Slakter KrFs innsats for funksjonshemmede
For to år siden ble Mari Storstein lovet av en gråtkvalt Olaug Bollestad at hun aldri skulle gi seg i kampen for funksjonshemmedes rettigheter. – Tårene hennes betyr ingenting, mener hun nå.
Tirsdag skal Stortinget avgjøre om FN-konvensjonen for funksjonshemmedes rettigheter, også kalt CRPD, skal bli en del den norske menneskerettighetsloven.
Dersom forslaget blir vedtatt vil det bety at konvensjonens artikler blir førende for tolkningen av alle norske lover som omhandler funksjonshemmede. Forkjemperne mener dette handler om å likestille funksjonshemmede med funksjonsfriske.
Det er derimot liten sjanse for at forslaget blir vedtatt. Regjeringspartiene og Frp har satt foten ned fra SVs forslag, til tross for at både Venstre og KrF i utgangspunktet støtter forslaget.
– KrF er hyklere
Filmskaper Mari Storstein har en muskelsykdom som gjør at hun må sitte i rullestol. Hun mener at særlig KrF svikter funksjonshemmede i saken.
I 2019 var hun invitert til KrFs landskonferanse for å snakke om diskriminering av funksjonshemmede i Norge.
Etter foredraget kom en gråtkvalt KrF-nestleder Olaug Bollestad på scenen for å si at hun kjente på et enormt sinne og slo fast at «dette er grunnen til at vi er i politikken».
Storstein postet en video fra landskonferansen på Facebook i helgen for å vise fram det hun mener er dobbeltmoralen i KrF:
– Jeg tenker at hverken ordene, følelsene eller tårene til Bollestad har noe å si dersom man stemmer imot når det gjelder. Det er både dobbeltmoralsk og hyklersk av KrF, mener Storstein og legger til:
– De snakker mye om sorteringssamfunnet, men det er ikke vits i å snakke om sorteringen som skjer i livmoren, dersom man ikke snakker om sorteringen som skjer i samfunnet. Vi må lage et samfunn for alle mennesker, men det sier KrF et tydelig nei til.
– Kan miste frihet
Storstein er selv avhengig av brukerstyrt personlig assistent, en såkalt BPA, døgnet rundt. Derfor vil lovendringen også få praktiske konsekvenser for henne.
Hun forteller at kommunene praktiserer BPA-ordningen ulikt i dag, men at CRPD ville garantert henne den hjelpen hun trenger.
– Slik det er i dag kan jeg miste frihet og rettigheter med et pennestrøk, men dersom CRPD ble inkorporert i norsk lov, ville det ført til at mine rettigheter veide mye tyngre, sier Storstein til Dagen.
– Så det handler om tryggheten din?
– Ja. Trygghet og likestilling. Det handler om å anerkjenne at politikk for funksjonshemmede er et spørsmål om menneskerettigheter og likestilling. Det er ikke veldedighet eller dugnad.
– Mest diskriminert
Storstein viser til at både FNs kvinnekonvensjon og barnekonvensjon har blitt tatt inn i lovverket.
Hun mener det gjør at flere grupper står sterke enn Norges 800.000 funksjonshemmede.
– Det er slik i dag at jeg tilhører Norges største og mest diskriminerte minoritet. Norge har fått krass kritikk fra FN for den systematiske diskrimineringen som skjer i Norge. At man ikke ser på funksjonshemmede som likeverdige borgere, men annenrangs borgere.
Har fortsatt håp
Det er leder for Norges Handikapforbund, Tove Linnea Brandvik, enig i.
Hun mener tiden er overmoden for å ta CRPD inn i det norske lovverket.
– Det vil bety at alt norsk lovverk må tolkes i tråd med menneskerettighetene. Det betyr at i saker der norsk lovverk og menneskerettighetene er i konflikt, er det menneskerettslovene som skal være førende, sier Brandvik.
Hun forteller at forbundet har hatt flere møter med både KrF og Venstre, og at partiene har ulike begrunnelser for hvorfor de stemmer imot.
– Venstre sier at de opplever det som et tap i regjeringen, mens KrF argumenterer på samme måte som Høyre med at dette er noe man kan oppnå på ulike måter. KrF sier ikke til oss at de har tapt saken i regjering.
– Har du fortsatt et håp på at Venstre eller KrF kan snu?
– De har tiden fram til voteringen i salen i morgen til å gjøre det riktige. Jeg avskriver ikke kampen i dag, og dersom det blir et tap i morgen, er vi klare for å kjempe videre på onsdag, sier Brandvik.
– Demokratisk uheldig
Hverken Olaug Bollestad eller andre i KrF hadde anledning til å kommentere saken da Dagen var i kontakt med partiet mandag.
Venstres pressesjef, Thomas Tangen, opplyser om at heller ingen i hans parti ønsker å kommentere saken.
Stortingsrepresentant Michael Tetzschner (H) mener Norge har forpliktet seg i tilstrekkelig grad gjennom å ha forpliktet seg til å følge konvensjonen.
Han forteller at Høyre er imot forslaget fordi det vil gi for mye makt til et lovverk som ikke er arbeidet fram i Stortinget.
– Rent lovteknisk er det uheldig å ta inn en konvensjonstekst som ikke en gang er på norsk. Det å gjøre en tekst til overstyrende for alt annet norsk lovverk uten at Stortinget skal inn i bildet, er ikke noen vinning for den demokratiske prosessen, sier Tetzchner til Dagen.