Skolelags-nekt ble gjort uten politisk behandling – nå skal politikerne se på saken
– Det virker som om denne saken har begynt i feil ende, sier KrF-politiker om skolelaget som har blitt skjøvet ut i kulden i Balestrand. Nå skal både kommunepolitikere og Statsforvalteren se på saken.
Rektorene i Sogndal kommune besluttet denne våren å si nei til religiøse samlinger på skolen i skoletiden. Det ble gjort etter at elever skal ha reagert på kristne lagsmøter, har kommunedirektør Tor-Einar Holvik Skinlo forklart til Dagen.
Begrunnelsen er at samlinger i skoletiden som har religion som bakgrunn og formål kan oppleves ekskluderende.
Nå lover ordfører i Sogndal, Arnstein Menes (Sp), at saken skal tas opp i kommunens levekårsutvalg.
Utvalget skal vurdere rektorenes avgjørelse ut fra barne- og familieminister Kjersti Toppes (Sp) uttalelser i forbindelse med saken. Hun uttalte blant annet følgende:
«Jeg vil oppfordre kommunene til å lytte til Stålsett-utvalget som skriver i sin rapport at de anbefaler en romslighet i forhold til skoleelevers egen frivillige organisering av religiøse eller livssynsbaserte grupper og samlinger og i forhold til ønske om tilgang til rom for bønn og andre samlinger».
Statsforvalteren skal se på saken
Kommunen har også oversendt saken til Statsforvalteren, opplyser ordføreren.
Statsforvalteren i Vestland bekrefter til Dagen at de jobber med en lovtolkning på oppdrag fra Sogndal kommune.
Vil vurdere å ta opp saken i kommunestyret
Beslutningen om å forby religiøse samlinger på skolen i skoletiden ble tatt i et møte med rektorene i Sogndal kommune i vår.
– Hva tenker du om at kommunen har forbudt kristne samlinger i skolen uten at det blitt behandlet politisk?
– Jeg har tatt det opp med lederen i levekårsutvalget. Både leder og nestleder i utvalget er opptatt av å følge opp den saken, sier Menes til Dagen.
– Vil det si at kommunen vil revurdere vedtaket?
– Vi må se hva de kommer fram til. Nå vil levekårsutvalget gjøre en vurdering, og vurdere å løfte det opp som en politisk sak.
– Skal det være rom for å være tydelig kristen på skolen i Sogndal?
– Ja.
– Hvordan vil kommunen legge til rette for det?
– Vi må la levekårsutvalget ta den vurderingen, så får vi se om saken eventuelt løftes i kommunestyret etterpå.
KrF-politiker: – Forunderlig
Levekårsutvalget i Sogndal kommune ledes av KrF-politiker Margrete Haug. Hun er overrasket over at skolen har tatt beslutningen uten at det har blitt behandlet politisk.
Haug er også representant i samarbeidsutvalget ved Sagatun ungdomsskule, men har heller ikke der blitt orientert om saken. Hun ble gjort oppmerksom på beslutningen etter at elevene ble informert i høst.
– Jeg tenker det er helt forunderlig at vi ikke har blitt informert, verken i samarbeidsutvalget eller i levekårsutvalget. Jeg kjenner ikke til alle lover og regler som gjelder her, men finner det forunderlig at de kan gjøre det, sier Haug til Dagen.
Nå skal de ta opp saken når kommunens levekårsutvalg møtes 30. november. Utvalget består av ni medlemmer fra kommunestyret.
Inntil det håper hun kommunedirektøren vil droppe saken.
– Jeg håper de nå kan trekke tilbake alt sammen, slik at skolelagene får fungere slik det har vært gjort inntil vi vet om dette er rett eller galt. Det virker som om denne saken har begynt i feil ende, sier hun.
Løfter spørsmål i Stortinget
Onsdag tok stortingsrepresentant Kjell Ingolf Ropstad (KrF) opp spørsmålet i Stortinget.
«Hvordan vil regjeringen sikre rom for elevengasjement og mulighet til å samles om tro i skoletiden for elevorganisasjoner som Laget», spør han i et skriftlig spørsmål til kunnskapsminister Tonje Brenna (Ap).
I en e-post til Vårt Land kritiserer Ropstad kommunedirektørens praksis.
– Kommunedirektørens praksis fører til mindre mangfold og et mindre livssynsåpent samfunn – stikk i strid med det både Stortinget og regjeringen har uttalt at er målet, sier Ropstad til avisen.
Han mener situasjonen i Sogndal er både misforstått og uholdbar.
– Det kveler det frivillige engasjementet til barn og unge, det begrenser rommet for at de skal kunne leve ut sin tro sammen.