Slik skal KrF spisse profilen

Alle fylkeslag i KrF har nå sagt sin mening om hvilke saker partiet bør prioritere fremover. I dag møtes sentralstyret for å diskutere innspillene.

Publisert Sist oppdatert

I flere måneder har KrF jobbet med sin strategiprosess. Arbeidet ble satt i gang som et svar på det elendige valgresultatet i 2017. Målet er å utarbeide en strategi for å gjøre KrFs politiske prosjekt tydelig.

Alle fylkeslag, KrFU og KrF Kvinner er bedt om å komme med sine innspill og har fått følgende spørsmål:

  • Hvilke 5 saker bør vi prioritere høyere?
  • Hvilke 5 saker bør KrF prioritere lavere?
  • Hvilke nye politiske initiativ bør vi fremme?
  • Hvordan kan tydeliggjøringen reflekteres i konkrete prioriteringer for det politiske programmet på fylkes-/kommunenivå?»

Spriker

Svarene er sendt inn i landskontoret for gjennomgang. I dag vil sentralstyret diskutere innspillene før landsstyret får dem på sitt bord i midten av september.

I forkant av sentralstyremøtet i dag har Dagen kontaktet samtlige fylkesledere for å høre hva deres fylke har spilt inn i prosessen. Noen fylkesledere henviser til at dette er en «intern prosess», mens andre forteller hva medlemmene har prioritert.

Mange fylkeslag har foreslått tema som de mener partiet må løfte frem, mer enn konkrete enkeltsaker. Tilbakemeldingene spriker hos de fylkeslederne Dagen har snakket med. Men disse temaene går oftest igjen:

  • Barn og familie - foreslått elleve ganger.
  • Klima og miljø - foreslått åtte ganger.
  • Menneskeverd - foreslått fire ganger.

Fornøyd med prosessen

I Rogaland er fylkesleder Oddny Helen Turøy meget godt fornøyd med strategiprosessen så langt. De har innkalt alle medlemmene til fire regionale møter.

– Vi har fått mange gode innspill, og det har vært utrolig interessant, sier Turøy.

Fylket har «familie og barn» øverst på listen over saksfelt som partiet må prioritere.

– Vi som parti vil bygge samfunnet nedenfra. Det mest grunnleggende i samfunnet er familien og barna, sier hun.

Familiepolitikk

Her får Turøy støtte fra flere fylkeslag.

– Barna er veldig viktig å sette først i alle saker vi behandler og diskuterer. Vi må ta med oss barnas perspektiv, sier Randi Walderhaug Frisvoll, fylkesleder i Møre og Romsdal.

– KrF skal være det viktigste familiepartiet og være kjent for det, sier Jon Normann Tviberg, fylkesleder i Trøndelag.

– Vi er opptatt av oppvekst. Trygge barn gir trygge samfunn. Det er viktig å ivareta barnas grunnleggende behov, sier Ingelin Noresjø, fylkesleder i Nordland.

Klima og miljø

Også klima og miljø går igjen.

– Det er viktig å verne om skaperverket og ha en bærekraftig klimapolitikk, sier Dag Sele, fylkesleder i Hordaland.

– Den øverste saken på vår liste er klima og miljø, sier Arne Willy Dahl, fylkesleder i Akershus.

Ulike innspill

Ringerunden Dagen har foretatt viser at godt over 20 ulike temaområder er spilt i strategiprosessen. Det kan dermed bli utfordrende å komme til enighet.

Etter valget i fjor høst satte partiet ned en ressursgruppe som evaluerte hva som gikk galt i forkant av valget som endte på historiske 4,2 prosent. I rapporten som den interne gruppen la frem, fikk KrF blant annet kritikk for:

Manglende overordnet strategi som klargjør KrFs politiske prosjekt.

Manglende prioritering og troskap til planer som er lagt

Ønsker tydelig budskap

– Hvilke forventninger har du til prosessen videre nå?

– Det må komme et tydelig budskap ut av dette. Vi må snakke det samme språket og ha klart for oss hva som er KrF sin visjon for Norge. Dette må spres ned i organisasjonen slik at alle KrF-ere lærer seg å bruke det, sier fylkesleder Oddny Helen Turøy i Rogaland.

De ulike lagene i organisasjonen er også bedt om å foreslå hvilke saker partiet skal velge bort. Det viste seg å ikke være like lett som å prioritere opp. Svært få har kommet med forslag her.

– Det var litt vanskelig å svare på. Men saker som ble forslått hos oss var skattelette og politikk som har til hensikt å øke forbruket, sier fylkesleder Sele i Hordaland.

– Bort med symbolsaker

Fylkeslederne nord i landet mener partiet også bør velge bort såkalte symbolsaker. Eksempler så slike mener de er KRLE, søndagsåpne butikker og skolegudstjenester.

– KRLE er en typisk symbolsak. Her bruker man opp politisk kapital i forhandlinger på å få gjennomslag for en symbolsak, i stedet for å få gjennomslag for realpolitikk som har betydning for folk der de bor, sier Ingelin Noresjø, fylkesleder i Nordland.

– Debatter om søndagsåpne butikker og skolegudstjenester blir ofte kunstige. Dette er symbolsaker som KrF kan engasjere seg mindre i, sier Svein Iversen, fylkesleder i Troms og Finmark.

Prioriteringstrøbbel

Leder av KrFU, Martine Tønnessen, mener det blir viktig for KrF også å velge bort saker fremover.

– Jeg skulle ønske vi kunne prioritere alt i hele verden, men det har vi ikke råd til, og det er ikke smart heller, sier Tønnessen.

– Hva tenker du om at neste ingen fylker har foreslått saker som bør velges bort?

– Det er den kjipe siden ved å drive politikk. Skal noe prioriteres opp, må noe annet prioriteres ned. Dette må KrF bli flinkere på, sier hun.

Powered by Labrador CMS