Slår alarm om mangel på frivillige – slik står det til hos de kristne organisasjonene
Ny rapport tegner et dystert bilde av situasjonen i barne- og ungdomsorganisasjonene.
Ildsjeler i den unge frivilligheten er slitne, mange ildsjeler har gitt seg, og det er vanskeligere å rekruttere frivillige.
Det er konklusjonen når Landsrådet for Norges barne- og ungdomsorganisasjoner (LNU) kartlegger konsekvensene av pandemien.
– Barne- og ungdomsfrivilligheten legger to knalltøffe år bak seg, og fortsatt stikker etterdønningene av pandemien kjepper i hjulene for mange, sier styreleder i LNU Margrete Bjørge Katanasho i en pressemelding.
Rapporten er tidligere omtalt i VG.
LNU er en paraplyorganisasjon for 102 barne- og ungdomsorganisasjoner, deriblant 20 kristne organisasjoner.
– 2022 var tungt
I Søndagsskolen Norge merker de fortsatt virkningene av pandemien godt, forteller generalsekretær Gøran Byberg.
– Det var et tungt år i 2022. Nå har det gått mer opp igjen, men vi har mistet mange på veien. Det er ikke lett for menighetene å få alt arbeidet på beina igjen etter den lange fraværsperioden.
Organisasjonens medlemmer driver søndagsskole- og barnearbeid i en rekke menigheter, både i Den norske kirke og i frikirkelige menigheter.
Organisasjonen ser det også som en generell trend at mange foreldre foretrekker å være på møteplasser i kirken sammen med barna i løpet av uken, fremfor søndagsskole på søndagen.
Likevel er den totale virksomheten i Søndagsskolen Norge lavere enn før pandemien.
– Vi merker ikke tilbakeslag på givertjenesten, men på medlemstall, gruppeantall og salg har det vært tilbakegang, opplyser han.
Laget: – Ikke større utfordringer enn vanlig
Norges Kristne Skole- og studentungdomslag (Laget), merker imidlertid lite til utfordringene som LNU peker på.
– I hovedsak ser jeg det ikke som en utfordring hos oss. Vi driver lag som er drevet av ungdommer for ungdommer, og vi ser at mange har lyst å jobbe i team og gjøre dette sammen, sier konstituert generalsekretær Anne Lin Hynnekleiv.
– Vi har ikke større utfordringer med å fylle våre styrer og få frivillige til våre arrangement enn vanlig, legger hun til.
Hun forteller at organisasjonen nå har rundt 210 aktive skole- og studentlag med til sammen 3000 medlemmer. Det er betyr at organisasjonen er tilbake på omtrent det samme nivået som før pandemien.
Hun nevner store arrangement som The Send, Impuls og Get Focused som noe av årsaken til at flere vil starte skolelag.
– Jeg tror det handler om at ungdomsgenerasjonen har godt av at man får møtes igjen, sier Hynnekleiv.
Oppdrift i Pinsebevegelsen
Einar Myreng, daglig leder i Pinse Ung, forteller at også de har opplevd medlemsvekst den siste tiden.
– Vi har flere medlemmer i våre barne- og ungdomsgrupper enn på mange år, og dermed også greit med ledere.
– Like mye som før pandemien?
– Like mye eller litt mer. Vi har jobbet hardt i koronatiden, og opplever at mange har tatt et tak. Men det er selvsagt mye land å innta enda, sier pinselederen til Dagen.
Ungdom kommer tilbake på leir
Vegard Husby, generalsekretær i Kristen Idrettskontakt (KRIK), forteller at organisasjonen har lagt bak seg en sommer hvor det har vært krevende å få nok frivillige til leirene de arrangerer.
Nå opplever de imidlertid oppdrift.
– Denne høsten og vinteren har vi opplevd stort engasjement, og vi opplever at oppslutningen av frivillige til neste sommer er en helt annen enn i fjor. Det er mye positivt som skjer, spesielt blant unge voksne og studenter.
Han opplever at KRIKs leirarbeid er tilbake til nivået før pandemien, men at arbeidet i lokallagene enda er satt litt tilbake av pandemien.
I tillegg merker de at ungdomskulturen er preget av pandemien, spesielt blant de yngste tenåringene.
– Det er tydelig at et par kull av dagens tenåringer fikk sitt sosiale liv begrenset i en lang periode. Vi opplever langt flere ungdommer med spesielle og særskilte behov, og ser at mange ungdommer ikke er vant med store sosiale sammenhenger.