Slik havnet brevet til Benjamin Anda hos en forening han ikke er med i
Sensitiv informasjon ble først delt i bispedømmets arbeidsmiljøutvalg. Deretter havnet det hos NRK. Her er historien om et brev på avveie.
Torsdag sist uke ble det kjent gjennom Dagen hvordan et brev i en personalsak i Møre bispedømme ble lekket til pressen.
Anders Barstad, som inntil nylig var Presteforeningens leder i bispedømmet, innrømmet å ha «formidlet brevet til NRK».
Men hvorfor fikk Barstad tak i et brev til en kollega som ikke er medlem i Presteforeningen?
– Oppriktig ment
De fleste prester i Den norske kirke har medlemskap i Presteforeningen. Men noen står av ulike grunner utenfor prestenes største fagforening. Benjamin Anda (29) er en av dem.
Barstad ønsker ikke å la seg intervjue av Dagen om hvorfor han som tillitsvalgt i PF fikk innsyn i et brev som handlet om et ikke-medlem.
«Min beklagelse er oppriktig ment, og jeg mener også oppriktig at jeg nå bidrar best ved ikke å kommentere detaljer i det som har skjedd eller spekulere i hvordan den videre håndteringen bør være,» skriver Barstad i en e-post til Dagen.
Han legger til:
«For ytterligere kommentarer viser jeg til Presteforeningens leder Martin Enstad.»
Når vi ringer Enstad, forløper samtalen slik:
– Hvorfor får PF innsyn i en sak som vedrører en prest som ikke er medlem hos dere?
– Det spørsmålet må du du rette til arbeidsgiver.
– Hva tenker du om at Presteforeningens stiftsstyreleder har fått detaljert innsyn i en sak som vedrører en prest som ikke er medlem hos dere?
– På generelt grunnlag kan jeg si at tillitsvalgte og arbeidsgiver snakker om en rekke temaer som er knyttet til arbeidsforhold og arbeidsmiljø i bispedømmet.
– Det skjønner jeg. En slik dialog finnes på alle arbeidsplasser, Enstad. Spørsmålet er hva du tenker om at detaljinformasjon om ikke-medlemmer deles slik det har skjedd i dette tilfellet?
– Det får du ikke noe svar på.
– Hvorfor ikke?
– Nei, som sagt, jeg kommer ikke til å kommentere dette noe videre.
– Er det vanlig at Presteforeningens tillitsvalgte får tilgang på informasjon slik det har skjedd i dette tilfellet?
– Det må du ta med arbeidsgiver.
– Men som øverste valgte leder i organisasjonen kjenner du vel til hvordan dette skjer rundt omkring i bispedømmene?
– Det har jeg ingen kommentar til.
– Hvorfor vil du ikke svare på et slikt spørsmål?
– Nå er det ryddig at arbeidsgiver forklarer hva som har skjedd. Jeg er ikke i Møre bispedømme, og jeg har ikke detaljkunnskap om hva som har skjedd.
– Hva gjør denne saken med tilliten til Presteforeningens rolle i behandlingen av saker som er fortrolige og av personalmessig karakter?
– Det avgjørende her er at Barstad valgte å være åpen om det som har skjedd, beklaget at det skjedde og tok konsekvensen av det ved å stille sitt verv til disposisjon. Dette var viktig for alle kirkelig ansatte i bispedømmet.
– Hvilke konsekvenser får denne saken for PFs interne rutiner?
– Jeg kan ikke se at det er rutinene det er noe galt med. Feilen ble begått av en enkeltperson, som har innrømmet at det han gjorde var galt og tatt konsekvensen av det.
Møre-biskop Ingeborg Midttømme uttalte sist uke til Dagen at lekkasjen var «utålelig» og at den hadde skapt utrygghet i deler av presteskapet.
– Vi har en kjempeutfordring, sa biskopen, som denne uken er på vinterferie.
