SKOLETUR: Israelsk-arabiske elever fra en kristen skole er på tur til Nazareth Village i Nasaret. Her får de undervisning om hvordan Jesus vokste opp. De kristne skolene har både kristne og muslimske elever.

– Skolekutt rammer Israels kristne befolkning

En uvanlig protest fant sted utenfor utdanningsdepartement sist uke. Nonner i hvite drakter, en sortkledd prest og arabiske skolebarn samlet seg under bannere der det stod: «Ta hendene vekk fra skolene våre».

Publisert Sist oppdatert

Private kristne skoler er blant Israels høyest rangerte utdanningsinstitusjoner. Skolene ble grunnlagt av ulike kirkesamfunn lenge før staten Israel så lyset.

Men nå hevder skoleledere at Israel kutter i støtten til skolene, og at målet er å innlemme de kristne skolene i det offentlige skolesystemet. Dette vil forandre både skolenes kristne verdigrunnlag og kvalitet, mener de.

Diskriminering

Skolelederne klager også på diskriminering. Samtidig som israelske myndigheter planlegger kutt i støtten til kristne skoler, fortsetter en med full støtte til store skolenettverk for ultraortodokse jøder.

– Selv om vi er en minoritet, har vi et eldgammelt budskap, sier den katolske pateren Abdel Masih Fahim.

Han er rektor ved Terra Santa-skolen i byen Ramle.

– Vi ønsker likebehandling, ikke bare når det gjelder undervisning, men på alle livets områder, fortsetter han.

Myndighetene dekker ca 75 prosent av de faste utgiftene til skoler som ikke er innlemmet i det offentlige skoleverket. Resten av budsjettet dekkes via skolepenger og gaver. Samtidig har myndighetene tradisjonelt dekket en del uforutsatte utgifter og investeringer. Det er disse bevilgningene det er blitt kuttet i de siste årene.

Må kompensere

Skolene har måttet kompensere ved å gjøre det dyrere for elevene å gå på skolen. Dette har ifølge skolelederne vært en stor byrde for kristne arabiske familier, hvis gjennomsnittlige inntekt er lavere enn det nasjonale gjennomsnittet.

I fjor innførte dessuten det israelske utdanningsdepartementet en grense for hvor høye skoleavgifter skoler kan forlange at foreldre betaler.

Dette skjedde samtidig som gavestrømmen fra USA og Europa nesten tørket helt inn. Givere har i stor grad flyttet støtten sin fra israelske kristne til kristne i krigsrammede land i regionen.

Avsluttet samtaler

De kristne skolene har vært i samtaler med departementet en rekke ganger de siste månedene, men avsluttet samtalene da myndighetene anbefalte dem å bli en del av det offentlige skoleverket.

I en uttalelse fra skolene heter det:

– Å bli med i det offentlige skoleverket vil bety en slutt på kristen, verdibasert undervisning, og nok et slag i ansiktet på den kristne minoriteten i Det hellige land.

Avdramatiserer

Kamal Atileh, en talsmann for departementet, sier at myndighetene forsøker å styrke det offentlige skoletilbudet i Israel.

– Men det er opp til de private skolene å avgjøre om de vil bli offentlige skoler eller ikke. Israel vil bevare det unike ved hver enkelt skole, dersom de blir en del av skolesystemet, forsikrer han.

Kristne og muslimer

Det er i dag 150.000 kristne i Israel, mens rundt 50.000 bor i Øst-Jerusalem, Vestbredden og Gaza. De 50 kristne skolene i Israel har rundt 30.000 arabiske elever – halvparten kristne og halvparten muslimer. Noen av skolene har eksistert i flere hundre år.

– De kristne skolene er en viktig del av det arabiske utdanningssystemet. Når disse skolene opplever kutt, samtidig som de ultraortodokse jødiske skolene fullfinansieres, er det helt klart snakk om diskriminering, sier Sawsan Zaher.

Han jobber i organisasjonen Adalah som kjemper for den arabiske minoritetens rettigheter i Israel.

De ultraortodokse jødiske partiene fikk etter vårens valg tilsammen bare 13 av 120 representanter i det nye Knesset (parlamentet). Men siden de er tungen på vektskålen i Benjamin Netanyahus skjøre regjering, fikk de innfridd en rekke nye krav, samt reversert kutt som den forrige regjeringen innførte.

Israel-korrespondenten

TIPS OSS om saker / temaer du vil at vi i Dagen skal skrive om: redaksjonen@dagen.no

-----

Dagen er eneste norske mediehus med en egen, fast korrespondent bosatt i Israel.

Kenneth Fjell Rasmussen startet i jobben i april 2015.

Innspill, spørsmål og tilbakemeldinger om Israel: kenneth@dagen.no

-----

Nå må du være abonnent for å kunne lese alt innhold på Dagen.no

*** Prøv Dagen i 1 måned for bare 1 krone.

* Følg gjerne Dagen på Facebook

UKENTLIG NYHETSBREV: Få noen av de viktigste nyhetssakene og debattene rett i epostkassen. Meld deg på her!

Powered by Labrador CMS