov for mer bevisstgjøring, sier han.

Powered by Labrador CMS