LEDER: Joakim Magnus er leder av Ungdom i Oppdrag i Oslo. Han startet «Bibelkveld» for seks år siden.

Slik skapte han Bibel-boom i hovedstaden

Joakim Magnus trodde han måtte tvinge 15 kompiser til å bli med på bibelstudier, nå man han si nei fordi det ikke er plass til flere enn 500 deltakere.

Publisert Sist oppdatert

Unge voksne strømmer inn dørene. De finner seg en ledig plass blant de lange bordene, som snart fylles med bibler, notatbøker og markeringspenner.

Det er «Bibelkveld» i Misjonssalen i Oslo sentrum. Ute er det 17 varmegrader, inne er det dobbelt så varmt.

– Jeg hørte rykter om at dette er et veldig bra bibelstudium, at de går i dybden i bibeltekstene og at man går gjennom bøkene i kronologisk rekkefølge, sier Kristine Masvie Sæland (22).

Hun er her for første gang og har vært tidlig nok ute til å få en plass på tredje rad sammen. De som ikke har vært så tidlig ute må sitte på gangen. Ikke som straff, men fordi det rett og slett ikke er plass innenfor dørene.

Ønsket ikke en hype

– Jeg ønsket ikke at dette skulle bli en hype, sier Magnus.

Ble overrasket

Bibelkveld. Smak på det ordet. Hvordan kunne det bli et av de mest populære tilbudene for menighetsfolk i Oslo?

– Det begynte for seks år siden. Jeg tenkte at jeg måtte tvinge 15 kompiser til å komme. Helt ut av det blå var det plutselig 90 påmeldte. Jeg ante ikke at så mange visste om det engang, sier Joakim Magnus.

Han er leder av Oslo-avdelingen til misjonsorganisasjonen Ungdom i Oppdrag (UIO). Han er også sønn av Alv Magnus, mannen som skal ha æren for å ha bygget opp UIO i Norge fra 1986 til 2009.

Notater: I høst skal studentene blant annet lære mer om Lukas­evangeliet.

At så mange unge voksne skulle bli interessert i å studere Bibelen kom som en overraskelse på Magnus.

– Vi kunne ikke få plass til 90 deltakere på Oslo-kontoret vårt hvor vi først tenkte å arrangere bibelkurset. Så jeg ringte til Misjonssalen.

Her fikk de et større rom. Men Magnus var redd for at den voldsomme interessen bare var en boble som kom til å sprekke.

– Hvorfor?

– Det kan fort skje når det blir en motegreie, når folk begynner å snakke om det. Nå er det kult å studere Bibelen liksom.

Seks år etter skjønner alle at det ikke var en boble. Hvert eneste år har antall søkere økt og Magnus lurer fortsatt litt på hvorfor.

– Vanskelig på egenhånd

– Jeg føler at jeg trenger ennå mer bibelkunnskap. Det er viktig for meg, sier Alida Masvie (23).

Hun har lyttet til den første leksjonen på 45 minutter. Den har blant annet handlet om «Rabbi-disippel-metoden», om hva jødene tenkte om disippelskap og hvordan dette kan få oss til å forstå bibelteksten i Lukas evangeliet enda bedre.

– Det er absolutt ikke overfladisk, konkluderer hun.

Selv om Masvie er aktiv i en menighet i Oslo, kommer hun hit også.

– Hvorfor?

– Her får jeg kunnskap om det historiske rundt bibeltekstene, om sammenhengen og konteksten. Jeg tror mange savner dette i menighetene sine. De ønsker mer bibelundervisning, sier hun.

Masvie tror dessuten at mange kristne opplever det at det er tungt, vanskelig og uforståelig å lese Bibelen på egenhånd.

– Å gjøre det i fellesskap og få det forklart, det gjør det enklere.

Venninnen Ingrid Madland (22) er enig. Også hun har betalt en tusenlapp for å følge bibelundervisningen i høst.

– Det er det verdt, slår hun fast.

Hjelp til bibellesing

Det er vanskelig å bevege seg rundt i pausen. Uansett hvor man snur seg er det folk som står og går, som spiser frukt og drikker kaffe og vann. Ved inngangsdøren står to unge menn.

Ole Bendik Lilleby (26) har vært her før.

