Slik har politiet konkludert i «sionistsvin»-saken
«Sionister er ikke nødvendigvis det samme som jøder», presiserer politiets hatkrim-avdeling.
Dagen skrev i går om parolemøtet i forkant av årets 8. marsmarkering i Oslo. Der foreslo Benedicte Alnæs en parole om å fjerne tilskudd til FNs hjelpeorganisasjon for palestinske flyktninger, UNRWA.
Dette provoserte kvinnegruppa Ottars representant, Martine Votvik, som i sitt innlegg kalte Alnæs «sionistsvin».
Alnæs anmeldte Votvik til politiet for hatprat med bakgrunn i Straffelovens paragraf 185 som omtaler hatefulle ytringer. Se faktaboks.
«Fjern norsk tilskudd til UNRWA»
Alnæs sitt forslag til parole lød: «Norge bidro til terror 7.10.2023. Fjern norsk tilskudd til UNRWA».
Flere land har kuttet støtten til UNRWA etter at det ble kjent at ansatte kan ha deltatt i Hamas-angrepet mot Israel. Israel anklager også organisasjonen for å ha skjult en underjordisk Hamas-gang under hovedkvarteret.
«Sionister er ikke vernet»
Politiadvokat Anders Lafton Briskodden skriver i en e-post til Dagen at for at en ytring skal være straffbar etter den bestemmelsen, må den knytte seg til «ett av fem vernede grunnlag i bestemmelsen».
Briskodden er tilknyttet Nasjonalt kompetansemiljø innen hatkriminalitet i Oslo politidistrikt
«I denne saken er det fremsatt ytringer knyttet til sionister, som ikke nødvendigvis er det samme som jøder. Sionister er ikke vernet av bestemmelsen om hatefulle ytringer, og uttalelsen kan derfor ikke straffes etter denne bestemmelsen.»
«Grensen er ikke overtrådt»
Briskodden legger til at det er vurdert om uttalelsene kan rammes av andre straffebestemmelser, og da særlig straffeloven § 266 om hensynsløs atferd.
«Det er vurdert at grensen for det straffbare ikke er overtrådt her. Saken er dermed henlagt fordi det anmeldte forholdet etter politiets vurdering ikke er straffbart.», skriver han.
Ikke første gang
Sionismens mål er å skape et nasjonalt hjem for jøder, ifølge Store Norske Leksikon. Det bygger på det jødiske folkets ønske og håp om å vende tilbake til sitt gamle hjemland i landet Israel.
– Nesten alle jøder er sionister, hevder Alnæs.
Det er ikke første gang hun er blitt kalt sionist sammen med et banneord.
– Som oftest skjer det av mennesker som er nazister, eller såkalte nasjonalsosialister, men det har også skjedd at folk fra ytre venstre-siden har kalt meg det.
Har tatt kontakt med advokat
Alnæs er redd for at «jøde» aktivt blir byttet ut med «sionist» for å komme unna hatkriminalitets-paragrafen.
Hun er skuffet over politiets konklusjon, men aller mest bekymret for Norges jøder.
– Jeg har tatt kontakt med advokat for å høre om det er mulig å anke saken, sier hun.