Slik mener kristenledere påsken bør feires
Bibelstudier, gudstjenestebesøk og påskemåltid «tar påsken tilbake» som kristen høytid.
– Jeg mener det er viktig å benytte seg av gudshusene man har i påsken, sier Jan Hanvold i TV Visjon Norge.
Han oppfordrer folk til å la gudstjenestebesøkene bli sentrum i påsken, at man samles rundt påskebudskapet og leser påske-evangeliet.
Tor Erling Fagermoen, generalsekretær i NKSS, slår et slag for induktivt bibelstudium i stedet for høytlesning.
– Da sitter man først hver for seg med et kort bibelavsnitt for deretter å komme sammen og dele, sier han.
Fagermoen mener dette gjerne kan gjøres med påskens tekster. Han synes også det er godt å sette av deler av påsken til fellesskap og familie, hvor Guds Ord og bønn blir en naturlig del.
– Og så anbefaler jeg selvfølgelig påskeleir.
Påsketre
Biskopen i Hamar Solveig Fiske tror det er viktig med gudstjenester i lokalkirkene og på steder der en samles i fritidssamfunnet, på fjellet og ved sjøen.
– Her i Hamar bispedømme har vi en satsing på fjellprest både på Beitostølen og i Trysil. Det er også gudstjenester i flere av fjellkirkene rundt om i bispedømmet. Selv skal jeg få være med å holde pasjonsgudstjeneste i Sjusjøen fjellkirke på langfredag, sier biskopen.
– Hvordan markerer du selv påsken?
– Våre tradisjoner er knyttet til å være heime i påska. Det gir god mulighet for å delta på ulike gudstjenester, nyte friluftslivets gleder og samvær med familie og venner, sier Fiske og legger til:
– Vi har tradisjon med å ha påsketre. Vi tar inn et lite bjørketre eller et annet løvtre på palmelørdag. Når påskedagen kommer stikker de små lysegrønne bladene fram og minner om det store livets under som påskebudskapet er.
Påskemåltid
Andreas Hegertun, pastor i Filadelfiakirken i Oslo, spiser påskemåltid i høytiden sammen med familien. Det er inspirert av det gamle jødiske påskemåltidet som Jesus og disiplene spiste. Han synes det er spennende å gjøre opplevelser der man kobler seg på en lang tradisjon.
– Sånne «ritualer» tror jeg er nyttige, sier Hegertun.
Espen Ottosen, informasjonsleder i Norsk Luthersk Misjonssamband (NLM), mener at å bruke påskedagene til oppbyggelse og ikke bare til å ta noen feriedager, er en utfordring for mange.
– Kanskje ikke minst for de som reiser bort? Da er det ikke uten videre så enkelt å få med seg møter og gudstjenester, sier han.
Ottosens egen påskemarkering avhenger av hvor han er i påsken.
– På bedehuset der jeg går, er det stort sett alltid påskefrokost før gudstjeneste 1. påskedag. Det har vært en flott måte å markere denne dagen på.
Norsk sløvhet
Ottosen var nylig i USA og besøkte en menighet som virkelig satser på påsken.
– Det ble invitert til en rekke møter og samlinger der målet var at nye skulle komme. Noe av det samme opplevde jeg også som misjonær i Peru, der påsken i stor grad var en tid for utadrettet evangelisering. Jeg tenker at påsken er en mulighet til å invitere til samlinger der det aller mest sentrale for troen vår står i sentrum, sier han.
Informasjonslederen tror en av grunnene til at påsken er en «vanskelig» høytid å markere, er at drømmen om påskefjellet ligger dypt i vår norske kultur.
– Mange steder er det kanskje ikke så lett å kombinere fjellferie med aktiv oppslutning om kristne møter og gudstjenester.
Jan Hanvold synes det har vært en sløvhet at vi ofte tenker på høytidene som fridager.
– Tenk hva Norge har å takke evangeliet for. Alle i Norge nyter godt av de kristne høytidene, sier han.
– Livsviktig
Hegertun i Filadelfia Oslo tror vi har mye godt til gode ved å ta høytider tilbake.
– De store anledningene former vår og våre barns identitet og perspektiv, derfor må vi ikke la påske bare bli Kvikk Lunsj og påskeegg, men også den største av alle fortellinger om Jesu død og seier over døden.
I Filadelfia Oslo arrangeres det Påskevandring hvert år, også i år.
– Vi gjør det fordi påsken er vår største høytid og fantastiske tekster å bruke mye tid på, sier Hegertun og forteller at færre en vanlig er på møtene i påskeuken.
Biskop Solveig Fiske sier påskehøytiden er livsviktig for kirken. Der er umulig å tenke seg kirken uten påskehendelsene, sier hun.
– Som kirke må en kontinuerlig arbeide med spørsmål om hvordan nå ut med evangeliet. Jeg opplever at Den norske kirke på ulike måter legger til rette for markering av den stille uke og selve påskehøytiden gjennom gudstjenester i den lokale kirke, konserter, korsvandringer i byer og gudstjenester i det fri, sier Fiske.