Slik rammes pinsemenigheter av lovendringen
Tirsdag la regjeringen frem flere forslag til endringer i trossamfunnsloven. Det vil trolig medføre at flere pinsemenigheter må organisere seg annerledes.
Det var Barne- og familieminister Kjersti Toppe som tirsdag presenterte flere endringer i trossamfunnsloven.
Det har tidligere vært varslet at medlemskravet i loven vil bli endret, noe som blant annet rammer flere pinsemenigheter.
I juli i fjor ble det meldt at hele tre av fire pinsemenigheter ville kunne stå i fare for å miste statsstøtten.
Under et frokostmøte tirsdag morgen møtte statsråden flere aktører fra tros- og livssynsfeltet for å presentere endringene.
Der fortalte hun at antallskravet nå er satt til 100 medlemmer.
Rammer flere pinsemenigheter
Statsråden hadde fått med seg at en endring i medlemskravet vil kunne ramme flere pinsemenigheter. Under frokostmøtet stilte Toppe spørsmål til Erhard Hermansen fra Norges Kristne Råd om hvordan dette ville kunne slå ut.
Under møtet ga Barne- og familieministeren også beskjed om at hun forventet at trossamfunn som har anledning til å omorganisere seg, vil gjøre det.
Etter tall som pinsebevegelsen har oppgitt til Dagen vil rundt 65 prosent av pinsemenigheter som i dag mottar støtte, ikke gjøre det etter en ny ordning.
Nå blir det et spørsmål om hvordan disse menigheten vil velge å organisere seg.
– Vi har en pragmatisk tilnærming selv om vi med vår struktur hadde håpet å slippe dette, sier Fred Emil Bjerke, daglig leder i Pinsebevegelsen i Norge.
To muligheter
Lokale pinsemenigheter med under 100 medlemmer vil med lovendringen miste mulighet til selvstendig å søke statsstøtte og være registrert som trossamfunn.
Pinsebevegelsen selv skisserer to mulige måter å løse dette på:
De kan enten melde seg inn Pinsebevegelsens nasjonale ordning eller gå sammen i større enheter.
– Vi vil engasjere oss overfor aktuelle menigheter for å legge til rette for å løse det nye antallskravet som nå er foreslått, sier Bjerke til Dagen.
Opprettet trossamfunn i 2022
Pinsemenigheter har i Norge tradisjon for å organisere seg som selvstendige trossamfunn. Det innebærer at det ikke er Pinsebevegelsen i Norge som mottar støtte, men enkeltmenighetene.
Da Trossamfunnsloven kom i 2022, ble det opprettet et eget trossamfunn som disse mindre menighetene kunne melde seg inn i. Dette ble gjort for å imøtekomme den nye loven.
Denne ordningen vil nå trolig utvides og tas i bruk av flere pinsemenigheter.
Skal behandles til høsten
Stortinget har nå tatt sommerferie, og vil ikke samles igjen før i oktober.
Det innebærer at forslaget ikke vil bli behandlet før tidligst høsten 2024.
Lovendringene vil ikke gjelde før 1. januar 2026.
Dagen endrer: I første utgave av denne saken, sto det at 22 pinsepenigheter vil bli rammet av endringen i medlemskravet. Dette er feil. 65 prosent av bevegelsens menigheter har i dag 100 eller færre medlemmer. Detter er nå rettet.