Slik reagerer pinsepastorer på ny samlivsbok
– Terje Hegertun prøver seg på en umulig akrobatisk øvelse, sier pastor i Livets Senter Hamar, David Aanje.
Tirsdag denne uken kom pinseprofil og MF-professor Terje Hegertun ut med boken «Det trofaste samlivet» der han tar til orde for at frikirkeligheten og lavkirkeligheten bør samtale om og å godta en «mellomposisjon» i synet på likekjønnet samliv.
Tidligere denne uken gikk leder for Pinsebevegelsen, Øystein Gjerme, ut og slo fast at det ikke er aktuelt for Pinsebevegelsen å åpne opp synet på et kristent ekteskap til også å gjelde par av samme kjønn.
Dagen har tatt en ringerunde til flere pinsepastorer for å høre hvordan boken har blitt mottatt.
– Bruk innestemme
David Aanje er hovedpastor i pinsekirken Livets Senter Hamar og høyskolelektor ved Høyskolen for Ledelse og Teologi. Aanje har ikke lest Hegertuns bok, men sier til Dagen at det er noe han kommer til å gjøre.
Pinsepastoren understreker at han stiller seg bak det Gjerme har sagt, men han benytter også anledningen til å oppfordre kristne som i disse dager er engasjert i denne saken, om å beherske seg.
– Det har vært mye støy og personangrep i sosiale medier som ødelegger debatten. Vi er høylytte pinsevenner, men vi må lære å bruke innestemme, sier Aanje.
Paulus’ syn på homoseksuelle samliv
Pastoren sier videre at han mener Hegertuns forsøk på å innføre en mellomposisjon i synet på homofilt samliv, ikke vil lykkes i frikirkeligheten.
– Han prøver seg på en umulig akrobatisk øvelse, sier Aanje.
Høyskolelektoren trekker fram at det fra Antikken finnes flere skriftlige kilder som viser at det også på den tiden eksisterte monogame, langvarige og trofaste forhold mellom to av samme kjønn.
– Vi ser blant annet i Platons kjente verk «Symposion» at politikeren Pausanias og dikteren Agathon hadde et homoseksuelt forhold som varte i tolv år. Vi har også mange andre kilder som vitner om at trofast homofilt samliv ikke var sjeldent i den gresk-romerske kulturkretsen, sier Aanje.
Pastoren mener det derfor er naturlig å anta at trofasthet i homofile samliv ikke var noe nytt for Paulus.
– Hadde Paulus ment at trofasthet var et prinsipp som var viktigere enn at ekteskapet kun skal være mellom mann og kvinne, så ville han skrevet dette. Men i sin etiske samlivsundervisning så gjør Paulus ikke dette.
Bibelen i sjelesorgrommet
– Er det aktuelt for Livets Senter Hamar å åpne for en mellomposisjon?
– Absolutt ikke, svarer Aanje.
Pinsepastoren mener at man som kristen ikke har noe å tilby menneskene rundt seg hvis man ikke er stødig i troen på det Bibelen sier.
– Uansett hva som skjer i samfunnet, om Dovre faller eller kommentarfeltene freser, så må vi holde opp Bibelen som Guds ord og vår øverste autoritet i liv og lære, sier pastoren, og legger til at dette også er viktig i sjelesorgrommet.
– Mennesker som trenger sjelesorg må få vite at Bibelen står stødig uavhengig av hva kulturen rundt dem sier, sier David Aanje.
Må etterleve de bibelske idealene
Forstander i Filadelfiakirken Oslo, Andreas Hegertun, som også er sønn av Terje Hegertun, ønsker ikke å la seg intervjue om saken, men henviser til pressekontakt Halvard Roaldsnes.
I en e-post til Dagen skriver Roaldsnes, som også er pastor i Filadelfiakirken Majorstuen, at Filadelfiakirken Oslo fremdeles har et klassisk syn på ekteskapet i likhet med brorparten av den verdensvide kirke.
– Vi ønsker alle mennesker velkomne inn i våre fellesskap og i en stor kirke som vår vil det alltid være mennesker med ulike bakgrunner og meninger.
– Vi er enige med Øystein Gjerme i at vi bør forsøke å møte homofile bedre, uten at vi av den grunn behøver å endre teologi, svarer Roaldsnes.
Han legger til at menigheten har som prinsipp at forpliktelsen til å forsøke å etterleve de bibelske idealene bør være sterkere jo mer sentrale lederfunksjoner man innehar.
«Teologisk utvalg»
På spørsmål om det foregår samtaler innad i Filadelfiakirken Oslos lederskap om menighetens syn på samlivsetikk, svarer Roaldsnes følgende:
– Jeg kan avkrefte at Filadelfiakirken Oslo har et utvalg som jobber med å utrede kirkens syn rundt samlivsetikk.
– Vi har et teologisk utvalg som jobber under eldsterådet for å arbeide med innspill til vår teologi og fasilitere samtaler om lærespørsmål.
– Vi har nylig drøftet vår spiritualitet og tenkning om disippelskap, som hjelper oss i hvilken praktisk-teologiske valg vi gjør i kirken, svarer Roaldsen.
Pressekontakten skriver videre at Terje Hegertun ikke sitter i dette utvalget, og at han ikke har noen formell posisjon i kirken.
– Men han er en av flere i vårt fellesskap med høy kompetanse som har vært en ressursperson på et tidligere tema, skriver Halvard Roaldsnes.
Omsorg uten teologisk endring
Wiggo Skagestad er hovedpastor i pinsemenigheten Filadelfia Kristiansand. Skagestad sier at det er uaktuelt for menigheten å åpne for en mellomposisjon i synet på likekjønnet samliv.
– Filadelfia Kristiansand fremholder og praktiserer kun det klassiske ekteskapssynet mellom mann og kvinne. Noe annet er ikke et tema hos oss, sier Skagestad.
– Leder i Pinsebevegelsen, Øystein Gjerme, sa til Dagen i går at det er et «massivt trykk» utenfra inn mot Pinsebevegelsen for å godta to syn. Har Filadelfia kjent på dette trykket?
– Ja, dette temaet er jo høyt oppe i samfunnet i dag, og vi blir utfordret på hva vi mener. Men vi står støtt der vi alltid har stått i dette spørsmålet, svarer Kristiansand-pastoren.
Han mener det er mulig for en menighet å vise omsorg ovenfor homofile uten å endre teologisk ståsted.
– Vi må være gode mot alle mennesker, og det kan vi være uten å følge dit vinden blåser, sier Wiggo Skagestad.
Stiller seg bak Gjerme
Jorun Godø er hovedpastor i Pinsekirka Filadelfia Ålesund. Hun skriver i en SMS til Dagen at menigheten ikke ønsker å kommentere saken, men at de stiller seg «hundre prosent bak Øystein Gjerme sin uttalelse».
Det samme sier pastor i pinsemenigheten Salt Trondheim, Ariel Lund, som også viser til Gjermes uttalelser til Dagen.