«Skrur på lyset» i Europa

– Høy arbeidsledighet og trang økonomi har gjort unge europeere vidåpne for evangeliet.

Publisert Sist oppdatert

Det sier Oddleiv Sandtorv, Norges-koordinator i Jesus Revolution. Den kristne ungdomsbevegelsen var veldig i vinden på 90-tallet og begynnelsen av 2000-tallet. Siden har det vært liten blest om dem.

Jesus Revolution ble grunnlagt av Anne og Stephan Christiansen, som i dag er pastorer i Jesus Church i Oslo. I 2010 ga de arbeidet over til Paul Hockley og et lederteam, og fra og med sommeren 2014 har pilene pekt oppover, ifølge Sandtorv. Han forteller at mange vil være med på team, og misjonsbasene som tidligere ble drevet av nordmenn overtas av nasjonale ledere.

Konserter

– Vi hadde vel opp mot 70 konserter det første året, og unge responderte på evangeliet på hvert eneste møte. Et sted kunne det være 50, et annet sted 40. I løpet av hele turnéen var det flere tusen som ga respons. Det var sterkt å se at evangeliet fungerer i dag, i Europa. Og enda mer spesielt blir det når du møter noen av de unge igjen, og de forteller at «den konserten gjorde noe med meg», «den konserten forandret meg helt». Det gjorde noe med meg.

Han er takknemlig for at han kan jobbe full tid med misjon i Europa, og han har en sterk overbevisning om at det er et riktig tidspunkt å gjøre det på.

Behov for evangeliet

– Vi ser et skrikende behov for evangeliet. Det er den ene siden av det. I tillegg opplever vi en enorm respons. Det har vært bedt mye for Europa, og det vi ser er at den vanskelige situasjonen gjør at mange åpner seg for en åndelig virkelighet.

Sandtorv nevner konkret Italia, der Jesus Revolution arrangerte «Summerteam» i Napoli i fjor med totalt 275 unge.

– Folk var så utrolig åpne for å høre om Jesus. Det er høy arbeidsledighet i Italia, og en del unge har rusproblemer. Da er det egentlig bare «å skru på lyset», så ser alle det.

Mona Kristina Huseby fra Bergen var med til Italia for to år siden. Etter en uke med opplæring, deltok hun og flere hundre andre på gatemøter. Mange var norske, men teamet besto av unge fra rundt 20 nasjoner.

– Jeg visste egentlig ikke hva jeg hadde meldt meg på, men jeg ble positivt overrasket, forteller hun.

Hun opplevde at hun på en positiv måte ble utfordret til å gå ut på gaten og fortelle om Jesus til folk hun aldri hadde møtt.

– Det var spesielt å se folk bli rørt, og at noen ble helbredet, sier hun.

Hun husker spesielt en eldre dame som hadde vondt i kneet. Hun kunne ikke løpe, men etter at de hadde bedt for henne løp hun rundt.

– Det var rart å se.

Sommeren i Italia ga mersmak, og til høsten begynner hun på Gå Ut Senteret i Trondheim, på linjen som heter Global Disippel. I fire og en halv måned skal hun ha praksis i Bangladesh og jobbe med bistand.

Leir og evangelisering

Sommerteamet går over to uker. Den første uken er det leir. Der får de undervisning og opplæring i dans og drama. Mona Kristina forteller at de fikk opplæring i hva de burde si, og hva de ikke burde si i møte med folk. I mindre grupper delte de sine vitnesbyrd og skrev ned det de kunne dele på gaten.

I fjor var teamet i Napoli, og møtene skjedde i samarbeid med 38 lokale menigheter.

– Vi bruker dans og drama for å samle folk, og forkynner evangeliet klart og rett fram. Det er det enkle, men samtidig kraftfulle evangeliet. Mange ble berørt og søkte frelse i etterkant, forteller Sandtorv.

Responsen i fjor beskriver han som overveldende. Rundt 1.400 ga til kjenne at de ville bli kristne, og ønsket å bli fulgt opp av en lokal menighet. På møtene totalt var det rundt 12.000 mennesker.

I sommer går turen til Spania, nærmere bestemt Madrid. Planen er å utvide teamet til 500 deltakere, de fleste fra Norge. Der skal de arbeide sammen med Nueva Vida (Nytt Liv), som er en av Spanias største frimenigheter. I etterkant vil det også bli startet en misjonsbase der og i Tyskland.

– Dere satser på å få med 500 unge. Hvordan organiserer man det egentlig?

– Vi startet forberedelsene i fjor sommer. I tillegg er jo dette noe vi har gjort i mange år. Vi har et fast opplegg når det gjelder program og innhold, men logistikken er jo en utfordring. Heldigvis jobber vi sammen med en fantastisk menighet. De er dyktige på å organisere, og har sørget for at vi får et flott leirsted som ligger litt i utkanten av Madrid. Nueva Vida er en menighet i vekst og er flinke på disippelgjøring og oppfølging. De forbereder seg på at det vil komme en strøm av nye troende i forbindelse med årets Summerteam, opplyser Sandtorv.

Powered by Labrador CMS