Slik bør du forholde deg til Hanvold og Visjon Norge

Tv-predikanten Jan Hanvold blir møtt med massiv kritikk i sosiale medier. Hvordan bør man egentlig forholde seg 
til mannen og kanalen?

Publisert Sist oppdatert

– Bildet er komplisert, sier Jarle Haugland, daglig leder i den kristne medieorganisasjonen Tro og Medier. Han har tre råd til hvordan han mener kristne bør forholde seg til Jan Hanvolds TV-virksomhet. (Se rådene lenger ned i artikkelen.)

Haugland har fulgt debatten rundt Jan Hanvold og TV Visjon Norge i en årrekke. Den siste uken har Hanvold nok en gang havnet i mediene etter å ha fortalt om en helbredelse som skal ha skjedd med en kvinne, men som hennes datter bestrider. Hanvolds Facebook-post har fått over 2.000 kommentarer. De fleste av negativ art.

I tillegg kommer en rekke Twitter-profiler, Facebookgrupper og nettsider som forsøker å mobilisere folk til å stanse Hanvold.

– Gud hater de dvaske

– Det som gjør bildet komplisert er at mennesker blir møtt av Gud gjennom kanalen, evangeliet blir forkynt og Visjon Norge oppleves som et befriende alternativ til andre medier. Her opplever man at kristne kan «snakke fritt», sier Haugland.

Samtidig mener han at det er elementer ved arbeidet som er dypt problematiske.

– Vi møter på en giverteologi som lover spesielle velsignelser avhengig av størrelsen på gaven du gir. Og uttalelser som at «gjerrige går til helvete» eller «Gud hater dvaske mennesker» bryter med mye av det vi som kristne ønsker å formidle til andre, sier Haugland.

– Vær konkret og saklig

Dette er hans råd til hvordan kristne bør forholde seg til den mye omtalte tv-kanalen:

1. Be for kanalen. Uansett hva man mener om arbeidet i dag, skal vi som kristne kunne be om Guds ledelse og velsignelse over arbeidet.

2. Forsøk å se begge sider av saken. Diskusjonen rundt Visjon Norge preges nå av polarisering. Det ødelegger en god samtale. Det er ikke alt som er bra med kanalen. Men det er heller ikke alt som er galt.

3. Send e-post til kanalen med tilbakemeldinger. Ros det gode. Vis forståelse. Og vær konkret og saklig i kritikken.

Se flere tips til hvordan du bør forholde deg til Jan Hanvold og Visjon Norge nederst i artikkelen.

Ønsker ydmykhet

Haugland mener også at tv-kanalen hadde tjent på dialog i offentligheten.

– Jeg skulle ønske at Visjon Norge tok en mer aktiv, lydhør og ydmyk rolle i den offentlige samtalen, i debattspalter, intervjuer og sosiale medier, sier han.

– Men Hanvold er jo svært aktiv på Facebook. Hva mener du han burde gjøre annerledes?

– Jeg skal være varsom med å sitte på avstand og gi råd, men Hanvold bør helt klart slutte med å omtale meningsmotstandere som tapere, skadede personer og psykisk forvirrede. Det er en respektløs omtale av andre mennesker og skader en konstruktiv debatt. Så opplever jeg nok at Hanvold ikke deltar i en dialog i offentligheten, men heller at han bruker Facebook til monolog for å få ut egne synspunkt. Sosiale medier er på sitt beste når de bidrar til en toveiskommunikasjon. Visjon Norge hadde tjent på å fremstå mer lyttende enn man gjør nå, sier Haugland.

– Ikke oppfør deg 
 som et troll

– Man bør vise vanlig folkeskikk og være saklig når man debatterer i sosiale medier, sier Hilde Kristin Dahlstrøm, avdelingsleder for journalistutdanningen ved NLA Høgskolen Gimlekollen i Kristiansand.

Hun har lest gjennom en del av kommentarene til Hanvolds Facebook-post og slår fast at debatten er veldig polarisert.

– Det gjelder begge sider. Det er veldig krass ordbruk fra både tilhengere og motstandere, sier hun.

– Har du noen råd å gi til folk som ser på tv-kanalen eller leser om den og reagerer på noe. Hvilke spilleregler bør man følge når man gir tilbakemeldinger?

– Vanlig folkeskikk bør gjelde i sosiale medier også. Når man ikke har mennesker foran seg er det lettere å kline til litt ekstra, det gjelder generelt for nettdebatter. Mitt råd er at man bør man unngå stygge og negative karakteristikker av de man er uenige med. Spør deg selv: Kunne jeg ha skrevet dette til personen og sett vedkommende i øynene?

Hun mener også at man bør unngå å skrive som om man snakker på Guds vegne.

– Det blir fort maktretorikk av slikt, sier Dahlstrøm.

– Still kritiske spørsmål

Betente tema, som diskusjonene rundt Jan Hanvold og Visjon Norge, har en tendens til å få frem nettrollene, mener forskeren.

– Vi har alle et ansvar for å ikke oppføre oss som troll. Det ødelegger for ytringsfriheten, som er så viktig i samfunnet.

– Hvordan bør forholde seg til TV Visjon Norge?

– Det kommer an på øynene som ser. Men jeg mener at kristne generelt må våge å stille spørsmål om noe er sant og troverdig. I noen kristne miljø blir det nærmest sett på som ukristelig med slike spørsmål. Det er synd. Gud tåler kritiske spørsmål. Det er masse av dem i Bibelen. Da bør også kristne ledere tåle kritiske spørsmål, sier Dahlstrøm.

Dagen har gjentatte ganger forsøkt å få tak i Hanvold uten å lykkes.

Haugland og Dahlstrøms råd:

Be for kanalen. Se begge sider av saken. Gi konstruktive tilbakemeldinger. Vis folkeskikk. Vær saklig. Ikke bruk negative karakteristikker av meningsmotstandere. Unngå kristen maktretorikk. Våg å stille kritiske spørsmål.

Les også:

Powered by Labrador CMS