Slik skal de lede Pinsebevegelsen
Pinsebevegelsen blir stadig mer sentralisert. Men nyvalgt leder Øystein Gjerme lover å satse lokalt.
Pastoren i den bergensbaserte menigheten Salt ble enstemmig valgt til ny leder av lederrådet i Pinsebevegelsen. Det skjedde under årsmøtet tirsdag.
Ingunn E. Ulfsten ble ansatt som daglig leder.
De siste ti årene har den sentrale ledelsen fått mer innflytelse. Antall årsverk blitt doblet og utgjør i dag 230 prosent fordelt på fem ansatte.
– Vent og se
Pinsebevegelsen består av 300 menigheter og tilhører lavkirkeligheten i Kristen-Norge der man legger vekt på lokalt selvstyre.
– Hva du si til de som er skeptiske til den økende sentraliseringen?
– Jeg vil si: Vent og se. Dette vil være en forsterking som legger til rette for menighetene, vi skal ikke overstyre. Jeg tror menighetene vil oppleve at tilbudet økes og at det blir mer ressurser tilgjengelig, sier Ulfsten.
– Skal ikke byråkratisere
Hun sier at hovedkontorets oppgave er å få «menighetene til å skinne». Hun peker på det omfattende lovverket i Norge knyttet til trossamfunn.
– Der har vi kompetanse og vil kunne bistå menighetene.
Ulfsten presiserer at det er et stort flertall i bevegelsen for omorganiseringen.
Nyvalgt leder Øystein Gjerme kommenterer sentraliseringen slik:
– Vi sentraliserer ikke for å byråkratisere. Vi sentraliserer for å hjelpe til med videre vekst, sier Gjerme, som tiltrer vervet i januar 2020.
Færre selvstendige kirker
Pinsebevegelsen har vært gjennom store endringer de siste ti årene. Flere såkalte flerstedskirker har vokst frem. Dette innebærer at en menighet har gudstjenester og lokalt arbeid på flere steder, samlet under en ledelse.
For første gang får lederrådet, som er Pinsebevegelsens mektigste organ, en leder som selv har startet og leder en flerstedsmenighet.
– Kraften ligger lokalt
Gjerme startet menigheten Salt Bergenskirken da han var ungdomspastor i Pinsekirken Tabernaklet i 2004. Siden den gang har kirken vokst til en betydelig størrelse og rekruttert spesielt unge voksne og studenter.
– Jeg har alltid følt på et ansvar for noe mer enn egen menighet, sier pastoren.
Men selv om Gjerme nå skal lede bevegelsen, tror han ikke at «kraften» ligger i en sentral gruppe.
– Kraften i vår bevegelse er på lokalplan, men vi trenger å samhandle regionalt, blant annet når det gjelder leirarbeid og konfirmasjonsarbeid. Og så trenger vi å være tydelige og klare nasjonalt når det gjelder områder som ungdomsarbeid, misjon, menighetsutvikling og skole, sier han.
Skal hjelpe alle å vinne
Fordi menighetene i Pinsebevegelsen er selvstendige, er de også forskjellige.
– De er så ulike i kultur og uttrykk, men jeg tror det er mer som forener enn som skiller.
– Hvordan skal du klare å lede et så stort mangfold i én bevegelse?
– Pinsebevegelsen er en vekkelsesbevegelse og en fornyelsesbevegelse, men først og fremst er vi en menighetsbevegelse. Hovedregelen er fortsatt selvstendige menigheter, men vi ser også at det kommer nye flerstedsmenigheter der en menighet i en region har felles lederskap, struktur og økonomi. Vi kommer til å videreføre dette, og så skal vi hjelpe hver enkelt menighet til å finne modeller som er sunne og gode for dem. Vi skal hjelpe alle å vinne. Det blir vår utfordring.
Ulike navn
Pastoren er ikke alene om å lede slike nettverk i Pinsebevegelsen. Hillsong har ni menigheter, Livets senter har fem, og nyest på stammen er Filadelfia Oslo med fire forsamlinger.
Gjerme mener flerstedsmenigheter ikke er noe nytt i Pinsebevegelsen.
– Vi har hatt ulike navn på dette. En periode hadde vi utposter, en annen tid var det bønneringer, så satelittmenigheter og bydelsmenigheter. Det viktige er at vi når ut. La oss låne ordtaket fra Senterpartiet som sier: Vi skal ta i bruk hele landet. Og vi skal hjelpe de regionene som trenger ekstra hjelp, så vi ikke får en oppblomstring bare rundt storbyene og på Sør- og Vestlandet. Vi skal lykkes på Østlandet og i Nord-Norge, sier pastoren.
Nye mål
Neste år er Pinsebevegelsens fellesmål, 2020-målene, avsluttet. Frem til da skal lederrådet presentere nye mål for de neste ti årene.
– Det skal bli våre mål, ikke bare én leder sine, sier Gjerme.