Slik skal de holde på The Send-effekten
Tre måneder etter massemønstringen i Telenor Arena var arrangørene samlet igjen for å finne ut hvordan bevare misjonsgnisten som ble tent blant unge.
25. juni ble misjonskonferansen The Send arrangert i Telenor Arena i Oslo – med over 9.000 deltakere til stede.
Snaut tre måneder senere er flere av de 29 kristne organisasjonene bak konferansen samlet til samtaleforumet Link 22 i Oslo.
Der er målet klart:
Hvordan utnytte den største tverrkirkelige massemønstringen på denne siden av 2000-tallet til å skape en ung misjonsbevegelse i Norge?
I løpet av onsdagen delte flere talere fra ulike kristne organisasjoner sine tanker om misjon før, nå og i møte med fremtiden.
Gode tilbakemeldinger
I etterkant av The Send kan Ungdom i Oppdrag (UiO), en av de fremste pådriverne bak arrangementet, rapportere om at 120 personer de har snakket med har bekreftet at de ble frelst 25. juni.
Flere hundre svarte, via appen de brukte i salen, at de ønsket oppfølging til å starte skolelag, bli misjonærer, hjelpe barn i utsatte situasjoner og fortelle om Jesus til sine venner.
Ifølge leder i UiO, Andreas Nordli får alle disse ungdommene direkte oppfølging av flere fra de ulike samarbeidspartnerne. Han melder om at de har tatt nesten 3.000 telefoner i sammenheng med The Send.
Leder for organisasjonen Misjon Uten Grenser, Runar Byberg, var en av dem som fortalte om sin erfaring med The Send under Link 22.
– The Send ble en fantastisk opplevelse. Det er flott å se at tilbakemeldingene viser at ungdommene ønsker å engasjere seg, sier Byberg til Dagen.
Han opplevde flere høydepunkt i Telenor Arena, men det største var da store deler av salen tok av seg skoene, løftet dem opp samtidig som de sa «Jeg vil følge deg uansett hvor og når du kaller meg».
Misjon på ulike måter
Blant de yngre deltakerne på Link 22 er elev på Fjellhaug Bibelskole, Hedda Sofie Espegaard (19).
Hun var til stede på The Send og syntes det var en veldig god opplevelse.
– Mitt sterkeste minne var da de ba alle kvinnene reise seg og ba for oss samtidig som de sendte oss ut. Det var virkelig spesielt å stå skulder til skulder med jenter i samme situasjon som meg – hvor vi ønsket å gå all in, sier Espegard.
Hun verdsatte det å dele fellesskap med kristne fra andre kirkesamfunn.
– Selv om vi visste at vi var fra ulike kristne miljøer var det så fint å være sammen, sier bibelskoleelven.
Diakon og kontaktlærer ved Fjellhaug, Jarle Thingbø (28) skulle gjerne deltatt på The Send, men et bryllup kom i veien.
– Det har jo blitt en skikkelig snakkis også i etterkant. Jeg tror det blir viktig nå å ta vare på engasjementet å koble de unge opp mot organisasjoner og menigheter slik at de får bevart den gnisten som The Send ga, sier Thingbø.
Espegard legger til at misjon har mange sider og at det gjelder å prøve kallet.
– Du må jo ikke være hele livet i Afrika for å være misjonær. For noen er misjon å snakke om Jesus med naboer eller på skolen. Jeg synes personlig at skolene er dårlige på undervisning om kristendommen. Elevene kjenner navnet Jesus, men vet ikke hvem han virkelig er, sier hun.
Skolelag med oppsving
Assisterende generalsekretær i skole og studentorganisasjonen Laget, Anne-Lin Bringaker Hynnekleiv, fortalte engasjert fra scenen om hvor mye The Send også inspirerte henne som forelder og kristenleder.
– Vi blir utfordret til ikke bare å skyve ungdommene foran oss, men ta del i utsendelsen. Jeg ber til Jesus om at vi som ledere skal få være tydelige og gode forbilder i tro, sier hun.
Til Dagen forteller Hynnekleiv at Laget merker mer pågang fra steder de ikke har hatt særlig aktivitet før. Etter arrangementet 25. juni har de jobbet med å følge opp alle som meldte ifra om at de kunne tenke seg å drive med skolelag.
– Det beveger meg å se responsen. Vi har til og med blitt mast på av en som bare måtte komme i gang, men som vi ikke hadde rukket å ringe ennå, sier Hynnekleiv.
Hun tror Laget og skolemisjon vil spille en viktig rolle i å bevare misjonsgnisten blant ungdom som The Send skapte.
– Mange ungdommer opplevde nok sendefokuset som noe nytt i juni. For oss i Laget handler det om å vise at vi vil gå sammen med dem og være synlige om det vi tror på. Både i Kristenrussen, på apologetikkveldene og i studentgrupper merker vi at er i medvind.
Fellesskap over teologisk overbevisning
Mobiliseringen i forkant av The Send var massiv og arrangementet fikk mye oppmerksomhet i mediene.
Kritikken var i perioder tilsvarende, om ekstrem karismatikk, usunn teologi og slagordet «all in» som ble tolket som overveldende.
Byberg mener resultatene fra arrangementet har vært med på å stilne kritikken.
– På et evalueringsmøte fikk vi høre om begeistrede tenåringer fra distriktene som så at ikke de var alene som kristne. Slike opplevelser overgår teologiske uenigheter for meg, sier han.
Misjon Uten Grenser-lederen trekker også fram gode erfaringer mellom arrangørene.
– Å se hvordan så mange aktører fra ulike kirkesamfunn jobbet sammen mot et felles mål var inspirerende. Vi står overfor de samme utfordringene etter covid, med å komme oss på beina igjen. I den sammenheng tror jeg tiden vil vise at The Send var en katalysator som brakte oss sammen.
– Hva betyr det å komme sammen på Link 22 for å snakke om veien videre etter The Send?
– Fellesskapet er kjempeviktig. Jeg vil skryte av NORME for å hive seg på og ta tak i tematikken i etterkant.
Generalsekretær i NORME (Norsk Råd for Misjon og Evangelisering), Øystein Samnøen, sier til Dagen at det handler om å videreføre ånden fra arrangementet i juni.
– Her handler det om å maksimere effekten av The Send og hvordan vi følger opp interessen videre, sier Samnøen som ser fram til å jobbe videre med tilbakemeldingene fra Link 22 utover høsten.