LEDE: Onsdag ble det kjent at Runar Landro skal lede organisasjonen sammen med Anja Ulveseth Heggen.

Skulle finn en ny toppleder – valgte to

Sentrale ledere i Indremisjonsforbundet tror styret har funnet en god løsning da de ansatte en lederduo.

Publisert Sist oppdatert

I september kom nyheten om at Erik Furnes gir seg som generalsekretær i Indremisjonsforbundet (ImF) etter 13 år. De siste månedene har styret, med styreleder Gabriel Pollestad i spissen, arbeidet for å finne hans etterfølger.

Løsningen med å finne et lederteam startet først i begynnelsen av november.

Onsdag ble det kjent at Runar Landro og Anja Ulveseth Heggen skal lede ImF i en toårig periode etter at Furnes går av som generalsekretær 1. mars 2023.

– Alternativ ledermodell

– I tillegg til å være pastor i Fredheim Arena i Sandnes, hadde Runar Landro også et engasjement som forsamlingskonsulent. Da han kom med signal om at han hadde kapasitet til å bidra i større grad inn i organisasjonen, begynte vi å tenke på om det kunne være en løsning - i en mellomfase - å finne en alternativ ledermodell, sier Pollestad til Dagen.

Onsdag ble det kjent at han skal lede organisasjonen sammen med Anja Ulveseth Heggen. Hun er godt kjent blant ImF-ansatte etter blant annet to perioder som henholdsvis administrasjonsleder og personalleder. Hun var også fungerende generalsekretær mens Erik Furnes hadde studiepermisjon, ifølge Sambåndet som skrev om saken først.

Ansatte visste ingenting

Pollestad sier til Dagen at han er veldig fornøyd med å ha kommet i mål. Løsningen kom på plass i løpet av helgen. De ansatte visste ingenting om den nye ledermodellen.

– Jeg visste likevel at det var en løsning vi kunne få støtte for både i styret og blant de ansatte. Tirsdag kveld fikk vi på plass et styrevedtak som gikk på ansettelsene, legger han til.

Onsdag ble de ansatte informert.

GLAD: Styreleder Gabriel Pollestad er glad for at de fikk på plass nye ledere før nyttår.

– Hvor viktig var det å få på plass ny toppleder før nyttår?

– Det var veldig viktig, for vi nærmer oss datoen da Erik Furnes sa han ville slutte. Det er enormt viktig å få på plass alle formaliteter før den datoen, sier han.

Tror det kan være en styrke

Magne Lerø er teolog og redaktør. Han eier blant annet Ukeavisen Ledelse og nettavisen Dagens Perspektiv. Han tror at ImFs toppledermodell kan fungere dersom Landro og Heggen klarer å samarbeide godt.

Han tror det kan være en styrke for ImF at de får to personer som kjenner bevegelsen godt.

Lerø nevner at det internasjonalt er blitt diskutert hvorvidt det er nødvendig å være så opptatt av hvem som er øverste leder.

– Noen mener at det kan fungere med flere, og slik sett kan en modell med to ledere være en god løsning, sier han.

– Jeg så det ikke komme

Johan Halsne, kretsleder på Sunnmøre, var uforberedt på at styret gikk inn for å ansette et lederteam. Men ut fra situasjonen ImF er i, der en ny struktur skal velges neste år, tror han det kan være en god modell.

– Men jeg så det ikke komme, sier han.

BEDRE JOBB: – To personer vil gjøre en langt bedre jobb enn én i den situasjonen vi er i nå, sier Johan Halsne.

Han peker på at Landro kjenner organisasjonens historie godt og reiser mest.

– Han har hatt ulike roller og har erfaring fra andre organisasjoner som Frikirken. Anja har vært inne i en lignende rolle tidligere. To personer vil gjøre en langt bedre jobb enn én i den situasjonen vi er i nå, oppsummerer han.

– Begge er «våre egne»

Marit Hårklau Ådnanes, daglig leder i Indremisjonssamskipnaden, forteller at hun har sendt gratulasjonshilsen til begge. Hun tror styret har funnet en god løsning.

– Begge er «våre egne». Det tror jeg er bra. Jeg kjenner begge to og tror de vil utfylle hverandre på en god måte.

– Hva tenker du om at en kvinne skal inn i toppledelsen?

– Det synes jeg er veldig bra. Runar skal ha det teologiske ansvaret, så dette er helt «innafor», sier hun.

GOD LØSNING: Marit Hårklau Ådnanes tror styret har funnet en god løsning.

Også Anne Berit Aarsland er positiv til to-ledermodellen. Hun arbeider til daglig som leder for ImF Ung i Rogaland.

– Jeg har tro på begge kandidatene. Å arbeide som generalsekretær i ImF er en stor oppgave. At det er en mann og en kvinne og at de har ulik utrustning, tror jeg er en styrke, sier hun.

Liker løsningen

Torgeir Lauvås, kretsleder i Rogaland, skriver i en sms til Dagen at han «liker løsningen og tror det er bra for ImF med to så erfarne ledere som får jobbe som team.»

Sondre Johannes Orrestad er kretssekretær i Sogn og Fjordane og er også sentral i arbeidet med ny struktur i ImF.

– I organisasjonen ser vi behov for en tydelig åndelig ledelse. Jeg er derfor glad for å lese at Runar skal ha det åndelige ansvaret. Jeg ønsker dem lykke til i jobben, sier han.

God på strategi

Den påtroppende ImF-lederen tror han er god på strategi, formidling og det å skape engasjement, men trenger hjelp til «å gjøre mine tanker gjennomførbare». Han forteller at han derfor stilte som betingelse at det kom en person ved hans side som kan «tette mine hull», som han uttrykker det.

– Anja og jeg kommer som et team utenfra, men samtidig kan vi nesten si at vi er innenfra, påpeker Landro overfor Sambåndet.

Powered by Labrador CMS