Slår et slag for hjemmedåp

– Hjemmedåp er både personlig og høytidelig, og kan være en lavere terskel for noen, sier kirkemøtemedlem Gunnhild M. Andreassen.

Publisert Sist oppdatert

Dåpstallene for Den norske kirke synker dramatisk. Ferske tall fra Statistisk Sentralbyrå viser at det i 2017 kun var 53,1 prosent av antall fødte i Norge som ble døpt. For ti år siden var tallet hele 73,5 prosent.

– Det kan være at kirken er litt fremmed for folk, men at de likevel har i hjerterøttene at dåp er viktig. Terskelen for å dra til kirka kan være litt høyere enn å gjennomføre dåpen i sin egen stue, sier kirkemøtemedlem fra Nord-Hålogaland bispedømme, Gunnhild M. Andreassen.

– Ufarliggjøre dåpen

I Nord-Norge har det vært vanlig å praktisere hjemmedåp av barn i tillegg til dåpen som foregår under gudstjenesten. I utgangspunktet var dette grunnet i praktiske årsaker som lang og uframkommelig vei, men Andreassen tror hjemmedåp kan appellere til flere.

– Hjemmedåp er en tradisjon som jeg vil anbefale på det varmeste. Hvis kirken kan blåse støv av den muligheten, og dra ut til folket og gjennomføre dåp, er jeg sikker på at det finnes en del som vil benytte seg av det, sier Andreassen.

Hun tror hjemmedåp kan ufarliggjøre dåpen mer enn å dra til kirken og stå foran hele menigheten.

– Dette gjelder både for små barn og de som er eldre. Hjemmedåp oppleves som veldig personlig og høytidelig, og jeg håper det er noe kirken kan tilby mer aktivt.

– Primært dåp i gudstjenesten

Kirkerådsdirektør Jens-Petter Johnsen framla årsrapporten for Den norske kirke på Kirkemøtet på torsdag og utrykker bekymring for de synkende dåpstallene. Han kjenner til tradisjonen med hjemmedåp i Nord-Norge.

– Som kirke bør vi legge til rette for at tradisjonen kan fortsette der det er naturlig, men samtidig hører dåp hjemme i menigheten. Menigheten skal få se at det er et nytt medlem i vårt fellesskap og at det hører til der. Det gjør at vi primært fortsatt vil at dåp skal skje i gudstjenesten, sier Johnsen.

Andreassen mener menighetstilknytningen kan komme gjennom at man etter en hjemmedåp drar til kirken for å stadfeste dåpen.

– Stadfestelsen har ikke noe teologisk innhold slik dåpen har. Det er dåpen som er det viktigste. Hvordan en løser det praktisk etterpå får komme i annen rekke, sier hun og legger til:

– Barnet blir tatt inn i Guds verdensvide menighet og det åndelige fellesskapet av troende. Ved stadfestelse tas man også inn i den lokale menigheten og det kan tas med som opplysning eller under forbønn ved navns nevnelse under gudstjenesten.

– Få vet om hjemmedåp

Tradisjonen er fortsatt relativt levende i Nord-Norge. Mange tenker på hjemmedåp kun som noe man gjør i nød hvis barnet er sykt, men hjemmedåp er et kjempefint alternativ uansett.

Mitt inntrykk er at veldig få i kirken vet om at hjemmedåp finnes og vet at det fortsatt kan gjennomføres i dag. Først og fremst må kirkens egne folk vite om at dette går an.

Håper det kan komme mer opp og frem og ikke bare er noe historisk. Det kunne også stå på nettsidene under informasjon om dåp at dette er et alternativ.

Dra opp dåpstallene

Andreassen tror mer informasjon om hjemmedåp kan være med å dra opp dåpstallene.

– Det kan kanskje være med å øke, men jeg er ikke opptatt av tall, men at folk blir døpt.

Kirkerådsdirektøren på sin side tror ikke mer fokus på hjemmedåp vil øke antallet døpte.

– Jeg tror ikke det er en strategisk tanke at hjemmedåp vil øke dåp. Vi har ikke fullt overblikk over hvorfor folk ikke døpes. Årsaksforholdene er så sammensatte at vi egentlig ikke vet hvorfor disse tallene endrer seg, sier han.

Bygge ned tersklene

Johnsen er likevel positiv til alt som kan bygge ned tersklene for dåp.

– Det er god grunn til å tenke på tersklene ved dåp, derfor kan hjemmedåp, særlig der det har vært tradisjon for det, være en viktig faktor, sier han.

Kirkedirektøren tror også at press på dåpen som en stor og kostbar affære kan heve terskelen for noen.

– Det vi har sett de siste årene er at når barn døpes er det store familie- og vennefølger. Fordi foreldrene ikke har giftet seg er dette ofte den første store familiesammenkomsten. Det er i seg selv en stor greie og vi ser at noen kvier seg for det når de kanskje kunne tenke seg å bære barnet til dåp, sier Johnsen og legger til:

– Det er viktig å forenkle dåp og hvis hjemmedåp foregår i enklere former i Nord-Norge er det kanskje en vei å fortsette der.

Powered by Labrador CMS