KREVER SAMHOLD: – Får du ikke enighet om et budsjett, står man gjerne overfor en parlamentarisk situasjon. Det er det vel ingen som ønsker, sier Hans Olav Syversen (KrF), leder i finanskomiteen på Stortinget. Foto: Silje Rognsvåg

Slik forbereder KrF seg på budsjettet

KrF og Venstre har ingen planer om å la regjeringen splitte dem i forhandlingene om neste års statsbudsjett.

Publisert Sist oppdatert

Onsdag legger regjeringen Solberg fram sitt første helblå statsbudsjett. Det blir også den første store styrkeprøven for samarbeidsevnen med Venstre og KrF.

Sveinung Rotevatn (V) tror regjeringen vil prøve seg på å splitte samarbeidspartiene i budsjettforhandlingene.

– Det vil de sikkert prøve på, men vi er tydelige på at vi skal gjøre et budsjett sammen med KrF og sammen med regjeringen, sier Rotevatn til Dagen.

Sterke sammen

KrF skal være forberedt på at regjeringspartiene vil forsøke å splitte Venstre og KrF for å få mer gjennomslag for sin egen politikk, ifølge en sentral kilde. For dersom de to samarbeidspartiene greier å stå sammen på sine krav, «blir det sånn».

Andre kilder i KrF og Venstre tror imidlertid at regjeringen ikke vil våge å prøve seg på splitt og hersk-strategien eller bevisst finne saker som gjør forhandlingene vanskelig for ett av partiene.

– Det har de lite å hente på. Vi vet at vår styrke i stor grad avhenger av at vi opptrer i fellesskap i budsjettspørsmål. Dersom vi spiller hverandre ut, tror jeg det vil bli en kortsiktig seier, sier KrFs finanspolitiske talsmann, Hans Olav Syversen, til Dagen.

En kilde i KrF oppfatter at regjeringen vil prøve å få budsjettet gjennom så lett som mulig.

Eksamen for samhold

Samarbeidsavtalen slår fast at partiene skal «søke å danne flertall for statsbudsjettet».

Hvordan regjeringen vil forholde seg til KrF og Venstre vil ha mye å si for samarbeidet fremover, sier en annen sentralt plassert kilde i KrF til Dagen.

– Dette er en eksamen for regjeringen med det første budsjettet hvor de har hatt hånda på rattet fra A til Å. Nå de kan ikke skylde på dårlig tid eller andre utenforliggende omstendigheter, sier Syversen.

– Det sier seg selv, får du ikke enighet om et budsjett, da står man gjerne overfor en parlamentarisk situasjon. Det er det vel ingen som ønsker, fortsetter han.

Vil beholde seire

– Jeg tar det for gitt at regjeringen kommer med et statsbudsjett som tar hensyn til og gjenspeiler samarbeidsavtalen, og det vi forhandlet fram i årets budsjett og i revidert nasjonalbudsjett, sier Terje Breivik, Venstres finanspolitiske talsmann, til Dagen.

Han understreker at Høyre og Frp må vise i praksis at de prioriterer områder som er viktig for både Venstre og KrF.

KrFs finanspolitiske talsmann, Hans Olav Syversen, er enig. Han venter klare politiske prioriteringer innen familie, bistand, fattigdom, eldreomsorg, skole, høyere utdanning og forskning.

– Så har det vært snakk om skattelettelser. Vårt poeng er at det også er sterke prioriteringer på sosiale områder i samarbeidsavtalen. Når det gjelder utdanning innen bistand, håper vi at enigheten som ble lagt i fjor legges til grunn videre, sier Syversen til Dagen.

Breivik forventer et reelt skifte på klima og miljø, med grønt skatteskift og satsing på kollektiv, kunnskap, fattigdomsbekjempelse og verdiskapning.

– Erfaringene fra i fjor tilsier at vi også er forberedt på å gjøre en jobb på kulturområdet.

Flytte milliarder

Til nå har samarbeidspartiene Venstre og KrF bare flyttet på småposter i revidert budsjett i fjor høst og salderingen i år. Det er første gang regjeringen legger frem et budsjett som viser hvordan de vil prioritere.

Dagen kjenner til at KrF vil minne Fremskrittspartiet om hvor de har tenkt å legge lista. Da Frp inngikk forlik med Bondevik 2-regjeringen i 2004, ble det flyttet sju milliarder kroner. Den gangen var det kommunene som ble den store vinneren i budsjettforliket.

Syversen bekrefter at KrF er klar for å flytte på milliarder.

– Men summen er avhengig av hvordan regjeringen har oppfylt samarbeidsavtalen. Vi er opptatt av at den følges opp og ikke blir ett skritt fram og så ett tilbake. Ellers får vi en større jobb. Vi forventer å få et godt gjennomslag, sier han.

Snakker sammen

Som forberedelse har partigruppene jobbet fram hva som skal være deres største og viktigste poster. Her vil det komme både saker som er økonomisk tunge og de som ikke er så mange millioner kroner, men som kan bety mye for dem det gjelder, som familievern.

Venstre vil legge fram et eget alternativt budsjett, mens KrF vil legge fram noe liknende som ikke er fullt så detaljert.

I offentligheten er det tydelig at KrF og Venstre nå samkjører seg før budsjettrundene. Onsdag forrige uke snakket Sveinung Rotevatn i Dagen om Venstres krav til løft for fattige. Etter trontalen torsdag vektla KrF-leder Knut Arild Hareide samme sak overfor NTB. Begge partier fremhever også klima og barnehagesatsing.

KrF og Venstre har også uformelle samtaler mellom de finanspolitiske talspersonene og parlamentariske ledere, men ikke alle saker er avklart.

– Vi vil selvsagt snakke med Venstre om hvor vi legger oss før vi starter forhandlingene med regjeringen. Ut fra erfaringen fra i fjor er det samsvar på en del områder. Først og fremst trenger vi å jobbe med et budsjett for vår egen del, sier Syversen.

Statsbudsjettet

Statsbudsjettet er et overslag over statens inntekter og utgifter for 2015.

Regjeringen Solbergs første gjennomarbeidede statsbudsjett legges fram onsdag kl. 10.00.

Finanskomiteens innstilling legges fram senest 20. november. Hele statsbudsjettet må være vedtatt midt 15. desember.

Regjeringen Solbergs første gjennomarbeidede statsbudsjett legges fram onsdag kl. 10.00.

Powered by Labrador CMS