Slik ble informasjonen gitt
Bjørn Olaf Storhaug er stiftsdirektør i Møre bispedømme. Han svarer slik – skriftlig – når Dagen spør hvorfor en tillitsvalgt i Presteforeningen får detaljinformasjon om en personalsak, som vedrører en prest som ikke er medlem i PF:
– Det er som medlem av Regionalt arbeidsmiljøutvalg (RAMU) at informasjon er gitt. RAMU er sammensatt av representanter fra arbeidstaker- og arbeidsgiversiden. Som ett av medlemmene i RAMU, representerer PF alle prester i kraft av å være den største fagorganisasjonen. Åpenhet og transparens mellom arbeidsgiver- og arbeidstakersiden er forutsetninger for utvikling av arbeidsmiljøet. Detaljer i personalrelaterte saker er ikke del av dette.
– Hvordan skjedde overleveringen av informasjon i dette tilfellet?
– Informasjon er gitt i RAMU i forbindelse med utvikling av «Tiltaksplan for bedre arbeidsmiljø for kvinner i prestetjeneste i Møre bispedømme» og som kopi av brev, svarer Storhaug.
– Er det vanlig at tillitsvalgte i for eksempel Presteforeningen får informasjon fra arbeidsgiver om detaljer i personalsaker, som ikke vedrører deres medlemmer?
– Tillitsvalgte får den informasjonen som er nødvendig for å ivareta retten til medbestemmelse. Detaljer i personalrelaterte saker blir ikke formidlet.
Dagen stiller Storhaug to spørsmål til, først dette:
– Men denne saken handler jo nettopp om at detaljert informasjon i en personalsak er delt med Presteforeningens leder i Møre. Betyr det at dere har brutt deres egne regler?
Deretter dette:
– Forvaltningsloven sier at en arbeidsgiver ikke skal diskutere konkrete personalsaker eller personer med tillitsvalgte som ikke er involvert i saken, på vegne av arbeidstaker.
Stiftsdirektøren gir dette svaret:
– Jeg har i tidligere spørsmål besvart våre ordninger og systemer og at det var i kraft av å være medlem av RAMU at informasjon ble delt. Når det gjelder konkret innhold og informasjon om vår håndtering av konkrete personalrelaterte saker, så kan jeg ikke gå nærmere inn på dette. Slik jeg oppfatter det, så blir det lagt inn en premiss om innhold – detaljert informasjon i en personalsak. Dette er noe jeg også er forhindret fra å kommentere.
– Personrelatert
Ifølge NRK, som hadde fått brevet fra den tillitsvalgte i Presteforeningen, handlet det blant annet om muligheten for at Anda kan få en økonomisk kompensasjon dersom han slutter som prest i Den norske kirke.
– Hvordan kan slike detaljer være et bidrag til arbeidet i Regionalt arbeidsmiljøutvalg og tiltaksplan for å bedre arbeidsmiljøet for kvinnelige prester?
– Jeg kommenterer ikke videre på innhold i informasjonen, da den er personalrelatert, svarer stiftsdirektøren.
Uforstående Anda
Benjamin Anda sier til Dagen at han stiller seg uforstående til forklaringen fra Storhaug.
– Han sier at informasjonen er formidlet i RAMU, samtidig som han sier det ikke skal forekomme. Men det har åpenbart forekommet i denne saken, sier Anda til Dagen.
– Har du fått unnskyldning fra bispedømmekontoret for at de har delt denne informasjonen i RAMU?
– Nei, jeg har ikke hørt noe fra dem om det. Og jeg fikk heller ikke noen beskjed på forhånd om at brevet ville bli delt med andre enn dem det var stilet til. Mitt brev til biskopen, som dette var et svarbrev på, var unntatt offentlighet, sier Anda.
– Hva skjer videre fra din side?
– Jeg forventer at de tar kontakt, og i mellomtiden gjør jeg jobben min som vanlig, svarer han.
Oppfordret til utmelding
Etter Dagens avsløring av lekkasjen på Møre gikk sogneprest Sverre Langeland i Sandviken kirke i Bergen ut i en tråd på Facebook og oppfordret kollegaer til å forlate Presteforeningen.
Langeland (62) har støttet den unge presten Anda og hans plass i Den norske kirke.
«Prester som ønsker en bredde i kirken, der det også er plass til slike som Benjamin, bør vise solidaritet og melde seg ut,» skrev Langeland.
Onsdag formiddag opplyser PF-leder Martin Enstad at foreningen ikke har mottatt noen utmeldinger etter dette utspillet.