Slik kan du hjelpe flyktningene i Irak
Instruksene fra hjelpeorganisasjonene er klare. Be og gi. – Det akutte behovet er der nå, og det er da vi kristne må bidra, sier Åpne Dører.
Islamske ekstremister driver hundretusener på flukt i Nord-Irak.
Hjelpeorganisasjoner slår alarm om situasjonen etter en rekke meldinger om brutale overgrep fra fundamentalistene i den sunnimuslimske gruppen, Den islamske staten, også kjent som ISIL.
Både Røde Kors, Stefanusalliansen og Åpne Dører oppfordrer nordmenn til å åpne lommebøkene sine dersom de ønsker å hjelpe de irakiske flyktningene.
Generalsekretær i Åpne Dører, Morten Askeland, forteller at 300 kroner kan gi mat til en familie i tre dager. 120 kroner kan gi hygienepakker, som minsker risiko for sykdom, til kristne og andre på flukt i Irak.
Les også: Yezidiene blir sett på som erke- kjettere av muslimer
– Det akutte behovet er der nå, og det er da vi kristne må bidra. Akkurat nå er det eneste vi kan gjøre som enkeltmennesker, og be og gi støtte til organisasjonene, sier Askeland til Dagen.
Han mener at siden en politisk løsning tar for langt tid for ofrene, må vi angripe situasjonen med bønn og økonomisk støtte.
Les også: Nå må vi våkne
Millioner
UNICEF skal ha uttalt at familier som flyktet fra området, har behov for øyeblikkelig hjelp. Blant dem er 25.000 barn som er fanget i fjellene rundt Sinjar, og som trenger humanitær bistand som drikkevann og sanitære tjenester.
Åpne Dører har i samarbeid med sine søsterorganisasjoner i andre land samlet inn flere millioner til akutt nødhjelp i Irak. Disse midlene vil gå til de nåværende behovene og ringvirkningene. Askeland forteller at hovedmålet er å gi mat til familier på flukt.
– Vi gir også noe legehjelp, men mest mat, vann og hygienepakker, sier Askeland.
Les også: – Kvinner og barn ble gravlagt levende
Organisasjonen har lenge vært i områdene rundt og i Irak. De har et stabilt nettverk som er opparbeidet over lang tid, og som gjør dette arbeidet mulig, ifølge Askeland.
– Vårt nettverk formidler hjelpen videre dit den behøves mest, sier Askeland.
Askeland forteller at deres kontakter i Irak oppfordrer de kristne flyktningene til å hjelpe de ikke-kristne flyktningene.
Les også: Obama: – ISIL skal ikke få danne et kalifat
Slik kan du be
Redaktør for Stefanusalliansen, Gisle Skeie, mener det er viktig å fremheve bønn i sin hjelpetjeneste. Han oppfordrer også kristne til å be konkret om at ISILs fremgang skal reverseres.
– Vi må be for menneskene i Syria og Irak. Be om at grusomhetene skal ta slutt. Og be om at ISILs fremgang må stoppes, sier Skeie til Dagen.
Skeie ber folket om å våkne opp.
– Det er nå krisen er her. Og det er nå vi trenger støtte mer enn noen gang. Både åndelig og økonomisk, sier Skeie.
Han mener også at det er mange asylsøkere og flyktninger, som er bosatt i Norge, som har familie i disse områdene. Han oppfordrer til å ta vare på hverandre og støtte de som har familie i Irak og Syria.
Når ikke Sinjar
Han forteller at Stefanusalliansen er tilstede gjennom sine samarbeidspartnere i Syria, Libanon og Tyrkia.
– Vi klarer ikke komme oss til fjellet der flyktningene er fanget. Slik det ser ut nå vet jeg ikke om noen som klarer det. Det eneste vi kan gjøre er å ty til bønn i vår situasjon, sier Skeie.
Slipper mat fra fly
Innsamlingsleder i Røde Kors, Ellen Johnsen forteller Norges Røde Kors jobber sammen med deres søsterforening og har hovedfokus på å styrke førstehjelpskunnskapen. Irak Røde Halvmåne jobber også i alle provinser i Irak, og deler nå ut mat i Sinjar-området. Men det er ikke lett å komme frem med hjelpen i de mest utsatte områdene.
– Sikkerhetssitasjonen i området er veldig vanskelig både for sivilbefolkningen som bor i området, og for de som prøver å hjelpe, sier Johnsen til Dagen.
Røde Halvmåne bruker nå fly for å droppe mat i områder som ikke er tilgjengelig fra bakken, enten på grunn av kamphandlinger eller rett og slett fordi fjellterrenget i området gjør det umulig å komme til med store mengder nødhjelp, ifølge Johnsen.
I tillegg jobber den Internasjonale Røde Kors-Komiteen (ICRC) med å forsyne sykehus og helsesenter i området med det de trenger for å behandle skadde.