– Jeg var med i fjor på Det gamle testamentet og syntes det var veldig bra. Jeg har aldri gått på en bibelskole, så det er mye undervisning her som jeg aldri har hørt før. Det er veldig spennende, sier Lilleby.

Han tror bibelundervisningen er populær fordi det får kristne til å lese i Bibelen.

– Det hjelper meg til å lese i Bibelen hver dag.

– Du får lekser?

– Absolutt. Man får mye mer ut av undervisningen hvis man har lest teksten på forhånd. Til i dag var det halve Lukasevangeliet. Jeg tror kanskje det er like mye derfor folk kommer hit, for å få orden på bibellesningen sin, sier 26-åringen.

Kompisen Jostein Rykkelid (23) beskriver bibelundervisningen som et «dypdykk».

– Her lærer vi om det grunnleggende i troen, sier han.

– Overkommelig

Bibelkveld består av tre samlinger som pågår samtidig. Den største forsamlingen fyller hovedsalen. I tillegg kommer to mindre samlinger, som er beregnet for viderekomne.

I en av dem står Merete Hodt bøyd over en pult. Øynene er festet på et manus foran henne. I rommet er det flere grupper på en håndfull personer som leser i Bibelen og samtaler om det de leser.

– De leser Filipperbrevet, sier hun hviskende.

Hodt har selv en master i ­teologi. I tillegg jobber hun som høyskolelektor ved NLA Høg­skolen i Staffeldsgate. Dette gjør hun på fritiden.

I samlingen, som kalles «dypere»­, får elevene intro­dusert en bibeltekst og forklart ­bakgrunn og kontekst.

– I gruppene leser de teksten, tolker den og stille spørsmålet: Hvordan er denne teksten aktuell for oss i dag? forklarer Hodt.

– Hvorfor er det så populært å studere Bibelen?

– Kanskje er det mange som opplever at de ikke får bibelundervisning på en vanlig søndag i kirken. Prekener er bra og viktige, men de gir ikke en oversikt over bibelbøker og den større sammenhengen. Jeg tror mange unge kjenner på behovet for å gå dypere i Bibelen. Her kan man gjøre det sammen med noen, sier teologen.

Hun tror dessuten at konseptet «Bibelkveld» er overkommelig for travle Oslo-boere.

– Det er bare en kveld i uken. De kan gjøre det samtidig som de studerer eller jobber, sier Hodt.

Brød og Guds ord

Kveldssolen har forsvunnet fra Oslo-gatene, da en sort bil fra Domino Pizza parkerer utenfor Misjonssalen. En gruppe studenter, som sitter rett ved vinduet, enser ikke pizzabudet. De har mer enn nok med Filipperbrevet.

Budet bærer inn lassevis med hvite pappesker. Etter at kveldens bibelstudium er ferdig blir det ­pizza på alle.

Og mens duften av smeltet ost etterlater en stripe av lukt i ­foajeen, har Joakim Magnus gått av scenen erstattet av et sobert lovsangband.

Makten og æren og prisen og sangen, til deg Gud, til deg Gud, synger en kvinne på scenen.

De som vil kan være igjen i salen for å be over kveldens bibelord, blir igjen. De andre får sette tennene i pizzaen fra Domino.

Vanskelig og enkelt

Magnus er ikke klar for mat helt ennå. Han forsøker å svare på hvorfor det er så mange som kommer.

– Det folk sier er at de ønsker å lese i Bibelen, sier Joakim Magnus og fortsetter:

Meditasjon: Samlingen i «Dypere­» avsluttes med en bibelmeditasjon­. Her skal studentene tenke på et ­bibelvers. Deretter avsluttes ­samlingen med en bønn.

Etter seks år med bibelkveld har Magnus skjønt hvor mange kristne som mangler grunnleggende Bibelkunnskap.

– Mange kommer hit og har lite kunnskap om hva som står i Bibelen, spesielt i Det gamle testamentet. Men når vi gir dem den historiske konteksten og de store linjene, blir selv de litt merkelige bibelhistoriene levende og inspirerende. Det er gledelig å se hvor mange som blir begeistret for Bibelen når de får litt hjelp til å forstå tekstene, sier han.

– Kan det være så enkelt, at dere har gjort det som er vanskelig litt enklere for folk?

– Ja, jeg tror kanskje at det er så enkelt.

Powered by Labrador CMS