Skuffet over manglende satsing på kirker fra middelalderen

KA-direktør er både overrasket og oppgitt over liten prioritering til verneverdige kirker på kulturbudsjettet.

Publisert Sist oppdatert

Etter signaler fra kulturministeren i sommer, forventet KA - Arbeidsgiverorganisasjon for kirkelige virksomheter at stortingsvedtaket om et løft for middelalderkirkene ville bli fulgt opp i statsbudsjettet for 2019.

– Vi registrerer at Trine Skei Grande i et kulturbudsjett på mer enn 14,8 milliarder, ikke engang har prioritert å finne oppstartmidler til et statlig løft for verneverdige kirkebygg. Vi er både overrasket og oppgitt, sier administrerende direktør i KA, Marit Halvorsen Hougsnæs i en pressemelding.

Hun mener kulturminister Trine Skei Grande har gått langt i å signalisere at et løft for middelalderkirker og andre spesielt verneverdige kirker står høyt på hennes prioriteringsliste.

– Vi kan ikke annet enn å være skuffet over dette, sier Hougsnæs.

Skapte forventninger

Et enstemmig storting vedtok i 2015 å be regjeringen «utarbeide en forsterket strategi for hvordan steinkirker fra middelalderen, fredede etterreformatoriske kirker og særlig viktige kirker fra etter 1650 kan sikres et forsvarlig vedlikeholdsnivå.

I følge KA skapte kulturministeren forventninger om at stortingsvedtaket ville bli fulgt opp i statsbudsjettet for 2019 i to avisintervjuer i august i år.

– Nå er det middelalderkirkene sin tur, men når den turen kommer – det veit vi ikke. Men vi jobber med det. Ingen kan vite utfallet før vi er blitt enig om et budsjett, men dette er hvert fall noe som står på min ønskeliste, uttalte Grande til Reavisa under et besøk i Vestfold-kommunen Re.

En uke senere gjentok hun et ønske om å kjempe for middelalderkirkene til avisen Vårt Land.

Forventer oppfølging

Hougsnæs i KA ser likevel ikke helt mørkt på mulighetene for statsmidler til steinkirkene.

– Heldigvis ser det ut til å være flertall på Stortinget for å komme i gang med dette arbeidet nå, sier hun.

KA-direktøren viser til trontaledebatten torsdag 4. oktober der alle partiene på Stortinget unntatt regjeringspartiene stilte seg bak et vedtak om å innlede dialog med Den norske kirke, KA, KS, kulturminneorganisasjoner og andre interessenter angående vedlikehold av kulturhistorisk viktige kirker.

– Dette er et svært viktig signal. Det er flertall på Stortinget for å komme i gang med dette arbeidet nå. Vi forventer derfor at Stortinget følger opp dette i den endelige behandlingen av 2019-budsjettet, sier Hougsnæs.

Powered by Labrador CMS