Slik blir nye GUS i Trondheim
Normisjons misjonsskole Gå Ut Senteret ønsket i helgen velkommen til det første skoleåret i Trondheim.
Etter 31 års skoledrift i Hurdal kunne Normisjons eneste misjonsskole invitere til åpningshelg i Trondheim. Sviktende elevtall og dårlig økonomi gjorde at Normisjon i fjor vedtok å flytte skolen fra Hurdal til Trondheim.
Bare et linjetilbud
Gå Ut Senteret i Trondheim tilbyr dette skoleåret bare et av de tre linjetilbudene GUS i Hurdal hadde. Linjen som tilbys heter Global disippel, og er et bibelskoleår med rundt fem måneders praksis i utlandet.
– Da GUS hadde stand på skolen min la jeg bort alle andre planer. Jeg tror dette skoleåret er midt i blinken for meg, forteller den ferske GUS-studenten Viktoria Larring (19) fra Ski.
– Jeg vurderte både folkehøgskole og reising, så jeg syntes dette virket som en god kombinasjon, forteller student Simen Berg Børnes (19) fra Sotra utenfor Bergen.
De er del av ett av totalt fire team og skal reise til Paraguay og Peru. De øvrige teamene sendes henholdsvis til Ecuador, India og Bali, og Etiopia.
Usikker studieplass
Gå Ut Senteret i Trondheim fikk inn rundt 90 søknader til linjen Global disippel, derav 20 svarte ja på tilbud om studieplass. Men trolig på grunn av den lange behandlingstiden i Utdanningsdirektoratet, som først ga sin godkjenning til skolen 30. mai, falt ytterligere tre elever fra.
– Vi hadde ikke trodd at vi måtte vente så lenge på svaret fra Utdanningsdirektoratet. Vi hadde forskjøvet den kritiske fristen vår helt til smertepunktet, og oppfordret studentene til å huske å søke på andre ting, sier styreleder for Gå Ut Senteret Lars Aursand.
Roser studentene
Rektor Ørjan Tinnen roser studentene for å være en dedikert gjeng søkere som takket ja til en studieplass som skolen ikke kunne garantere at ville eksistere til høsten.
– Dette studieåret lå på mange måter i Utdanningsdirektoratet sine hender. Ventetiden som studentene hadde i forbindelse med behandling av flyttesøknaden var for de fleste opptil seks måneder. Jeg hadde i grunn trodd at flere skulle dette av lasset. Derfor er jeg glad for at vi nå kan sende ut fire team, og at vi får en klasse som fungerer som klasse, sier Tinnen.
Studentene Simen Berg Børnes og Viktoria Larring angrer ikke på at de takket ja til en studieplass med forbehold om oppstart kun dersom flyttesøknaden ble godkjent. Men de innrømmer at de ikke hadde de helt store reserveplanene.
– Jeg tenkte i grunn ikke så mye på det og håpet at det ville gå greit, sier Simen Berg Børnes.
– Jeg satset rett og slett på at det kom til å ordne seg. Det var litt dårlig med plan B, innrømmer Viktoria Larring.
LES: KIRK-presten
17 nye studenter
Lørdag ble dermed 17 studenter ønsket velkommen til Berg prestegård der undervisningen skal finne sted. Eiendom er sentralt plassert i Trondheim, og brukes i dag som samlingssted for Norges Kristelige Student og skoleungdomslag på kveldstid.
– Vi var på leting etter noe som var både sentralt, men også tilbaketrukket. Vi ønsket god plass, men også muligheten til å kunne trekke seg tilbake, sier Tinnen.
Studentene innlosjeres i Trondheim vandrerhjem, og deles inn i seks studenter pr. bofelleskap med felles måltider og husmøter.
– Det har vært viktig for oss at studentene kan bo sammen. Derfor er vi veldig godt fornøyd med Trondheim vandrerhjem, sier Tinnen.
– Så har vi Salem menighet som ligger midt i sentrum, og som er et sted med liv omtrent hele uken. Der skal studentene få bli en del av et aktivt studentmiljø, sier han.
