Slik blir Hillsong Norway
Åtte norske menigheter blir underlagt ledelsen til ekteparet Bobbie og Brian Houston. Hva innebærer det i praksis?
21. mai skifter Intro offisielt navn til Hillsong Norway.
Intro er per i dag etablert på åtte steder: Sandnes, Stavanger, Egersund, Karmøy, Oslo, Drammen, Tønsberg og Kristiansand. I løpet av året etablerer kirken seg på enda et nytt sted, nemlig i Trondheim.
– Nå skal vi representere Bobbie og Brian Houston sin visjon om en global kirke, sier Jostein Krogedal, gründer av Intro.
Siden 2003 har ekteparet Brit og Jostein Krogedal bygget opp Intro til det mest effektive kirkeplanter-nettverket i Norge.
Det er altså ikke mangel på vekst som gjør at ledelsen i Intro nå gir styringen over til Hillsong.
– Allerede før vi startet Intro besøkte jeg Hillsong og ble grepet av måten de nådde unge mennesker på, forteller Krogedal.
Da Houston tok kontakt med Krogedal i høst måtte likevel pastoren stille spørsmål ved om det var en klok avgjørelse å bli en Hillsong-kirke.
– Vi stilte grunnleggende tre spørsmål: Vil det være nyttig for Kristen-Norge, nyttig for kirken vår og nyttig for neste generasjon?
– 100 prosent av medlemmene i generalforsamlingen i Intro svarte ja, sier Krogedal.
Likevel var de fleste av medlemmene ukjent med avgjørelsen før den ble offentliggjort i helgen.
Teologi
At Intro blir Hillsong innebærer også at det blir satt ned et nytt styre. Hvem som sitter i styret vet ennå ikke Krogedal. Her venter det norske ekteparet på en avklaring fra Hillsong sentralt.
Siden starten har Karl Inge Tangen, rektor ved Høgskolen for Ledelse og Teologi (HLT), vært en av tilsynsmennene i Intro.
Den tiden er nå over.
– Min rolle som tilsynsmann for Intro har opphørt. Men min kjærlighet til menneskene i kirken har ikke endret seg etter de nye formalitetene. Jeg ser ikke bort fra at vi kan jobbe tett sammen også i fremtiden, sier Tangen.
Han beskriver teologien i Hillsong som et uttrykk for evangelisk pinsekristendom.
– Hillsong har impulser fra individualistisk fremgangsteologi, men den er kraftig moderert sammenlignet med trosbevegelsen. I teologien fins det en sterk betoning av fellesskap, tjeneste og sosialt arbeid. Hillsong kombinerer et konservativt bibelsyn med et moderne språklig uttrykk for å kontekstualisere kirken til vestlig kultur. Menigheten vektlegger dessuten pastorens utøvende lederskap, men lederen Brian Houston forankrer sine beslutninger i et større fellesskap, forklarer Tangen.
Han mener lederens tydelig innflytelse på bevegelsen har sammenheng med at det stadig startes nye kirker.
– Hva som skjer når etablerte kirker i økende grad blir en del av Hillsong er uklart, sier Tangen.
Australsk kultur
Rektoren var en sparringspartner for lederskapet i Intro når avgjørelsen skulle tas om å bli Hillsong.
– Jeg har vært en som har stilt spørsmål. Beslutningen har ledelsen i Intro selv tatt, men jeg opplever prosessen som grundig, og jeg er komfortabel med beslutningen som er fattet.
Tangen tror ikke Hillsongs etablering i Norge vil representere noe radikalt nytt.
– Tenkningen fra Hillsong har hatt innflytelse på norsk kristenliv siden 90-tallet, da Oslo Kristne Senter inviterte Brian Houston til Norge.
Han mener australsk kultur står nærmere norsk kultur enn den amerikanske, som menigheter ofte henter inspirasjon fra.
– Mye av det Hillsong står for er allerede godt etablert i Pinsebevegelsen i Norge gjennom menigheter som Intro, OKS Romerikskirken og Salt, sier Tangen.
Hillsong Karmøy
I økende grad har Hillsong omdøpt sine menigheter og gitt dem navn etter land, fremfor byer. Det som tidligere het Hillsong Düsseldorf og Hillsong München heter nå Hillsong Germany. Slik blir det også i Norge.
Krogedal forteller at det er tydelige føringer på hvordan navnet og merkevaren skal brukes.
– Det har vært en ryddig og hyggelig prosess, sier pastoren.
– Men hvordan skal man få det urbane menighetskonseptet til å fungere på Karmøy?
– Det handler ikke om størrelse, men om innhold. Vi er ikke en verdensmetropol som New York eller Paris. Vi gjør så godt vi kan med de ressursene vi råder over for og nå så mange som mulig, sier Krogedal.
Vil ha flere med
Overgangen til Hillsong innebærer at Intro vil i større grad prioritere å være med på Hillsongs konferanser. Dessuten skal Hillsong Network utvides i Norge. Hillsong Network er et uforpliktende nettverk som gir menigheter tilgang til ressurser fra Hillsong.
– Tror du det nye navnet kommer til å trekke flere folk til menighetene deres?
– Jeg håper det. Det er ingen tvil om at Gud holder sin hånd over Hillsong. I 30 år har menigheten holdt seg sunn. Navnet representerer noe Gud har velsignet, sier Krogedal.
Han tror likevel ikke Hillsong er løsningen for Norge.
– Jesus er løsningen.
Med i Pinsebevegelsen
Hillsong vil fortsatt være en del av Pinsebevegelsen i Norge, forsikrer Sigmund Kristoffersen, Leder av Lederrådet i bevegelsen.
– Også når det gjelder tilsyn?
– De er en del av vårt nettverk og er inkludert i det vi tilbyr.
Kristoffersen har kontakt med ledere i Pinsebevegelsen i Sverige, hvor Hillsong har vært med i flere år.
– De har positive erfaringer med det, sier Kristoffersen.
– Hvordan tror du Hillsongs etablering i Norge vil påvirke Pinsebevegelsen?
– Jeg tror ikke den vil påvirke noe mer enn det Intro allerede har gjort. De har vært en positiv inspirasjon for Pinsebevegelsen, spesielt når det gjelder å nå ut til dagens mennesker. De påvirker bevegelsen, det er helt klart. Samtidig legges hovedlinjene for Pinsebevegelsen i Lederrådet og uttrykkes på den årlige lederkonferansen, Led.