Slik har de utfordret seg selv i 2023
Hjalmar Bø har brukt togturen til jobb på å friske opp kinesisken sin. Kristin Gunleiksrud Raaum har knapt kjøpt klær i år.
2023 går mot slutten. Dagen har kontaktet et utvalg kristne kvinner og menn for å høre om de har utfordret seg selv på noe vis i året som har gått. Vi har også spurt hva de i så fall har lært gjennom erfaringene.
– Det er vel heller slik at kroppen har utfordret meg, skriver avtroppende kirkerådsleder i Den norske kirke, Kristin Gunleiksrud Raaum i sitt svar.
– Kroppen sier stopp
Hun har fått en revmatismediagnose og har erfart at det ikke alltid er mulig å strekke seg litt til.
– I år er jeg blitt utfordret av at kroppen sier full stopp, forteller hun.
Raaum trøster seg med at tilstanden er ufarlig og kommer til å gå over, men må like fullt gjøre en innsats selv.
– Yogaøvelser hjelper, sier hun.
62-åringen er kjent for å være særdeles velkledd og tropper gjerne opp på Kirkemøtet i fargerike kjoler.
Gir heller bort pengene
I 2023 har hun lagt bånd på seg:
– Jeg har nesten sluttet å kjøpe klær. Jeg gir heller pengene til Kirkens Nødhjelp og Kirkens Bymisjon, forteller hun, og legger til:
– Klimakrisen får jordkloden til å ynke seg så vi hører det alle sammen. Eller burde høre det.
Flyr mindre
Bjørn Kristoffer Bore, redaktør og administrerende direktør i Vårt Land, er også blitt mer opptatt av å redusere miljøavtrykket.
I år satte han seg som mål å fly mindre. Én privat flytur var det han tillot seg for hele 2023.
– Det er en solid reduksjon.
Familien tok toget gjennom Europa i sommer.
– Vi fikk en utrolig spennende ferie og så mye nytt. Det er mye morsommere å ta tog gjennom Europa enn å fly, konstaterer 54-åringen.
– Må bidra der vi kan
Sjefredaktøren er opptatt av at kristne skal gjøre det som er rett, selv om konsekvensene av den individuelle handlingen kanskje ikke beveger verden så mye.
– Vi må alle bidra der vi kan for å redde skaperverket.
Bore har planene klare også for 2024:
– Målet må bli færre flyturer i jobbsammenheng.
– Må bevare håpet
Hjalmar Bø er generalsekretær i Digni, en paraplyorganisasjon for utviklingsarbeidet til 19 misjonsorganisasjoner og kirkesamfunn.
54-åringen har uterfaring fra Kina, og ledet utenlandsavdelingen i Norsk Luthersk Misjonssamband før han meldte overgang til Digni.
For 2023 satte han seg et mål om å friske opp kinesiskkunnskapene sine. Det har han gjort ved hjelp av en app. Hver morgen på toget til jobb har han tatt seg en språkøkt.
– Det fungerer faktisk, sier han.
– Håp leves ofte ut i fellesskap
Bø peker på naturkatastrofene, konfliktene, og krigene som har rast i 2023 når han skal utdype hva han har lært dette året.
– Vi legger bak oss et år som på mange måter har vært mørkt. I en tid hvor det er mye mørke, må vi bevare håpet, et håp som gjelder for dette livet, men som også strekker seg utover det, sier han.
Digni-sjefen erfarer at håpet har stor kraft.
– Det leves ofte ut i fellesskap med andre og vi kan hjelpe hverandre til å skape håp. Dette tar jeg med meg inn i et nytt år.
Overvant angst
Kathrine Vigdel er forlagsredaktør, forfatter og skribent. Hun er også kjent for podcasten «Pusterom for mamma».
I 2023 bestemte hun seg til å stå på nedoverski for første gang og trosse angsten for bakker.
– Det gikk bra, avslører hun.
39-åringen fortalte sin historie i offentligheten i år, noe som også fremstod som en utfordring i forkant. Det gikk fint det også, og Vigdel har lært at hun tåler mer enn hun tror.
– Når man tør å satse på store drømmer, kan det faktisk gå veldig bra, sier hun.
Musikk på nye måter
Låtskriver og musiker, Trygve Skaug har skapt musikk på en ny måte i 2023 og har gjort seg positive erfaringer.
– Jeg har forsøkt nye metoder både for skriving og innspilling. Det har vært spennende, forteller han.
Som menneske har han hatt et ønske om å være tydelig på hva han mener og på hva som er viktig for ham i ulike sammenhenger.
– Det handler om å tørre å stå opp for hva jeg synes virker riktig eller rettferdig, forklarer han.
– Lettere å leve sammen
Skaug tror tydelighet skaper mye rom mellom mennesker.
– Det å vite hvor man har hverandre gjør det mye lettere å leve sammen. Å være forsonende er ikke det samme som å være vag, poengterer 38-åringen.
Vil jobbe med Jesus
Joakim Magnus var opptatt av å jobbe med hvilepuls og senkede skuldre da han overtok som ny leder i tankesmien Skaperkraft i april i år.
– Jeg ønsket å stole mer på Guds velsignelse enn egne ferdigheter, og ville passe på at jeg jobbet med Jesus og ikke for ham.
Leder på en sunnere måte
43-åringen har lært at forandring ikke skjer over natten og at det er lett å falle tilbake i gamle mønstre. Han erfarer likevel at det nye perspektivet har hatt betydning.
– Jeg har båret lederansvaret på en bedre og sunnere måte. Utfordringen har gitt mersmak og jeg vil jobbe videre med dette i 2024.
– Å sette gode grenser
Kjetil Vestel Haga, generalsekretær i Normisjon, har også vært opptatt av å arbeide på en god måte.
Han forteller at tidligere biskop, Olav Skjevesland, en gang sa til ham at noen utfordringer har sin løsning ved stadig å arbeide med dem.
– Jeg har øvd meg på å finne en god balanse mellom arbeid og hvile, forteller han.
Dette har han gjort ved å forsøke å sette gode grenser mellom arbeid og fritid og tenke bedre gjennom hva han skal si ja og nei til som generalsekretær.
Like mye til stede
Haga har lært to ting: Da han kuttet ned på aktivitetsnivået, fikk han tilbakemelding fra sine nærmeste medarbeidere om at de opplevde ham like mye til stede.
– Det er interessant, sier han.
53-åringen har også lært noe om betydningen av å delegere. Han erkjenner at han må knytte til seg de rette menneskene og la dem gjøre jobben dersom han skal få gjort noe som toppleder.
– Det har jeg opplevd svært positivt det siste året.
Logger av hjemme
Berit Hustad Nilsen er kommunikasjonsleder i Brunstad Christian Church som ble tatt opp som medlem i Norges Kristne Råd i 2021.
I år har hun utfordret seg selv på å være mer til stede og logge av fra skjermen når hun er hjemme med familien.
– Det er lett at jobben blir «altoppslukende» fordi den både er spennende og meningsfull, men det er også viktig å bruke tid på personene som står meg nærmest, skriver hun i e-posten til Dagen.
Vil leve etter Bibelens livslover
Nilsen er begeistret:
– Det jeg mer enn noen gang har erfart dette året, er at når jeg lever etter de livslover som Bibelen inneholder, og de gode bud som Den hellige ånd gir i mitt hjerte og sinn, så får jeg det ikke bare fredelig og godt selv, men det påvirker også omgivelsene rundt meg positivt.
Dette er noe hun vil fortsette med:
– Ikke bare neste år, men resten av mitt liv.