Vil redusere «Boblen»
Tinnen tror denne tredelingen vil være med å redusere «den store boblen» han mener mange bibelskoler og folkehøgskoler er preget av.
– Her vil man ikke bare få være del av et stort studentmiljø, men også bo i et nabolag med andre studenter. På den måten kan vi også være med å utvikle mer disippelskap, tror Tinnen.
Studenten Viktoria Larring tror ikke hun ville ha valgt Gå Ut Senteret om bibelskolen fremdeles lå i Hurdal.
– Jeg syntes GUS ble mer attraktiv fordi det flyttet til Trondheim. Det er så sentralt og man får kanskje smake litt på NTNU-miljøet. Det å bli en del av en stor menighet er også veldig bra, sier Larring.
Simen Berg Børnes tror han hadde begynt i Hurdal også, men er enig i at skolen fremstår som mer attraktiv i Trondheim.
– Man får en fin forsmak på studenttilværelsen og får sjekket litt ut hvordan byen er som studentby. Man får muligheten til en mykere overgang, sier Berg Børnes.
Misjonskurs neste høst?
Linjetilbudet Faith in Action, som er en linje for misjon og ledelse, skal være oppe og gå fra høsten 2016. Det misjonærforberedende kurset Missiologi og Utvikling, som er for de som vurderer langtidstjeneste som misjonær eller teltmaker, er også klar til oppstart neste høst forutsatt at det finnes folk som ønsker å gå på linjen.
– Det er et spesielt tilbud fordi det har vært tett knyttet til misjonsorganisasjonene, og hvilken strategi de ønsker for å forberede sine misjonærer. Jeg har stor tro på at dette er et kurs som både Normisjon og andre organisasjoner vil ha godt av å benytte seg av videre, sier Tinnen.
Må ha minst 40 elever
For at misjonsskolen, som er godkjent for 72 elever, skal drive i økonomisk balanse er de avhengig av 40 elever i året. Målsettingen om å oppnå dette er satt til 2019.
– Det anser vi på som en liten utfordring. Jeg kan ikke se at vi skal mislykkes med denne målsettingen, sier Aursand.
Både han og Tinnen føler seg trygge på at den nye modellen med tre enheter er veien å gå med tanke på skolens visjon, den daglige driften og økonomien.
– Hurdal var et parkanlegg med mange hus med unike uteområder. Her har vi finnet løsninger vi har behov for, og som er tilpasset elevmassen vi har, sier Tinnen.
Dersom GUS i Trondheim får på plass alle tre linjetilbudene neste høst er det populariteten som vil avgjøre hvilken av linjene som vil være størst.
– Linjene er ikke inndelt i noen antall studenter pr. linje. Det er det i stor grad markedet som avgjør. Den mest populære linjen vil være større enn den andre, sier Tinnen.
Ingen tomme sengeplasser
Den nye modellen gjør blant annet at leiekostnadene for skolelokalene dette skoleåret vil være mer enn halvert. Skolen bærer heller ingen økonomisk risiko for tomme sengeplasser ettersom studenten kun betaler for sin egen sengeplass til en rimeligere penge enn i Hurdal.
– Her kan vi ved behov kjapt få på flere studentboliger. Om det ett år skulle være lavere studentantall kan vi redusere uten å risikere å stå med tomme senger. Det er utfordringen til mange skoler og leirsteder at man sitter med eiendomsmasse som står tomt store deler av året, sier Tinnen.
Kan måtte flytte
Undervisningslokalet på Berg prestegård vil ha plass til omtrent 40 elever. Om elevtallet overstiger dette, vil det kunne bli nødvendig å gjøre endringer.
– Den dagen det er flere elever må vi vurdere hvorvidt vi skal gjøre tilpasninger på Berg prestegård eller eventuelt flytte på oss, sier Tinnen.
Et alternativ kan bli Salem menighet der det er utarbeidet en reguleringsplan som skal kunne gi rom for både menighetslokaler, næringsarealer og studentboliger.
– Der legges det inn en mulighet for å ha Gå Ut Senteret i fremtiden, sier Tinnen.