FAKTASJEKK: Conrad Myrland er daglig leder i Med Israel for Fred (MIFF).

Slik jobber han for å faktasjekke NRK når statskanalen skriver om Israel

Conrad Myrland har flere ganger fått statskanalen til å rette feil i Midtøsten-dekningen. Selv skulle han ønske norske medier skrev mindre om Israel.

Publisert Sist oppdatert

Fra hjemmekontoret sitt i kjelleren i Drammen kommune går leder for Med Israel for Fred (MIFF), Conrad Myrland, norske mediers Israels-dekning i sømmene.

MIFF-lederen bruker store deler av arbeidstiden sin på å faktasjekke norske medier.

Særlig følger han med på NRK og nyhetsbyrået NTB. Sistnevnte leverer stoff til de fleste norske medier.

– Det er disse redaksjonene som har mest dekning av Midtøsten. NRK er også særlig lett å kritisere fordi deres materiale ligger gratis tilgjengelig, og de har et ekstra ansvar som en offentlig kringkaster.

MIFF beskriver seg selv som en interesseorganisasjon som jobber for å skape større sympati for Israel, jøder og sionismen.

Rettet feil etter at Myrland tok kontakt

Flere ganger har NRK måttet korrigere seg selv etter MIFFs faktasjekk.

I juli i år måtte NRK ut med en rettelse da det viste seg at de feilaktig hadde omtalt et 14 år gammelt offer etter kamphandlinger i Jenin på Vestbredden.

Gutten i reportasjen var ikke 14 år, men 16. Han var dessuten en soldat i den militante gruppen «Islamsk hellig krig», ifølge gruppen selv.

NRKs nyhetsredaktør bekreftet overfor Dagen at de først ble gjort oppmerksomme på at opplysningene ikke var korrekte da Myrland kontaktet dem.

– Hadde en veldig god sak

– Hvordan går du fram for å faktasjekke en slik sak?

– Det er helt vanlig journalistisk håndverk. Jeg liker best å gå til kilder som jeg antar redaksjonene selv vil bøye seg for, som FN-kilder eller palestinske menneskerettighetsorganisasjoner.

HJEMMEKONTOR: Conrad Myrland leder MIFF fra hjemmekontoret sitt i Drammen kommune.

Det var nettopp det som skjedde i juli. Gutten ble presentert med farens navn, og Myrland fant bare ett etternavn som passet med dødsofrene. Det ledet til en 16-åring som Islamsk jihad og Fatah hadde sagt var en av deres militante.

– Da ble det dannet et bilde av at jeg hadde en veldig god sak, sier han.

NRK viste til det internasjonale nyhetsbyrået Reuters som sin kilde. Da hadde imidlertid Reuters sendt ut en ny melding som bekreftet at gutten var militant.

TUSENTALLS: Organisasjonen har rundt 12.000 medlemmer. Da trengs det konvolutter i kassevis,

– Hvordan er dialogen med NRK?

– Den har blitt bedre de siste årene. De er relativt raske med å respondere, og jeg prøver å ikke mase på dem annet enn når det oppstår alvorlige feil.

Vil ha mindre Israel i norske medier

Myrland mener det er behov for faktasjekk av norske mediers dekning av Midtøsten.

– Vi finner ofte rene faktafeil både i skolebøker og medier. Da er det snakk om uomtvistelige fakta.

ISRAEL: En sjuarmet lysestake, en menora, står i vinduskarmen på Myrlands kontor.

I tillegg mener han Midtøsten både blir overdekket og dekket ensidig i norske medier.

– Du representerer en interesseorganisasjon som har fokus på Midtøsten. Hvorfor mener du da stoffområdet er overdekket?

– Hvis ikke det hadde vært en så massiv dekning av denne konflikten, så hadde det vært mindre behov for MIFF. Vi ser en overdekning knyttet til alt som har med Israel å gjøre, sammenlignet med andre konflikter som har mye høyere dødstall og større omfang.

Han viser til at omtalen av Israel i norske medier har vært synkende de siste 10–12 årene.

Han håper at MIFF har bidratt til at mediedekningen har vært lavere.

– Det er selvsagt positivt hvis pressen skriver mindre om Israel, siden nesten all omtale er med negativt fortegn. De siste årene har norske redaksjoner vist at det også finnes andre konflikter i verden.

FN-sambandet gjorde endringer

Tidligere i år fikk også Myrland et gjennomslag da FN-sambandet valgte å gjøre en rekke endringer etter at en MIFF-rapport påpekte flere faktafeil på deres nettsider.

FN-sambandet er en uavhengig organisasjon som jobber for å informere om FNs arbeid.

Ifølge MIFFs gjennomgang gjorde FN-sambandet endringer i 19 av de 47 avsnittene som MIFF pekte på i sin rapport.

Myrland mener at åtte av endringene er viktige korreksjoner av faktafeil, og seks er en bedring i presisjonsnivået. Én av endringene får fram et israelsk perspektiv klarere, mens et par endringer ble verre enn før. De siste to mener han er nokså uvesentlige endringer.

– Ønsker journalistisk nysgjerrighet

Myrland mener også at NRKs journalister har en tendens til å ofte snakke med ytterliggående israelere, og at man derfor får et skjevt inntrykk.

– Ofte snakker norske enten med venstreekstreme, eller med ytterliggående bosettere som lever i sin egen boble, og som ikke har gode argumenter som sekulære nordmenn kan forstå.

Han mener israelske aviser viser sterke argumenter som ikke kommer fram i den norske medievirkeligheten.

– Jeg skulle ønske at noen hadde mer journalistisk nysgjerrighet, og utfordret det narrativet som er blitt så fasttømret. Det er det vi jobber for, sier Myrland.

NRK: Avviser ensidig dekning

NRKs utenriksredaktør, Sigurd Falkenberg Mikkelsen, sier NRK vil dekke hva som skjer på bakken i Midtøsten «så usminket som det lar seg gjøre».

NRK: NRK-huset på Marienlyst i Oslo.

– NRKs journalistikk skal være presis og faktabasert, men det betyr ikke at vi aldri gjør feil. Når vi gjør det, skal vi naturligvis rette det opp. Vi jobber hele tiden med å være så presise vi kan, skriver han i en e-post til Dagen.

Han er ikke enig i at kanalen har en ensidig og for massiv Midtøsten-dekning.

AVVISER: Sigurd Falkenberg Mikkelsen er NRKs utenriksredaktør. Her sammen med NRKs Afrika-korrespondent Ida Titlestad Dahlback.

– Jeg mener dekningen vår er balansert og at vi får fram forskjellige sider ved de to samfunnene, og så er det naturlig og riktig at vi for eksempel dekker sivil lidelse og sivile offer i en konflikt tett og konfronterer de med makt og myndigheter med deres handlinger.

Mikkelsen avviser også at NRK bare snakker med ytterliggående israelere.

– Israel er et komplisert og sammensatt samfunn, og det er stor intern uenighet. Vi er nødt til å få fram alle de synspunktene, også de som ligger i midten. I det store og det hele mener jeg at vi gjør det.

– Akkurat nå er landet oppe i en av sine mest alvorlige politiske kriser med ytterliggående høyrepartier som sitter i regjering og som møtes av store gatedemonstrasjoner med et høyt konfliktnivå. Det må og skal NRK dekke, legger han til.

Powered by Labrador CMS