Slik har det gått med trosfriheten under Taliban
Kristne i Afghanistan lever med ekstreme trusler. Mange titalls fra hazara-folket er drept. IS er en like stor trussel mot trosfriheten som Taliban.
IS er kanskje nedkjempet i Irak og andre deler av Midtøsten, men ikke i Afghanistan.
– Taliban hevder de har full kontroll i Afghanistan. De mange angrepene fra IS-K, viser at dette ikke er tilfelle, sier CMI-forsker og Afghanistan-kjenner Arne Strand.
IS-K (Islamsk Stat - Korasangruppen) er en avlegger av IS. De står bak en rekke brutale angrep det siste året.
Dette kommer på toppen av vold utført av Taliban.
Ekstreme trusler
Livet var ekstremt vanskelig for kristne og andre religiøse minoriteter også før Taliban grep makten i august i fjor.
De fleste kristne holdt troen sin hemmelig. De som ble oppdaget ble utstøtt og truet med æresdrap.
Nå er situasjonen enda mye verre viser en ny rapport om trosfrihet i Afghanistan, utgitt av Den amerikanske trosfrihetskommisjonen (USCIRF).
De har intervjuet afghanske kristenledere som er svært bekymret for kristnes sikkerhet.
Rapporten siterer også store, internasjonale menneskerettighetsorganisasjoner som International Christian Concern og Open Doors, som advarer om at kristne lever med ekstreme trusler i Afghanistan.
Fra dør til dør
USCIRF har fått meldinger om at Taliban har gått fra dør til dør på leting etter kristne.
De kjenner også til at kristne har fått truende telefoner og brev, og skriver at enkelte har slått av telefonene sine og gått i dekning.
– Dette er ikke overraskende, men like fullt trist å lese, sier Ole Petter Erlandsen, faglig leder i Åpne Dører, til Dagen.
– Rapporten fra USCIRF bekrefter det Åpne Dører meldte da vi plasserte Afghanistan som nummer én på World Watch-listen i år, tilføyer han.
«Ingen kristne»
Signalene fra Taliban er motstridende.
Rapporten siterer en kilde som hevder at Taliban åpent har sagt at de har ambisjoner om utrydde kristendommen i landet.
Samtidig har en talsmann for Taliban, Inamullah Samangani, uttalt at «der er ingen kristne i Afghanistan».
Han avviser at man kjenner til eller har registrert noen kristen minoritet i landet.
Det skal likevel ha vært mellom 10.000 og 12.000 kristne i landet, ifølge USCIRF. De baserer seg på et kristent huskirkenettverk og International Christian Concern som kilder.
Sunnimuslimer, men bitre fiender
Talibans strenge tolkning av sunni-islam utgjør en alvorlig trussel for trosfriheten for alle afghanere som ikke deler Talibans syn, heter det i USCIRF-rapporten.
Både Taliban og IS-K definerer kristne afghanere som konvertitter fra islam og mener de bør straffes med døden.
Den samme holdningen har de to islamistgruppene til ahmadi-muslimer og bahai-troende.
Samtidig er Taliban og ISIS-K selv bitre fiender – til tross for at begge er sunnimuslimer.
Religion og makt
Arne Strand er seniorforsker ved Christian Michelsens Institutt og har jobbet mye i Afghanistan.
– Hvordan forklarer du relasjonen mellom Taliban og IS-K?
– Relasjonen er dårlig. IS-K har erklært krig både mot Taliban og sjiamuslimene i landet, svarer Strand.
Han forklarer at det er stor variasjon innen sunni-islam. Taliban og IS-K tilhører ulike retninger.
– Ideologisk er IS mer knyttet til Saudi-Arabia og wahhabisme, mens Taliban er mer tradisjonalistisk. For Taliban er wahhabismen et fremmedelement som de ikke ønsker i Afghanistan.
– Mens IS-K tilhører en revolusjonær retning som bruker internasjonal jihad som virkemiddel, har Taliban kun vært opptatt av å få kontroll i Afghanistan.
I tillegg til religiøse og ideologiske forskjeller, handler konflikten mellom de to gruppene også om hvem som skal ha makten i Afghanistan.
Hazara-folket
IS-K står bak en rekke brutale angrep i Afghanistan det siste året.
8. oktober ble 46 mennesker drept da IS-K angrep en sjia-moské i Kunduz-provinsen. En uke senere angrep de en annen sjiamoské i Kandahar. Og i april gjennomførte de en rekke angrep mot sjiamuslimer både i Mazar-i-Sharif og i Kabul.
Også i begynnelsen av august ble sjiamuslimer i Kabul rammet av bombeangrep.
De fleste sjiamuslimene i Afghanistan tilhører hazara-folket. IS-K-angrepene har rammet dem hardt.
– Hazaraene utgjør mellom 10 og 20 prosent av folket, men har ikke fått den innflytelsen de skulle hatt i forhold til antallet, sier Arne Strand.
En del av dem har satset på utdanning og har hatt gode jobber i de store byene. Det store bildet er likevel at de er blitt undertrykt og nedprioritert.
– Så sent som i 1930 kunne hazaraer holdes lovlig som slaver i Afghanistan. Dette preger fortsatt folks holdninger til dem, sier Arne Strand.
Lemlestet jordmor
Også Taliban står bak rystende overgrep mot hazaraer. Blant eksemplene som nevnes i USCIRF-rapporten er det brutale drapet på en jordmor i Mazar-e-Sharif i april i år.
Ifølge FN skal Taliban ha torturert henne, amputert beina, knivstukket og skutt henne – kun fordi hun tilhørte hazara-minoriteten.
Den siste jøden
FNs operasjon i Afghanistan (UNAMA) publiserte i juni en rapport der de slo fast at 700 sivile var drept og 1.406 var såret det siste året. Svært mange av disse hendelsene var IS-K-angrep mot religiøse minoriteter.
– Det er ikke tvil om at funnene i rapporten vår er svært alvorlige, sa lederen for FNs operasjon i Afghanistan (UNAMA), Markus Potzel, da rapporten ble presentert.
De fleste som ikke var muslimer, forlot ifølge USCIRF Afghanistan da Taliban hadde makten sist, mellom 1996 og 2001. Men noen små grupper ble værende. Blant disse var både sikher, hinduer og jøder.
Den siste jøden man kjenner til, Seblon Simantov, forlot landet i september i fjor, fordi han fryktet forfølgelse fra Taliban. Dermed ble også den siste fungerende synagogen i Kabul stengt.