Slik fremstilles Einar Øgrey Brandsdal i «Perleporten»
– Trist at de bruker dette som virkemidler, sier Even Øgrey Brandsdal om hvordan broren fremstilles i ny film.
Fredag har Kristiansand-filmen «Perleporten» premiere på kinoer over hele landet.
Filmen har på forhånd skapt debatt for å presentere en karakter med en rekke likhetstrekk til den kristne netthandelgründeren Einar Øgrey Brandsdal i et ufordelaktig lys.
I Kristiansand har en rekke politikere kritisert filmen, og blant annet kalt den et karakterdrap på Brandsdal. KrFs ordførerkandidat Charlotte Beckmann Finnestad gikk så langt som å oppfordre folk til å legge press på kinoene for å si ifra om at filmen er uønsket.
Dagen var til stede da filmen ble vist til pressen onsdag.
OBS: Denne artikkelen røper deler av handlingen i filmen «Perleporten».
En rekke likhetstrekk
Filmen presenteres som at den er basert på en sann historie.
Filmskaperne har så langt ikke svart på hvorvidt hovedkarakteren, kalt Trond Pedersen, er basert på Einar Øgrey Brandsdal. Likevel har karakteren en rekke likhetstegn med den kristne netthandelsgründeren:
- Han er gründer bak nettstedet Webauksjonen, som ligner Brandsdals tidligere nettauksjon netthandelen.no.
- Bedriften går senere over til å selge skjønnhetsprodukter, slik også Brandsdal gjorde med opprettelsen av kosmetikkgiganten blivakker.no.
- I likhet med Brandsdal blir karakteren kjent for å gi store pengesummer til gode formål.
- Karakteren lider av spillegalskap, som også Brandsdal har vært åpen om at han slet med.
- I filmen sliter hovedkarakteren med å få barn. Virkelighetens Brandsdal har i intervju med Fædrelandsvennen avslørt at han og konen har fått barn med prøverør.
- Karakteren tok på et punkt en pilleoverdose som nesten tok livet av ham. Det gjorde også virkelighetens Brandsdal i en alder av 19 år.
- Karakteren er sentral i oppstarten av Facebook-gruppen «Nyheter fra Sørlandet», som ligner Facebookgruppen «Sørlandsnyhetene» som Brandsdal var med på å starte.
- I 2012 deltok Brandsdal i TV Norge-programmet «Den hemmelige millionæren», der han gikk undercover som frivillig hos Frelsesarmeen i Trondheim. I filmen er karakteren med i et tilsvarende program kalt «Millionæren».
- Både Brandsdal og filmens hovedkarakter er tydelig på sin kristne tro.
– Moral, eller dobbeltmoral
Hovedkarakteren stilles i et lite flatterende lys, med en spillegalskap som ikke slipper taket.
Karakteren ser på porno og kjøper sex. Både hovedkarakteren og hans kone er utro i filmen.
I motsetning til nevnte gründervirksomhet er det ingenting som tilsier at sexkjøp eller utroskap har vært en del av ekteparet Brandsdals historie.
Brandsdal-karakteren synes også å utvise en ekstra skepsis overfor mørkhudede mennesker, og hans nevø får streng tilsnakk fra sine foreldre for at han ønsker å kle seg i jenteklær.
Etter å ha overlevd en pille-overdose møter hovedkarakteren Jesus i et syn, og lover å bli en bedre kristen. Etter nær døden-opplevelsen oppsøker han et kurs som ligner Alpha-kursene som er populære i norske menigheter.
Hovedkarakterens gründereventyr tar så av, og en videomontasje viser kassevis av varer som selges til høystbydende over hele landet, klippet sammen med bilder av avskoging, plast i havet og en døende spekkhogger.
Kort tid etterpå får hovedkarakteren besøk av en journalist, spilt av pressetopp Kjersti Løken Stavrum:
– Ser jeg moral, eller ser jeg dobbeltmoral, spør Løken Stavrums karakter.
