Slakter kosher-tradisjon

Norske jøder bør endre slaktemetoder eller slutte å spise kjøtt, mener Dyrevernalliansen.

Publisert Sist oppdatert

Simon Wie­sent­hal-sen­te­ret ber Norge fjer­ne for­bu­det mot ri­tu­ell jø­disk slak­ting. Den jø­dis­ke or­ga­ni­sa­sjo­nen kal­ler lov­for­bu­det anti­se­mit­tisk. Det ir­ri­te­rer in­for­ma­sjons­råd­gi­ver Karen Fri­vik i Dyre­vern­al­li­an­sen.

- Det jeg rea­ge­rer mest på, er at de prø­ver å koble dette til anti­se­mit­tis­me. For­bu­det mot kos­her-slakt er ute­luk­ken­de opp­ret­tet på grunn av dy­rets li­del­ser, sier Fri­vik til Dagen.

- Gru­som skam­fe­ring

Ri­tu­ell slakt både i islam og jø­de­dom kre­ver tra­di­sjo­nelt at hal­sen til dyret skjæ­res over med kniv uten at dyret er be­dø­vet. Mens nors­ke mus­li­mer har gått med på å gi be­dø­vel­se før slak­tin­gen, øns­ker ikke jø­de­ne å gjøre det samme.

- Det som er ho­ved­pro­ble­met når man kut­ter stru­pen på dyret, er at man sam­ti­dig kut­ter luft­rø­ret. Da strøm­mer ofte blod ned i lun­ge­ne, noe som med­fø­rer både smer­te og angst i opp­til ett og et halvt mi­nutt, for­tel­ler Karen Fri­vik.

- Dy­re­ne løper ofte rundt etter at stru­pen har blitt kut­tet, med den gru­som­me skam­fe­rin­gen som har skjedd dem. De som har ob­ser­vert dette, syns det er helt fryk­te­lig. Og dette er grun­nen til at også Euro­pean Food Safety Aut­hority går imot kos­her-slakt.

Fri­vik opp­ford­rer jø­de­ne til å følge med i ut­vik­lin­gen i for­hold til av­li­ving av dyr.

- Og hvis ikke, bør de rett og slett vur­de­re å slut­te å spise kjøtt.

Jakt og samer

For­stan­der Ervin Kohn i Det Mo­sa­is­ke Tros­sam­fund mener det ikke er tvil om at loven som tråd­te i kraft i Norge i ja­nu­ar 1930, var en lov som var anti­se­mit­tisk fun­dert.

- Det er det tul­le­te å trek­ke i tvil. Sær­lig etter­som ve­te­ri­nær­myn­dig­he­te­ne på den tiden støt­tet kos­her-slakt, sier Kohn.

Han mener kos­her-slakt er mer re­spekt­fullt og hu­mant over­for dy­re­ne enn in­du­stri­ell slakt.

- På opp­til 20 pro­sent av de så­kal­te be­døve­de dy­re­ne, fun­ge­rer ikke be­dø­vel­sen. Så dette med å be­dø­ve dy­re­ne, er selv­be­drag.

Kohn peker også på at den nors­ke tra­di­sjo­nen jakt er unn­tatt fra reg­le­ne om be­dø­vel­se.

- Like­le­des er sa­me­nes slak­te­me­to­de unn­tatt på kul­tu­relt grunn­lag. Men jøder får ikke unn­tak på kul­tu­relt grunn­lag. Vi er 1.500 jøder i Norge, hvor mye kjøtt spi­ser vi?

Øns­ker im­port­for­bud

Stål­sett-ut­val­get fore­slår å opp­rett­hol­de for­bu­det mot ri­tu­ell slak­ting, sam­ti­dig som det skal være til­latt å im­por­te­re kos­her-kjøtt. Li­ke­vel vil ikke Karen Fri­vik gå med på at det kan være bedre å av­li­ve dy­re­ne i Norge, hvor det kan­skje blir gjort på en mer for­svar­lig måte enn i andre land.

- Nei, vi mener at vi må stop­pe im­por­ten av kos­her-kjøtt også. Gjen­nom å opp­rett­hol­de im­por­ten opp­mun­t­rer man til å opp­rett­hol­de dyre­pla­ge­ri­et.

Iføl­ge Ervin Kohn er det bare to al­ter­na­tiv for nors­ke jøder om kos­her-im­port til Norge blir for­budt - å spise ve­ge­tar­mat eller å flyt­te fra lan­det.

- Hvis ikke det er anti­se­mit­tisk, da lurer jeg på hva som er anti­se­mit­tisk?

DAGEN

Jødisk kosher-slakt

Den jødiske menneskerettighetsorganisasjonen Simon Wiesenthal-senteret ber den norske regjeringen fjerne forbudet mot rituell jødisk slakting.

Slaktemetoden er en del av de jødiske renhetsforskriftene angående mat, de såkalte kosher-reglene.

Slaktingen foregår ved at dyrets halspulsåre, luftrør og matrør skjæres over med sylskarp kniv og i et raskt kutt for å unngå smerte. Snittet fører til at oksygentilførselen forsvinner raskt og dyret skal slik miste bevisstheten før smertefølelsen når hjernen.

Powered by Labrador CMS