Slik stiller lederkandidatene seg i den betente debatten
Lederkandidatene i Frikirken har gitt svar på en rekke spørsmål, blant annet om samlivsteologi.
Det har i lengre tid pågått en debatt i Frikirken om hvordan kirkesamfunnet skal forholde seg til homofilt samlevende, synet på Bibelen og læren om seksualitet og ekteskap.
Nylig ble det kjent at et klart flertall av menighetene stiller seg på konservativ side i debatten.
Det er også kjent at kirkesamfunnet skal ha ny toppleder, og kandidatene til vervet er pastor Tor Erling Fagermoen og Norges kristne råd-leder Erhard Hermansen, som også har fartstid som pastor og tilsynsmann i Frikirken.
I presentasjonen av kandidatene, kommer det tydelig fram hvordan de stiller seg i den pågående debatten.
– Moderat konservativ
Norges kristne råd-leder Erhard Hermansen påpeker at han i mange år har arbeidet «for kirkens enhet».
– Jeg har vært opptatt av å fremme den gode dialogen, lytte for å prøve å forstå, sier han i presentasjonen.
Gjennom dette har han lært at «dyktige teologer» med samme utgangspunkt kommer til ulike konklusjoner i spørsmålet om likekjønnet ekteskap.
Han mener imidlertid at ordinerte i Frikirken skal være lojale mot «det tradisjonelle synet på ekteskapet mellom mann og kvinne». Samtidig mener han at det i flere tiår har vært ulike syn på disse spørsmålene i Frikirken.
– Jeg er moderat konservativ og mener at spørsmålet om likekjønnet samliv ikke er et bekjennelsesspørsmål. Skulle jeg bli valgt som synodeleder, vil jeg derfor ikke fronte noe syn, men jobbe for kirkens enhet – som en samlende leder, sier Hermansen.
I spørsmålet om likekjønnet samliv vil han være opptatt av å «bevare kirkens enhet», og være en brobygger mellom mennesker med ulik forståelse av spørsmålet om likekjønnet ekteskap, ifølge presentasjonen.
– Trenger klarhet
51-årige Fagermoen vektlegger nærheten til Bibelen i presentasjonen.
– Kanskje er det bekjennelsen til Skriften som Guds Ord og som øverste norm for tro, lære og liv som er det viktigste teologiske spørsmålet for oss akkurat nå? spør han.
Deretter poengterer han at han slutter seg til trossamfunnets skriftsynserklæring som han mener gir retning i «spørsmål omkring samlivsteologi».
– Det som er viktig for meg å si her, er at vi ikke kan ha to motstridende lærer om samliv som skal leve side om side. Vi trenger klarhet og tydelighet og jeg opplever ikke at Guds Ord er tvetydig.
– At vi skal vise kjærlighet og omsorg til alle mennesker betyr at vi skal gå både en og to mil med våre medmennesker med ulike orienteringer og identiteter. Men det betyr ikke at vi skal endre læren om kjønn, ekteskap og samliv, avslutter Tor Erling Fagermoen.