Reagerer på fremstillingen av broren
Dagen har vært i kontakt med Einar Øgrey Brandsdal, som ikke ønsker å uttale seg om filmen.
Hans bror, Even Øgrey Brandsdal, har tidligere kalt filmen «et slag under beltestedet».
Han har fått kjennskap til at hovedkarakteren sliter med å få barn i filmen, og viser til at broren har vært åpen om at deres utfordringer med å bli foreldre. Han reagerer på at dette blir brukt ufordelaktig mot ham i filmen.
– Det underbygger hypotesen om at karakteren er basert på min bror, og det er trist at de bruker dette som virkemidler, sier Even Brandsdal.
– Har filmskaperne på noe punkt vært i kontakt med Einar eller familien?
– Overhodet ikke, sier Even Brandsdal.
Han er selv usikker på om han vil se filmen på kino.
– Det vil bli krevende å se en film som foreløpig omtales som et karakterdrap, og som jeg oppfatter er basert på min egen bror.
KrF-politikers Romania-reise
Senere viser filmen en karakter, kalt Anders Langfeldt, som er varaordfører i Kristiansand. Karakteren har tilsynelatende likhetstrekk både til tidligere varaordfører Jørgen Kristiansen (KrF), og bystyremedlem og tidligere Demokratene-leder Vidar Kleppe.
I filmen reiser politikeren til Romania sammen med Brandsdal-karakteren for å bevise at tiggere i Kristiansand bygger flotte hus for pengene de tjener i byen.
Handlingen ser ut til å spille på Jørgens Kristiansens reise til Carbunesti i Romania i 2016, der han blant annet konstaterte at en tigger ved navn Maria Miclescu skulle ha bygget flotte hus for pengene fra tiggingen.
Senere besøkte Fædrelandsvennen henne i et annet og mye enklere hus, og hun avviste at husene som er avbildet skulle være hennes.
Miclescu spiller seg selv i filmen.
Politikeren i filmen er svært kritisk til byens tiggere, og flere virker å være en tydelig referanse til Vidar Kleppes utsagn i tiggerdebatten. Han har blant annet tatt til orde for å sende alle tiggerne ut av landet.
I etterkant har Kristiansen beklaget at Miclescu ble navngitt i rapporten, men har bekrefter overfor Dagen at han fortsatt tror Miclescu eide de aktuelle husene.
– En ære å bli parodiert
Kristiansen sier til Dagen at han oppfatter det som en ære å bli parodiert.
– Jeg snakker bare for meg selv, men jeg opplever det som ære. Dette koster meg lite, sier Krisiansen, som ikke selv har sett filmen onsdag.
– Langfeldt sier følgende om rumenske tiggere i filmen: «De burde sette hele gjengen i fengsel. De bare tar og tar». Er dette noe du kunne sagt?
– Nei, det har aldri sagt. Tvert imot har jeg bidratt til at Kristiansand kommune har bevilget penger til å bygge en markedshall i Romania, sier Kristiansen.
Kristiansen avviser at Brandsdal hadde noe med Romania-reisen å gjøre. Han avviser også at den omstridte Facebook-gruppen Sørlandsnyhetene ble brukt for å spre nyheter om reisen, slik filmen fremstiller det.
Kristiansen har heller aldri tatt til orde for å forby tigging i Kristiansand, slik filmens varaordfører gjør.
– Tvert imot har jeg sagt at det aldri må bli ulovlig å kunne be andre mennesker om hjelp, sier Kristiansen.
Ordknapp regissør
Dagen har stilt en rekke spørsmål om filmen til regissør Jonas Matzow Gulbrandsen, men han har ikke besvart våre spørsmål i saken.
«Folk må se filmen og gjøre opp sin egen mening», svarer Gulbrandsen i en sms via sin kommunikasjonsansvarlig.