Slik skal prestekrisen løses
Kirkerådet har delt ut én million kroner til prosjekter som kan bidra til at det blir flere prester i Norge.
Prestestillinger i Den norske kirke må lyses ut flere ganger. Noen får ikke søkere. I Eid i Nordfjord lyses stillingen som sogneprest ut for femte gang. Flere steder må kirker leie inn pensjonerte prester til å ha gravferder og lærere til å holde konfirmasjonsundervisning, ifølge NRK Hordaland.
De som tilhørte de store kullene med prestestudenter på syttitallet er nå i ferd med å bli pensjonister. I fjor var var 30 prosent av alle prester i Norge over 60 år, ifølge tall fra Den norske kirke.
Kirkerådet advarte før sommeren om for lavt tilfang av nye prester. «Ubalansen mellom studenttilgang og årlig avgang av ansatte blinker rødt. Tallene dokumenterer at vi har en krise, og at denne vil eskalere de neste fem årene i og med at det er for få underveis i studieløpene», heter det i et orienteringsskriv fra Kirkerådet.
Slutter
Men mange prester slutter også før de når pensjonsalderen.
Nå har Presteforeningen fått 75.000 kroner for å finne ut hvorfor prester slutter og hva som kunne fått dem til å bli. Tildelingen er en del av rekrutteringspakken på én millioner kroner fra Kirkerådet til en rekke rekrutteringsprosjekter.
– Jeg er glad for at vi har fått muligheten til å se på dette på en mer strukturert måte, sier Anne Beate Tjentland.
Hun er rådgiver ved Presteforeningens fagavdeling.
Hun forteller at de ønsker å se nærmere på hvem og hvor mange som slutter som prest etter bare noen få år som yrkesaktive.
– Vi har registrert at det slutter en del prester ikke så mange år etter de ble ordinert. Men vi har ikke noen ordentlig oversikt over omfanget eller årsakene til dette, sier hun.
Familieliv
En av dem som sluttet i presteyrket i relativt ung alder er Peter Johansen. Han var sokneprest i Tveit kirke på Askøy, men da han og familien flyttet, valgte han å ikke søke på en ny prestestilling.
– For min del er det sammensatt. Det handler om at jeg og familien har flyttet fra der jeg jobbet, og at jeg ikke kjente jeg var klart til å ta en ny prestestilling.
Han trekker frem livssituasjonen som hovedgrunnen til at han sluttet som prest.
– Livet som prest er litt spesielt. Det er ikke akkurat en 9-16-jobb. For meg var det godt med en pause, selv om jeg ikke har lagt det på hylla for godt.
Johansen forteller om en krevende jobb der mange forventer at man er der for dem.
– Det er tidvis vanskelig. Man må jobbe kvelder og helger. Når man jobber i folkekirken, er det så mange å tilfredsstille.
Vil intervjue
I prosjektet til Presteforeningen skal de ta for seg prestene som ble ordinert mellom 2011 og 2013 og se hvor mange av dem som fortsatt er praktiserende i dag.
– Når vi får tak i dem som ikke lenger er prester, ønsker vi å intervjue dem for å få brede kunnskap om grunnene til at de sluttet.
Tjentland er forsiktig med å trekke frem antagelser de har gjort om hvorfor prester slutter.
– Jeg har hørt en del enkelthistorier, men jeg vil ikke generalisere ut i fra dem.
Hun tror det er sammensatt og at de fleste ikke slutter bare av én grunn.
Teologi
Peder Johansen tror ikke det at mange slutter i presteyrket handler om lønn. Han trekker derimot frem teologi som en av de andre grunnene til at han valgte å ta en pause som prest.
– Jeg er en av dem som ikke er så begeistret for utviklingen i Den norske kirke når det kommer til teologi, sier han og trekker frem den nye ekteskapslære.
Johansen savner et større teologisk mangfold i Den norske kirke og forteller at de som kjemper for å sikre at det er rom for konservative prester blir motarbeidet.
– Det har vært mange store ord om mangfold, men vi ser ikke det i praksis.
Delte ut en million kroner
Kirkerådet delte totalt ut en millioner kroner til rekrutteringsprosjekter for 2019.
For å få støtte til prosjektet måtte det bidra til flere søkere på presteutdanningen, å gjøre Den norske kirke til en bedre arbeidsplass og/eller tilføre noe nytt til rekrutteringsarbeidet i DNK.
Av 69 søknader ble 12 av dem innvilget støtte:
- Stavanger bispedømmeråd - Hvem gjør hva i kirka? Undervisningsopplegg for konfirmanter
- kr. 50 000 - Hamar bispedømmeråd - Rekruttering av pianoelever i videregående skole - kr. 85.000
- Den norske kirkes presteforening - Hva gjorde at du sluttet og hva kunne fått deg til å bli? - kr. 75.000
- NestenPresten-konferansen - NestenPresten 2019 - kr. 40.000
- MF vitenskapelig høyskole og NLA Høgskolen - Rekrutteringsturné - kr. 85.000
- Nettverk for orgelpedagoger i Norge v/Orgelklubben Ludvig - Nettverk for orgelpedagoger i Norge
- kr. 50.000 - Kirkelig fellesråd i Bærum - Kjenn deg selv som kateket/menighetspedagog - kr. 100.000
- VID vitenskapelige høgskole (VID), Fakultet for teologi, diakoni og ledelsesfag (FTDL) - Animasjonsfilm Flex-teol - kr. 100.000
- Norges KFUK-KFUM - Gudstjenesteveien - kr. 200.000
- Nord-Hålogaland bispedømmeråd - Rekruttering av teologistudenter med samisk språk og kultur kompetanse - kr. 50.000
- Det teologiske fakultet, UiO og Oslo bispedømmeråd - Ungdom, frivillighet og rekruttering til kirkelig utdanning - kr. 65.000
- Seljord kyrkjelege fellesråd / Øvre Telemark prosti - Ønsket og Elsket - kr. 100.000
Kilde: Kirken.no