Slik spøkte de kristne
De siste årene har de fleste mediehus sluttet med tull og tøys 1. april. Men i deler av Kristen-Norge holdes tradisjonen ved like.
Bjørgvin bispedømme meldte på sine facebooksider det skal innføres såkalt autotune på gudstjenestene, for å hjelpe prestene å treffe bedre på messeleddene.
Å bruke autotune vil si at prestene synger som vanlig i en mikrofon, men et datamaskinprogram vil digitalt justere og sørge for at det som kommer i høyttalerne klinger rent og i riktig toneart.
– Mange prester kvir seg for å synge messeleddene fordi de tror de synger falskt, eller de er redde for å starte på feil tone. Med autotune kan alle låte fint, sier stiftsdirektør Jan Ove Fjelltveit.
Sjef for kirkebygg i Bergen, Arne Tveit, sier at teknologisk er det ikke noe problem å installere autotune i kirkene.
– De fleste kirkene har lydanlegg med digitalmikser og en tilkoblet datamaskin. Det er bare å installere ekstra programvare og et lydkort, sier han.
– Vi har mange ganger opplevd at presten har startet på feil tone og vi har gruet oss for å spille til. Nå kan vi endelig senke skuldrene under for eksempel litaniet i fastetiden og slippe å tenke etter om vi burde transponere på direkten når presten starter feil, sier domkantor Sigurd Øgaard i Bergen Domkirke.
Bispedømmet har riktig gjort seg flid med aprilspøken og også hentet inn reaksjoner fra presteskapet, som er delt i synet på det teknologiske hjelpemiddelet.
– Kan vi ikke slippe å ha kravet om perfeksjon i kirken - må alt være perfekt? sier hovedverneombud Marit Isaksen Espedalen.
Presteforeningens Åge Mjeldheim derimot mener dette kan skape større rettferdighet, likhet og ikke minst forutsigbarhet blant prestene.
Pinsebevegelsen tar miljøgrep
Pinsebevegelsen oppfordrer på sine nettsider leserne til ikke å kjøpe nye bibler.
– Vi er i en spesiell situasjon når det gjelder klima og miljøfokus i verden, og da må Pinsebevegelsen ta grep. Vi oppfordrer derfor alle til å donere sine brukte bibler og ikke kjøpe nye om det ikke er absolutt nødvendig. På denne måten hugges færre trær, og vi er med i klimadugnaden, heter det.
– Vi må gjøre det vi kan i klimasaken, og dette er en lavthengende frukt som er fin å starte med, sier pinseleder Øystein Gjerme, og har en klar oppfordring til pinsevennene:
– Har du en bibel som funker, ikke kjøp deg en ny. Bruk den gamle til sidene faller ut. Og har du flere bibler liggende hjemme som du ikke bruker, vil vi gjerne samle dem inn så de som trenger ny bibel, heller kan få tak i en brukt fra oss sentralt. Selv om kontoret har mye å gjøre og ikke har et dedikert lager, har de fått konsulenthjelp fra Marita Brukt, og de ansatte har donert kontorpultplass til disposisjon, sier pinselederen.
Han legger til at de helst ønsker seg 2011-utgaven, men dersom folk bare har 1930-utgaven, tar de imot den også.
– Blir det for mye tusjing og understreking, er det vanskelig å lese, men vi har sagt at 5-10 understrekinger per side går greit. Personlige notater, hilsener fra medelelver på bibelskoler og kjærlighetsbrev må dog tas ut, påpeker Gjerme.
Overraskende sammenslåing
Dagen er blant avisene som ikke lenger publiserer en spøk 1. april. Det forhindrer ikke at andre spøker med avisen.
Norge Idag meldte på aprils første dag at avisen nå er klar for å slå seg sammen med Dagen.
– Det ble nylig kjent at Geir Morten Nilsen skal tilbake som konsernsjef i Dagen. En mindre kjent side av dette er at en av hovedgrunnene til Nilsens tilbakekomst er at han skal lede sammenslåingen av de to tidligere kamphanene, heter det.
Kilder som er en del av forhandlingene kan meddele til Norge IDAGs redaksjon at navnet på den sammenslåtte avisen sannsynligvis blir «Norge i Dagen». Dette som et kompromiss etter harde forhandlinger ved bassengkanten i Florida.
Ifølge Norge IDAGs kilder er den unge prisbelønte Karl Almedal tiltenkt rollen som assisterende redaktør i Norge i Dagen, mens Selbekk blir sjefredaktør.
Almedal sier ifølge aprilspøken at dette er nytt for han, men at han i såfall er storfornøyd. I forrige måned ble han belønnet for sin journalistikk med Gullparaplyen.
– Arbeidet med Norge IDAG og Filadelfia Kristiansand har vært både tidkrevende og utfordrende prosjekter. Men dette viser at gravende kritisk journalistikk mot kristen virksomhet lønner seg i lengden, mener han.
– Nå skal vi lage nye gode kampanjer som kan generere masse klikk og nettabonnenter, sier sjefredaktør Vebjørn Selbekk i en kommentar.