Skuffende pengerulling for Syria
Pengeløftene fra den store giverkonferansen for Syria er ikke i nærheten av å nå det nivået FN mener er nødvendig. Norge legger ingenting nytt på bordet.
Da giverkonferansen i Brussel nærmet seg slutten onsdag, var det ifølge FNs beregninger kommet inn løfter om 4,4 milliarder dollar i hjelp til syrere i 2018. Det tilsvarer omtrent 35 milliarder norske kroner.
Summen er langt lavere enn i fjor. Da ble det samlet inn 6 milliarder dollar på en tilsvarende konferanse. I tillegg kom det inn nye løfter etterpå, slik at summen steg til 7,5 milliarder dollar i løpet av året.
– Vi skulle gjerne hatt enda mer, men det er en god start, oppsummerer Mark Lowcock, leder for FNs nødhjelpskontor.
Norge gir milliardsum
Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) ledet den norske delegasjonen til givermøtet. Norge er allerede blant de største bidragsyterne, og utenriksministeren kunngjorde at Norge vil stille med i alt 2,25 milliarder kroner i hjelp til syrere i år.
Pengene inngår i en pott på i alt 10 milliarder kroner som Norge allerede har lovet i hjelp til syrere i fireårsperioden fra 2016 til 2019. Norge kom dermed ikke med nye løfter på giverkonferansen.
– Det løftet vi ga i 2016, gjelder til 2019. Hva som skjer etter det, vil i veldig stor grad avhenge av hvordan behovene da vil se ut, sier Søreide til NTB.
– Slik vi vurderer situasjonen nå, kommer det definitivt fortsatt til å være aktuelt med støtte etter 2019. Men det må vi komme tilbake til, sier hun.
Syrisk bibelleder ber Vesten sende hjelp, ikke bomber.Publisert av Dagen 16. april 2018
Oppfyller ikke behovet
I forkant av giverkonferansen sa Lowcock at det var behov for 8 milliarder dollar i pengehjelp for å oppfylle behovene for 2018.
Nå varsler han vanskelige valg og prioriteringer som følge av strammere budsjetter.
Forklaringen på det lave tallet er sammensatt. Ett av problemene er at det fortsatt er uklart hvor mye USA vil stille med i år. I tillegg er viktige beslutninger fortsatt på vent om nye utbetalinger fra EUs flyktningsamarbeid med Tyrkia.
Lowcock takker likevel EU, Tyskland og Storbritannia for å ha lagt store summer på bordet. Han tilføyer at han er sikker på at mer penger vil komme etter hvert.
Enorme behov
De humanitære behovene beskrives som enorme. Inne i Syria har 6,1 millioner mennesker måttet rømme fra hjemmene sine. Anslagsvis 13,1 millioner har behov for humanitær hjelp. I tillegg har mer enn 5 millioner syrere flyktet til andre land.
Søreide mener president Bashar al-Assad og hans regime bærer det største ansvaret.
– Det er det syriske regimet som har hovedansvaret for at det syriske folk lider og hovedansvaret for at den humanitære situasjonen er så prekær. Det er regimet som også i stor grad hindrer humanitær tilgang. Vi oppfordrer alle parter i konflikten til å sikre uhindret humanitær tilgang, sier hun.