Reisende beskytter seg med munnbind og engangshansker på Murtala Mohammed- flyplassen i Lagos, Nigeria. Minst 10 mennesker er døde av ebola i denne byen. Foto: PIUS UTOMI EKPEI / AFP / NTB Scanpix
– Skrikende ressursmangel i kampen mot ebola
Ebolaepidemien kan bekjempes med enkle midler, men det er en skrikende mangel på både mannskap og ressurser. – Ingen vet hvor dette vil ende, sier infeksjonslege Gunnar Hasle.
– Vi står overfor en veldig skummel utfordring. Det er altfor tidlig å si hvordan dette vil utvikle seg, sier Hasle på telefon fra Brussel.
Spesialisten i reisesykdommer var tirsdag på vei til Liberias hovedstad Monrovia, der han skal jobbe for Leger Uten Grenser i ukene framover. Her har ebolautbruddet så langt krevd 370 menneskeliv, ifølge AFP. I alt er over 1.030 personer døde av ebola i de vestafrikanske landene Guinea, Liberia, Sierra Leone og Nigeria. Situasjonen er skremmende, mener Hasle.
– Nå må verdenssamfunnet stille opp med folk og penger. Det er et skrikende behov – og det er nå det gjelder, understreker han.
Ebolaviruset
Blødningsfeberen ebola skyldes flere typer ebolavirus som tilhører filoviridae-familien. Viruset har sin opprinnelse i det sentrale Afrika.
Smitten overføres ved direkte kontakt med syke personers blod og andre kroppsvæsker.
Symptomer på ebola er plutselig høy feber, kraftige magesmerter, hodepine og smerter i muskler, oppkast og diaré. Pasientene blir også fort dehydrert. Etter hvert svekket nyre- og leverfunksjon, og indre og ytre blødninger.
Sykdommen har høy dødelighet, mellom 40 og 90 prosent, alt ettersom hvilket virus den syke er smittet av. Det finnes ingen effektiv medisin mot ebola.
Ebolavirus kan smitte fra dyr til mennesker.
Ebolaepidemien hadde 10. august 2014 krevd minst 932 menneskeliv i de vestafrikanske landene Liberia, Guinea og Sierra Leone. I Nigeria er to personer bekreftet døde som følge av sykdommen.