Slik rekrutteres de unge til sex-trafficking
Falske jobbtilbud lurer øst-europeere inn i tvunget prostitusjon. Men ukraineren Julia Sachenko tror på forandring.
– Ukraina er en av de viktigste leverandørene av «levende varer» i slavehandelen rundt om i verden, sier Julia Sachenko.
Hun jobber for A21 en organisasjon som redder kvinner ut av tvunget prostitusjon og hjelper dem å få et rettferdig arbeid.
Statistikken sier at 25 prosent av jentene som er involvert i prostitusjon i Europa opprinnelig kommer fra østeuropeiske land som Ukraina, Moldova og Bulgaria.
– Men, dessverre, kan ikke bare en jente eller en kvinne bli et offer, men også en gutt, mann, til og med et barn eller en baby, sier Sachenko.
Menneskehandel kan skje som tvangsarbeid eller seksuelt slaveri, tvungen tigging eller organhandel.
– Handelen er en reell trussel mot ukrainere, uavhengig av kjønn, utdanning og alder. Det yngste offeret vi har assistert var tre år gammelt, det eldste en dame i 60-årene. Hun ble tvunget til å tigge, forteller ukraineren som forrige helg besøkte Oslo i forbindelse med A21-arrangementet Frihet14.
Elever rekrutteres
I Ukraina er det fortsatt høy grad av korrupsjon, noe som bidrar til tilrettelegging for menneskehandel. Unge mennesker rekrutteres, utettes for trusler, transporteres, selges og utnyttes i mer utviklede land i verden, hvor det er en høy etterspørsel etter billig arbeidskraft og prostitusjon.
– Mest bekymringsfullt er det faktum at den høyeste risikogruppe for menneskehandel er foreldreløse barn og avgangselever på internatskoler, som ikke har slektninger eller folk som tar vare på dem, sier Sachenko.
Hun mener regjeringen i Ukraina ikke gjør nok for å bedre situasjonen for de sårbare.
Slik rekrutteres de
De fleste som blir rekruttert blir det av folk som de kjenner, eller via falske jobbannonser.
Sachenko gir et eksempel:
– Vi hadde nylig bistått en ung jente som vokste opp i et barnehjem. Hun fikk en kjæreste som ble hallik. Han tvang henne til prostitusjon og tok sin del av pengene hun tjente. Senere ble det klart at han i tillegg hadde solgt henne sammen med babyen hennes til andre mennesker og tatt betaling for det. Da hun fant ut om det, tok hun kontakt med oss for hjelp og fikk umiddelbar støtte. Nå er hun på et trygt sted.
Sachenko forteller enda en historie:
– En annen jente som heter Marina vokste opp på et barnehjem. Foreldrene hennes var alkoholiserte og klarte ikke å ta hånd om henne eller hennes 16 år gamle søster. Da hun var 16 år gammel måtte hun forlate barnehjemmet og søke etter jobb. En venn introduserte henne for en dame som lovte å hjelpe henne. To dager senere lå hun i lenker. Hun var nå en slave, som ble leid ut til menn som besøkte saunaen. I dag har Marina arr over hele kroppen, både fra misbruk og fra å ha kuttet seg selv for å lindre smerten og skammen hun følte. Ved et mirakel ble Marina reddet ut av fangenskapet. I dag begynner hun å vise glimt av lys og lykke. Etter å ha kommet til A21 fikk hun feire bursdagen sin for første gang med kake og gaver. Nå drømmer hun om å bli profesjonell manikyrist.
– Dessverre kjenner vi til mange lignende historier, sier hun.
I ferd med å snu
Tiltross for den negative utviklingen i Ukraina ser det ut til at situasjonen nå er i ferd med å snu.
A21 bruker mye ressurser på å holde seminarer og workshops i skoler, barnehjem og universiteter. I tillegg har organisasjonen laget en brosjyre som ikke bare forteller om menneskehandel, men også gir tips til de som skal studere eller finne seg en jobb.
– Vi har lagt merke til at de fleste som blir holdt fanget av bakmenn mangler informasjon og er uvitenhet om sine rettigheter, sier Sachenko.
Nå ser det ut til at informasjonsarbeidet bærer frukt. I en av sine rapporter skriver International Organization for Migration (IOM) at antallet jenter som blir trafikkert fra Ukraina har gått ned de siste årene. Årsaken til nedgangen skal, ifølge rapporten, være forebyggende arbeid og holdningskampanjer.
– Det gir oss inspirasjon og viser at vårt arbeid ikke er forgjeves, sier Sachenko.
LES OGSÅ: Mote mot menneskehandel
Kunnskapen øker
Julia Sachenko er selv vokst opp i Ukraina, men har blitt spart for falske jobbannonser og slue bakmenn. Til tross for at menneskehandel er utbredt i Ukraina ble ikke Sachenko kjent med problemstillingen før hun hørte grunnleggeren av A21, Christine Caine, snakke om dette i menigheten Hillsong Kiev for åtte år siden.
– Da skjønte jeg at jeg måtte gjøre noe for å hjelpe, sier den unge ukraineren.
Hun tror markeringer som den i Oslo forrige helg, hvor hundrevis står med plakater med budskapet Not for sale (ikke til salgs, journ.anm.) er viktige for å skape oppmerksomhet.
– Noen vil bli bedre i stand til å beskytte seg selv. Andre vil stå opp mot problemet og spre kunnskapen videre. Vi opplever at folk er mer bevisste nå og flere gjør mer for å beskytte sine byer mot det moderne slaveriet, sier Sachenko.