Slik blir stevnesommeren 2021
Noen har avlyst, noen venter, mens flere planlegger uansett å gjennomføre sitt kristne sommerarrangement i 2021. En ting er sikkert: Det blir en annerledes sommer også i år
Selv om noen har bestemt seg for å avlyse sine faste sommerarrangementer, er det flere kristne organisasjoner som satser på at de får til et holdbart smittevern på sine stevner og festivaler i sommer om enn i noe nedskalerte versjoner.
– Det blir annerledes, men det blir Oase i år, sier daglig leder i Stiftelsen Oase, Eivind Arnevåg til Kristelig Pressekontor (KPK). SommerOase arrangeres i juli i Fredrikstad.
– Vi bestemte oss tidlig for at vi ville få dette til uansett. Det er selvfølgelig alltid et forbehold dersom situasjonen skulle bli mye verre enn den er nå, men vi ønsker ikke å ha to år uten Oase. Særlig viktig er det at familiene, tenåringene og barna får samles, sier Arnevåg.
Han forteller at turneen i fjor, der de reiste rundt til 17 ulike steder, var veldig vellykket, men at de likevel ønsker å kunne samles på ett sted i år.
– Vi tror ikke det blir like stort som i et normalår. Jeg tror ikke det vil bli lov med mer enn 200 eller 500 deltagere, og vi planlegger for det.
Oase har leid flere lokaler enn vanlig slik at særlig Oase for voksne kan deles opp.
– Så er vi forberedt på å skalere opp eller ned etter hvordan situasjonen er. Vi tror vi skal få det til på en god måte slik at det blir trygt, sier Arnevåg.
Satser på færre deltakere
Sommerstevnet i Sarons Dal er i år planlagt til juli, og velkomstplakaten ligger allerede ute på arrangøren Troens Bevis’ nettside.
Store deler av talerlista er satt opp, og noen av dem som bidrar musikalsk er også navngitt. Tilbudet til barn og ungdom samt for kveldsmøtene er dessuten klart.
Plan A i Sarons Dal er at stevnet skal gå med lavere deltakerantall enn en normal sommer, med kun 200 personer på møtene i hallen som normalt rommer 2 800. Derfor er arrangementet spredd over drøyt to uker og tre helger.
– Vi håper vi kan gjennomføre dette i mindre format enn vanlig, sier stevnesjef Rune Heimvoll til KPK.
Venter med endelig avgjørelse
– Det handler om ting som deltagerantall, økonomi og antall dager. Går det under et visst nivå vil det ikke oppleves som en festival, så vi vil sette en nedre grense å jobbe ut fra, så kan vi skalere opp dersom det blir rom for det, sier han.
Eikli forteller at mye av programmet som var planlagt for 2020 blir overført til 2021.
– Foreløpig er ikke ting så avklart for denne sommeren som vi hadde håpet på. Vi er avhengige av at myndighetene slipper opp mer enn de har gjort til nå.
Festivalsjefen antar de er nærmere mai måned før det tas noen endelig avgjørelse.
Ikke avlyst
Ungdomsfestivalen UL blir arrangert i en eller annen form i 2021, men foreløpig er det uklart hvilken. Arrangørene NLM Ung og ImF Ung avgjør om kort tid hvordan de vil legge opp løpet. I fjor sommer samlet mellom 10 og 100 personer seg på 20 lokale camper rundt om i landet, samt at mange møttes privat for å følge strømmingen fra Kongeparken i Ålgård som er det faste festivalstedet.
– UL blir ikke avlyst. Enten blir det et fullt ordinært arrangement, eller så blir det bare strømming ut til lokale camper, sier administrasjonsleder Kjersti Lilleaasen i NLM Ung til KPK.
Normalt byr UL på «yrende festivalliv med aktiviteter, konkurranser, talkshow, konserter osv.», som det står på arrangementets Facebook-side.
Prioriterer tenåringene
Korsvei håper de kan arrangere Korsveifestivalen til sommeren på Dyrskuplassen i Seljord i Telemark. Festivalen er stort sett blitt avholdt annenhver sommer de siste 25 årene. I fjor var det ingen festival, men det planlegges det altså for i år. Korsveifestivalen har en landsens begrepsbruk, så deltakerne deles i grupper på 30-40 i såkalte grender med hvert sitt tun.
– Der lager folk mat sammen, spiser sammen og lytter til kloke refleksjoner, sier daglig leder i Korsvei, Margrete Kvalbein som akkurat nå planlegger for at Ten-Korsvei kan avholdes på det faste festivalstedet i Seljord. Der vil tenåringene og deres familier vil bli prioritert.
Korsvei-ledelsen legger uansett planer som kan tåle tilpasning til korona-situasjonen slik den måtte bli mot slutten av juli.
Enda en avlysning gir store konsekvenser
Flere av arrangørene KPK har snakket med utrykker at det er utenkelig for dem å skulle avlyse for andre året på rad. To år uten arrangement kan gi relativt store konsekvenser.
– Det vil være kortsiktige økonomiske konsekvenser, men også et stort stykke arbeid å bygge opp markedet og markedsføringen igjen. Vi liker dårlig situasjonen, men vi har en lang historie der vi har betydd mye for mange. Vi håper det kan være med å gjøre det enklere når vi må brette opp ermene skikkelig igjen, sier Eikli sier om konsekvensene for Skjærgårds.
– Det er viktig for oss å kunne levere god kristen musikk, forkynnelse og annet innhold. Det er også positive sider der det dukker opp nye muligheter. Vi blir tvunget til å finne nye måter å gjøre ting på og jeg håper vi ikke mister for mange på veien, sier han.
Men årets sommerstevner og festivaler blir uansett mindre omfattende enn i et normalår.
– Det er nærliggende å tro at det ikke blir en hel uke, men en mer konsentrert festival. Jo større arrangement, jo vanskeligere er det å håndtere smitteverntiltak som må til, sier Eikli.
– Vi er beredt for å gjøre det som må til, men vi arrangerer ikke for enhver pris.
Ønsker ikke heldigitale stevner
Flere av sommerens stevnearrangører planlegger å strømme deler av programmet på nett eller på kristne TV-kanaler, men få ønsker heldigitale arrangementer.
– Vi er opptatt av å ha autentiske møter som er live for dem som er til stede. Selv om det fordeles på tre lokaler skal vi ha møteledere, lovsang og talere i alle lokalene, sier Oase-lederen Arnevåg som legger til at noen av de utenlandske talerne muligens må tale via skjerm hvis de ikke får reist til Norge.
– Men vi ønsker ikke heldigitale sendinger. Det skal være autentiske møter så langt det går. Folk er sultne på å samles og være til stede der det skjer, sier han.
Skjærgårds jobber parallelt med å kunne tilby alternative mindre arrangementer i vår og til høsten dersom hovedfestivalen avlyses. Eikli tror ikke det blir aktuelt med en digital festival i sommer.