Slik skal Normisjon bli kvitt de røde tallene
– Vi vil misjon, og vi vil finne løsninger som gjør at vi kommer videre, sier styrelederen.
107 styreledere, tillitsvalgte og ansatte var samlet til et utvidet rådsmøte på Gardermoen fredag.
Bakgrunnen var at Normisjon har gått med 67 millioner kroner i underskudd de siste fem årene. For 2018 forventer man et underskudd på 23,5 millioner.
Nedbemanne og selge
Styreleder Hallgeir Solberg tror likevel det skal være mulig å vedta et budsjett for 2019 som har et resultat før skatt i balanse. Som et ledd i det må organisasjonen nedbemanne og kutte i aktivitetsnivået. Eiendomsforvaltningen skal forbedres og en større eiendom i Oslo selges.
– Neste helg er det landsstyremøte. Der vil vi fatte konkrete vedtak, men jobben er ikke gjort bare med et budsjett. Alle vedtak må følges opp, og en drøy måned før 2019 har vi ingen gaver eller innsamlede midler for det året. Vi har et brukbart arbeid foran oss, konstaterer han.
Gode samtaler
Rådsmøtet fredag var lukket for pressen. Ifølge Solberg gikk mesteparten av tiden med til å snakke om veien videre. Mye av tiden ble brukt til å samtale i grupper. Hovedpunkt fra samtalen ble delt i plenum etterpå. Solberg opplevde at det var mange gode samtaler og et stort engasjement i mange retninger.
I tillegg ble det brukt noe tid på den økonomiske situasjonen. Styret måtte blant annet svare på hvordan Normisjon kunne havne i et slikt økonomisk uføre.
Misjonsklynger
– Mitt hovedinntrykk er at det ble et konstruktivt møte. Vi vil misjon, og vi vil finne løsninger som gjør at vi kommer videre, sier styrelederen.
Ett av hovedpunktene på rådsmøtet var idéen om å opprette seks misjonsklynger for å styrke samarbeidet i organisasjonen. Ikke som enda et nivå med formalstrukturer, men som et sted der man motiveres og drives av begeistring og entusiasme for Normisjons mål og verdier for oppdraget.
– Mange ga positiv tilbakemelding på den tanken. Misjonsklynger innebærer en større grad av samarbeid på tvers av enhetene våre. Vi tenker at det skal innebære både muligheter for medbestemmelse og medansvar. Hele organisasjonen må være med og ta ansvar for arbeidet lokalt og internasjonalt, sier Solberg.
Givertjeneste
Han understreker at de foreløpig ikke har konkludert, og at prosessen skal få gå over tid.
– Men vi ønsker å være en pådriver til at man rundt i landet begynner å jobbe aktivt for å finne hvordan en sånn tanke kan realiseres i de ulike områdene.
Generalsekretær Erik Furnes skrev nylig om givertjeneste på Indremisjonsforbundets nettside. Der oppfordrer han til å tenke radikalt nytt om givertjenesten i forsamlingen. «Skal det være mening i utsagnet om at «vi vil satse på forsamlingen», bør vi gi vår tiende til forsamlingen! Det er det lokale arbeidet som skaper mest engasjement hos de nye generasjonene», skriver han.
Solberg har ikke lest innlegget, men tror det er større behov for en bevissthet rundt det å gi.
– Vi vil jo drive misjon blant våre nærmeste, men vi ønsker også å dele evangeliet med mennesker i andre deler av verden. Denne helhetstenkningen ønsker vi skal prege hele organisasjonen.